Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Bitkisel ürünler tartışma konusu oldu

        Kullanımı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de artan bitkisel ürünlerin kullanımı, üniversiteler, meslek kuruluşları ve Sağlık Bakanlığı'ndan uzmanlar tarafından masaya yatırılacak.

        Ankara Eczacı Odası tarafından 28-30 Eylül tarihlerinde Kapadokya'da ''Bitkisel 2012 Sempozyumu'' düzenlenecek.

        Sempozyum ile ilgili bilgi veren Ankara Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Taner Ercanlı, son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bitkisel ürünlere ilginin arttığını söyledi.

        Bu ilginin, birtakım ruhsatsız ve kaçak yollarla Türkiye'nin giren ürünlerin kullanımını beraberinde getirdiğini, bu nedenle ölümle sonuçlanan olaylarla karşılaşıldığını anlatan Ercanlı, şunları kaydetti:

        ''Biz eczacılar, bitkisel ve bitkisel içerikli ürünlerin eczacılar danışmanlığında eczaneler aracılığıyla satılmasını istiyoruz. Çünkü bitkisel ürünlerle ilgili en kapsamlı bilgiye sahip, bu konuda eğitim alan tek meslek grubu biziz. Son yıllarda ülkemizde artan aktarlarda ve diğer alışveriş yerlerinde satılan bitkisel ve bitkisel kaynaklı ürünlerin tüketimi, toplum sağlığı açısından çok ciddi sakıncalar doğuruyor.''

        UYGUN ZAMANDA TOPLANMIŞ, STANDARDİZE EDİLMİŞ

        Bitkisel tıbbi ürünlerin, uygun zamanda toplanması, standardize edilmesi ve uygun koşullarda saklanmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Ercanlı, bunların mikrobiyolojik analizinin yapılmasının da şart olduğunu söyledi.

        Eczacılar ve eczaneler ile ilgili yürürlüğe giren yeni kanuna göre beşeri ilaçlar, Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatlı geleneksel bitkisel tıbbi ürünler, Sağlık Bakanlığı'nın iznine tabi homeopatik tıbbi ürünler, enteral beslenme ürünleri dahil özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar ve özel tıbbi amaçlı bebek mamalarının yalnız eczanede satıldığını hatırlatan Ercanlı, bununla ilgili yönetmeliğin de bir an önce çıkması gerektiğini belirtti.

        Ercanlı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan alınan gıda takviyesi ruhsatıyla ilaç gibi satılan ürünler bulunduğunu, bunun önlenmesinin halk sağlığı açısından büyük önem taşıdığını bildirdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ