Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık İlik naklinde büyük artış

        Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastaneleri Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. İsmail Sarı, Türkiye'de 2-3 yıl öncesine kadar yaklaşık 15 olan ilik nakli merkezi sayısının bakanlığın verdiği destekle 50'yi, 400-500 civarında olan yıllık nakil sayısının 2 bini aştığını bildirdi.

        PAÜ Hastaneleri bünyesinde geçen yılın ekim ayında hizmete giren Kemik İliği Nakil Transplantasyon Ünitesi, Fahri Gökşin Onkoloji Binası Seminer Salonu'nda, PAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Keskin, PAÜ Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Uğur Koltuksuz ve Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. İsmail Sarı'nın katılımıyla düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

        Türk Hematoloji Derneği Kök Hücre Nakli Ünitesi Bilimsel Alt Komitesi Sekreteri de olan Sarı, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'de yılda 3 bin civarında hastanın kemik iliği nakline ihtiyaç duyduğunu, buna karşın nakil işleminin yapılabileceği merkez sayısının çok az olduğunu belirtti.

        Son yıllarda yapılan yatırımlarla bu alanda önemli mesafe katedildiğini ifade eden Sarı, ''Türkiye'de 2-3 yıl öncesine kadar yaklaşık 15 olan ilik nakli merkezi sayısı bakanlığın verdiği destekle 50'yi, 400-500 civarında olan yıllık nakil sayısı 2 bini aştı. İstenilen hedefe yavaş yavaş yaklaşmaya başladık'' diye konuştu.

        Doç. Dr. Sarı, kök hücre nakli ile hangi hastalıkların tedavisinde nakil işleminden yararlanıldığı hakkında da bilgi vererek, kök hücre ya da halk arasında bilinen adıyla ''kemik iliği nakli'' işleminde artık eskiden olduğu gibi doğrudan kemik iliğinden hücre alınmadığını, yeni teknoloji ile donörden ya da kan hücreleri temizse kendinden alınan kandan cihazlar yardımıyla kök hücre sayısı artırılarak hastaya kan nakline benzer bir işlemle verildiğini söyledi.

        Bunun hem verici hem de hasta açısından oldukça rahat bir yöntem olduğunu ifade eden Sarı, ''Kök hücre naklinde ameliyat şartları yok, çok fazla zaman kaybı yok. Genellikle kan kanseri, lösemili, melanom, lenfoma hastalığı olan hastalarımıza bu tedaviyi yapıyoruz'' dedi.

        5 AYDA 19 HASTAYA NAKİL YAPILDI

        Sarı, 1 Nisan 2011'de ruhsat alan merkezlerinde ekim ayından itibaren hasta kabul edilmeye başlandığını belirterek, halen sadece ''otolog'' yani kanserin kan hücrelerine yayılmaması halinde kişinin kendinden kök hücre alınması yoluyla nakil yapıldığını kaydetti.

        Merkezlerinde bu şekilde 5 ay gibi kısa sürede biri 78 yaşında olmak üzere 19 hastaya otolog kök hücre nakli yapılarak sağlıklarına kavuşmalarının sağlandığını söyleyen Sarı, merkezlerinde kısa sürede ''allojenik'' olarak adlandırılan hastayla tam uyumlu başka bir vericiden kök hücre toplanarak nakil işlemi yapmaya da başlayacaklarını söyledi.

        Tanıtım toplantısında merkezde uygulanan kök hücre nakliyle prostat kanserini yenen 66 yaşındaki Şevket Cengiz de duygularını ifade etti.

        Hastalığı nedeniyle daha önce kemoterapi tedavisi gördüğünü ancak tedaviden sonra kan değerlerinin yeniden düştüğünü kaydeden Cengiz, kök hücre nakliyle tamamen sağlığına kavuştuğunu belirtti.

        Cengiz, ''8 yıldır bu hastalıkla mücadele ediyordum. Allah'a şükür artık sağlığıma kavuştum'' dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ