Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Nakil Aynada ilk kez yüzüne baktı!, Aynada yeni yüzüyle tanıştı

        Soner ÖZCAN / ANTALYA (AHT)

        Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 15 Mayıs'ta gerçekleştirilen ameliyatla yeni yüzüne kavuşan ve Türkiye'nin 4'üncü yüz nakillisi olarak tarihe geçen Turan Çolak, ameliyattan 36 gün sonra ilk kez aynaya baktı.

        Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Geçici ve ameliyatı gerçekleştiren ekibin gözetiminde yeni yüzünü aynada dikkatlice inceleyen Çolak, ilk tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Bu kadarını beklemiyordum. Çok güzel bir yüze kavuşmuşum. Gençleşmişim. Hocam eline koluna sağlık."

        EN KAPSAMLI NAKİLLER ARASINDA

        Uşak'ta beyin ölümü gerçekleşen 19 yaşındaki Tevfik Yılmaz'ın yüzü, 15 Mayıs'ta Akdeniz Üniversitesi'nde gerçekleştirilen operasyonla Turan Çolak'a (35) nakledildi. Çolak'a yüzle birlikte sağ kulak, göz kapakları, gözyaşı kanalları ve saçlı deri nakli de yapıldı. Tam yüz nakli kabul edilen ameliyat, dünyada bugüne kadar yapılan en kapsamlı yüz nakilleri arasında yer aldı.

        "KENDİMİ GENÇLEŞMİŞ BULDUM"

        Tedavisi halen süren Çolak'a yeni yüzü operasyondan 36 gün sonra gösterildi. Aynaya ilk baktığında çok şaşırdığını ve kendisini gençleşmiş bulduğunu söyleyen Çolak, "Bu yüzü bağışlayan ailenin sayesinde oldu. Arada yaş farkı var. Ona rağmen yüzüm çok güzel oturmuş. Prof. Dr. Ömer Özkan ve diğer hocalarım sayesinde çok güzel bir yüze kavuşmuşum. Onlara çok teşekkür ediyorum. Kendimi bu zamana kadar yaşamış kabul etmiyorum. Hayat benim için yeniden başlıyor" diye konuştu.

        "HAYAT DAHA GÜZEL OLACAK"

        Çolak, bundan sonraki hayatında neler yapmak istediği yönündeki soruya, "Çalışmaya devam edeceğim. Daha önce psikolojik açıdan çok sorun yaşadım. Hayatım bundan sonra daha güzel olacak" yanıtını verdi. Hastaneden çıkınca ilk olarak yüz bağışında bulunan aileyi ziyaret etmek istediğini de vurgulayan Çolak, "Bu bağış hayatımı değiştirdi. Benim gibi çok sayıda organ bekleyen hasta var. Umarım onların da hayatı değişir" karşılığını verdi.

        FİZİK TEDAVİ SÜRECİ BAŞLADI

        Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan, operasyonu gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan, Prof. Dr. Koray Coşkunfırat, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Abdullah Erdoğan ve Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Geçici basın toplantısı düzenleyerek Turan Çolak'ın son durumuyla ilgili bilgi verdi.

        Herşeyin yolunda gittiğini belirten Prof. Dr. Ömer Özkan, "Gelecek haftadan itibaren serbest olarak dışarı çıkmaya ve günlük yaşama adapte olmaya başlayacak. Bu haftadan itibaren yoğun bir fizik tedavi süreci başladı. Artık kendisi gözünü açıyor. Gözünü kontrollü şekilde açabilmesi için bir müdahale yaptık. Ama tam şekli bu değil. 6 ay sonra gözünü kendi iradesiyle açıp kapatabilecek. Şimdilik gözünü kendisi açıyor, fakat kapaması yer çekimiyle oluyor" dedi.

        "NAKLİN ARDINDAN MUTLU BİR İNSAN HALİNE GELDİ"

        Başhekim Doç. Dr. Abdullah Erdoğan ise, "Hastanın klinik durumu son derece iyi. İlaç kullanımına devam ediyoruz. Ekipte görev alan uzmanlar Çolak'ı her gün yakından takip ediyor. Topluma uyum sağlaması ve kendini birey olarak hissetmesi için ilerleyen dönemlerde psikolojik destek verilecek. Daha önce toplum içine çıkmaktan utanan, içine kapanık bir insandı. Naklin ardından mutlu bir insan haline geldi" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ