Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Nakil Hayata Türkiye'de tutundu

        Kırgızistan'da doğuştan kronik böbrek yetmezliği bulunan ve son 3 aydır nakil bekleyen 9 yaşındaki Akhmatbek Alimzhanov, Antalya'da yapılan ameliyatla annesinin böbreği nakledilerek yeniden hayata tutundu.

        Kırgız Gulnur Shaseitova-Autaudil Alimzhanov çiftinin beş çocuğundan biri olan Akhmatbek Alimzhanov, doğduğunda tanıştığı kronik böbrek yetmezliği nedeniyle 9 yaşına kadar çeşitli sıkıntılar yaşadı.

        Temmuz ayında böbreklerinin tamamen işlevini yitirmesi üzerine nakil bekleyen hastalar listesine kayıt yaptıran Alimzhanov, ülkesinde bu tür ameliyatların çok sık yapılmaması nedeniyle tedavi aşamasında çeşitli sorunlarla karşılaştı.

        Teyzesi Akupa Shaseitova'nın Türkiye'de eğitim görmesi sayesinde burada tedavi aşamalarını araştıran aile, başarılı nakil operasyonlarının gerçekleştiği bilgisi üzerine Antalya'ya geldi. Ülkelerinde umutsuzluğa kapılan aile, Antalya'da Akhmatbek Alimzhanov'un testlerinin, böbreğini verecek olan annesiyle uyum göstermesi üzerine umutlandı.

        Prof. Dr. Alper Demirbaş başkanlığındaki ekibin birkaç gün önce hastanede gerçekleştirdiği ameliyatla anne Gulnur Shaseitova Alimzhanov'dan alınan böbrek, Akhmatbek Alimzhanov'a nakledildi.

        Opr. Dr. Sabri Tekin, yaptığı açıklamada, anneden kapalı ameliyatla alınan böbreğin çocuğa başarılı bir şekilde nakledildiğini söyledi.

        Ameliyat sonrası herhangi bir sorunla karşılaşmadıklarını ifade eden Tekin, anne ve çocuğun sağlıklı bir şekilde taburcu edildiklerini belirtti.

        İKİNCİ KEZ DÜNYAYA GELDİĞİMİ HİSSETTİM

        Çocuğuna böbreğini vererek yeniden hayata tutunmasını sağlayan anne Gulnur Shaseitova Alimzhanov ise beş çocuklarından biri olan Akhmatbek Alimzhanov'un doğuştan kronik böbrek yetmezliği rahatsızlığı yaşadığını, bundan dolayı rahat hareket edemediğini kaydetti.

        Temmuz ayında çocuklarının rahatsızlığının son aşamaya geldiğini öğrenince dünyalarının yıkıldığını dile getiren anne Alimzhanov, ''Ülkemizde bu tür ameliyatlar çok sık yapılmıyor, bu nedenle perişan olduk. Oğlumu sağlığına kavuşturmak için başka ülkelerdeki tedavi yöntemlerini araştırdık ve Türkiye'ye geldik'' dedi.

        Kırgızistan'da bulamadıkları şifayı Türkiye'de bulduklarını anlatan Alimzhanov, oğlunun sağlığına kavuştuğunu, bundan dolayı çok mutlu olduklarını ifade etti. Umutsuz ve endişeli bir şekilde geldikleri Türkiye'den yeniden doğmuş gibi ayrıldıklarını belirten Alimzhanov, ''Ameliyattan sonra çocuğumun güldüğünü görünce ikinci kez dünyaya geldiğimi hissettim'' diye konuştu.

        Anne Alimzhanov, memleketlerine döndüklerine diğer çocuklarını da testten geçireceklerini kaydetti.

        Akhmatbek Alimzhanov da hastalığından dolayı okulda beden derslerine girmesine izin verilmediğini, ama şimdi sağlığına kavuştuğunu, arkadaşlarıyla beden dersine katılabileceği için mutlu olduğunu söyledi.

        Bir an önce Bişkek'e gitmek isteyen Alimzhanov, ''Kardeşlerimle oyun oynamayı, göle girmeyi, dağa çıkmayı özledim'' dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ