Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Kalın bağırsağından yemek borusu yapıldı, 14 aylık çocuğa kalın bağırsağından yemek borusu yapıldı

        Antalya'da, doğuştan yemek borusu olmayan (izole özofagus atrezisi) 14 aylık Hamza Göçer'e kalın bağırsağından yemek borusu yapıldı.

        YEMEK BORUSU YOKTU

        Burdur'da yaşayan Havva Göçer (21) ile mobilyacı Bilal Göçer (30) çiftinin tek çocukları olan Hamza, 31 haftalıkken 1 kilo 200 gram olarak dünyaya geldi. Doğduktan sonra yapılan muayenede Hamza'nın doğuştan yemek borusunun olmadığı belirlendi. Pamukkale Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edilen çocuğun midesine beslenebilmesi için tüp takıldı. Daha sonra ailesi tarafından Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne getirilen Hamza'ya, gerekli araştırmalardan sonra kalın bağırsağından yemek borusu yapılmasına karar verildi.

        Hamza bir yaşına gelince ameliyat için hazırlıklara başlandı. Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Melikoğlu ve öğretim üyesi Prof.Dr. Güngör Karagüzel başkanlığındaki ekip tarafından ameliyata alınan çocuğa, kalın bağırsağından alınan yaklaşık 20 santimetrelik parça ile yemek borusu yapıldı. Bugüne kadar midesine yerleştirilen tüp ile beslenen Hamza, ameliyattan iki hafta sonra ağızdan beslenmeye başladı. Doğduğu günden bu yana hastanede olan Hamza, 14 ay sonra ilk kez evine gidecek.

        SIK RASTLANILMAYAN BİR ANOMALİ

        Operasyon hakkında bilgi veren Prof.Dr. Mustafa Melikoğlu, şöyle konuştu: "Bazı hastalarda yemek borusunun bir bölümü, bazı hastalarda tamamı oluşmamıştır. Bu nedenle ağızla mide arasında geçiş mümkün değildir. Bu, çok sık rastlanılmayan bir anomalidir. Hastamız bize başvurduğunda 7 aylıktı. Ameliyat edilebilecek duruma geldiğinde, hastanın kalın bağırsağından damarlarını koruyarak 20 santimetrelik bir yama aldık ve bu parçayla yemek borusu yaptık."

        BUGÜNE KADAR 5 HASTAYA YAPILDI

        Hamza'nın şu an hem midesine takılan tüple hem de ağızdan beslendiğini anlatan Prof.Dr. Güngör Karagüzel de şu bilgileri verdi: "Hamza'nın kalp ve merkezi sinir sistemi ile ilgili hastalıklarının da olması ve enfeksiyon atakları geçirmesi tedavi sürecinde uzamaya ve güçlüğe neden oldu. Buna karşın, şu an alması gereken besin miktarının yaklaşık yarısını ağız yoluyla yutabiliyor. Bu tür hastalar uzun süre ağızdan beslenmediği için başlangıçta yutmayla ilgili sıkıntıları oluyor. Zamanla bu sorun düzelecek, Hamza tamamen ağızdan beslenmeye başlayabilecek ve normal insanlar gibi yaşamını sürdürebilecek. Bugüne kadar bölümümüzde 5 hastaya bu operasyon yapıldı ve hepsi şu an sağlıklı bir şekilde hayatlarını devam ettiriyor."

        14 AY SONRA İLK KEZ EVİNE GİDECEK

        Oğlu sağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu söyleyen anne Havva Göçer ise şunları söyledi: "Hamza 14 ay sonra ilk kez sağlıklı bir şekilde evine gidecek. Doğduğu günden bu yana hastanedeyiz. Dişleri hastanede çıktı. İlk kez hastanede 'anne' dedi. Doğum gününü bile hastanede kutladık. Çok zorlu bir süreci geride bıraktık. Ameliyatı gerçekleştiren doktorlarımıza teşekkür ediyorum."

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ