Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Çağın Hastalıkları Gözden ortaya çıkan hastalıklar hangileri

        Toplumda 3 yaşından büyük olan bireylerde kırılma kusuruna bağlı göz bozukluğu görülme oranının yüzde 52 olduğu belirtiliyor. Florence Nightingale Hastaneleri Göz Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu, “Bu, farkında olsun ya da olmasın her iki kişiden birinde az ya da çok göz bozukluğu olduğu anlamına geliyor” diyor. 2-54 yaş arasında miyopi oranı yüzde 25’i bulurken, tüm göz bozukluklarının yüzde 32’sinin miyop, yüzde 21’inin hipermetrop, yüzde 47’sinin ise astigmat olduğuna dikkat çekiliyor. Kadın ve erkek gözü arasında kırılma kusurları bakımından bir fark görülmese de gözlük veya kontakt lens kullanımının kadınlarda daha fazla olduğu belirtiliyor. Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu, “Erkekler hafif bulanık görseler de bu durumu idare etmekten rahatsız olmuyor, kadınlar ise gözlükten lazer uygulamasıyla kurtulmak istiyor” diyor. Kadınlar miyop olmaları halinde gözlerini kısarak bakmayı gözlük kullanmaya tercih ediyor ve gözlüklerini sinema, tiyatro, kafe gibi kapalı yerlere gidince takmayı tercih ediyor. Göz sorunları söz konusu olduğunda erkekler genetik hastalıklara kadınlara oranla daha sık yakalanıyor. Irsi olarak geçen tavuk karası ve yüksek miyopinin erkeklerde görülme oranının daha fazla olduğu belirtiliyor. Yine erkeklerde strese bağlı ‘Santral Seröz Retinopati’ (SSR) yani görme merkezindeki sıvı kaçağı dikkat çekici oranda bulunuyor. Genetik hastalıklarda kadınlar sadece taşıyıcı olurken, erkeklerde hastalık direkt ortaya çıkıyor. Kadınlarda göz yapısında üveit (göz içi iltihabı) ve tiroide bağlı değişiklikler daha sık görülürken erkek gözü travmalara daha yatkın oluyor.

        HANGİ BELİRTİLER HANGİ HASTALIĞIN İŞARETİ?

        Basit bir göz muayenesinin vücut için genel check-up değerinde olduğu belirtiliyor. Göz muayenesi sadece bir organın muayenesi gibi görünse de aslında vücudun bir çok organı hakkında bilgi veriyor ve çeşitli hastalıkların tanısının bu yolla konulabildiğine dikkat çekiliyor. Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu, “İyi bir göz doktoru, ışıkla göz dibine bakarak her tür hastalık teşhisinin yüzde 80’ini koyabilir” diyor. Kişide hiç bir şikâyet yokken, basit bir gözlük kontrolü beyin tümörüne ilişkin bilgiler verebiliyor. Aynı şekilde yüksek tansiyon ve diyabet hastalığı da klasik bir göz muayenesinde ortaya çıkabiliyor. Damarlarda biriken kolesterol miktarı ve damar sertliği ile gelecekte hastanın beyin kanaması ve kalp krizi geçirme riski bu damarlara bakılıp tahmin edilebiliyor. Özellikle diyabet, tansiyon, beyin sinir hastalıkları, kan hastalıkları ve bazı metabolik hastalıkların teşhisi gözden yapılabiliyor. Multiple Skleroz (MS) hastalığı teşhisi hayli zor hastalıklardan olmasına karşın ilk belirtisini gözle veriyor. Gelip geçici çift görmeler ve kapak düşüklükleri de bu hastalığın ilk belirtileri arasında bulunuyor.

        EN SIK KARŞILAŞILAN GÖZ HASTALIKLARI

        - Miyop

        - Hipermetrop

        - Astigmat

        - Konjonktivit (göz dış tabaka iltihabı)

        - Kirpik dibi iltihabı (blefarit)

        - Gözyaşı kuruluğudur.

        Bunların tedavi edilebilir hastalıklar olduğu ve görmeyi tehdit etmedikleri belirtiliyor.

        GÖRMEYİ TEHDİT EDEN HASTALIKLAR

        - Katarakt (yaşa bağlı, travmatik, şeker hastalığına bağlı. Cam fabrikasında çalışan işçilerde kataraktla karşılaşma oranının daha fazla olduğu görülüyor. Bu tür işlerde çalışan erkekler daha yüksek risk taşıyor.

        - Glokom (yaş, genetik)

        - Diabetik (şekere bağlı)

        - Retinopati (göz arkası ağ tabaka kanaması)

        - Katarakt

        - Glokom (Göz tansiyonu)

        - Sarı Nokta İleri yaş hastalıkları İleri yaş hastalıkları

        ÇOCUKLARDA EN ÇOK BUNLAR VAR

        - Göz bozuklukları (miyop, hipermetrop, astigmat)

        - Konjonktivit (göz dış tabaka iltihabı)

        - Şaşılık

        - Göz tembelliği

        GAZETE HABERTÜRK / CEYDA ERENOĞLU / 'HASTALIKLARI GÖZDEN ANLAMAK MÜMKÜN MÜ?' YAZI DİZİSİ - 1

        YARIN: Gözle ilgili doğrular ve yanlışlar

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ