Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın İshal salgını büyüyor!

        Samsun İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Terme ilçesinde 4 bin kişinin etkilendiği ishal salgınının şehir şebekesi suyuna nedeni ve kesin yeri tespit edilemeyen Samsun İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Terme ilçesinde 4 bin kişinin etkilendiği ishal salgınının şehir şebekesi suyuna nedeni ve kesin yeri tespit edilemeyen kontaminasyondan (bulaşma) kaynaklandığının düşünüldüğünü açıkladı.

        İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Terme ilçe merkezinde 24 Eylül'de başlayan ve 2 Ekim'e kadar 4 bin kişinin ateş, ishal, bulantı-kusma şikayetiyle sağlık kuruluşlarına başvurduğu salgınla ilgili yazılı açıklama yaptı.

        Açıklamada, Terme ilçemizde 24 Eylül'de ishal salgını meydana gelmiştir. 24 Eylül Pazartesi günü ateş, ishal, bulantı-kusma şikayetiyle başvuruların olması ve bu başvuruların 25 Eylül'den itibaren artmaya başlaması ile salgın fark edilmiştir. İl Sağlık Müdürlüğü ile İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ekipleri derhal olaya müdahale etmişler ve 26 Eylül 2012 tarihinde Ankara Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'ndan 3 kişilik uzman ekip gelmiş ve çalışmalara katılmıştır.

        27 Eylül 2012 tarihinden itibaren sağlık kuruluşlarına başvuran hasta sayıları tedrici olarak azalmaya başlamıştır. 2 Ekim 2012 tarihi saat 09.00 itibariyle Terme'de sağlık kuruluşlarına 8 gün içinde toplam 3 bin 500 civarında hasta müracaat etmiş, mükerrer müracaatlarla birlikte bu sayı 4 bin civarında olmuştur. Şu anda Terme Devlet Hastanesi'nde 2 hasta yatmaktadır. Hastaların genel durumları iyidir. Durumu ağır hasta yoktur. Terme Devlet Hastanesi'ne doktor ve diğer personel takviyesi yapılarak tüm hasta müracaatlarına cevap verilmiştir" denildi.

        İshal salgınının şehir şebekesi suyuna bir bulaşmanın yol açtığının düşünüldüğü belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

        "Yapılan araştırmalar ve alınan su numunelerinin sonuçlarının değerlendirilmesi neticesinde Terme şehir şebekesi içme ve kullanma suyuna nedeni ve yeri kesin olarak tespit edilemeyen bir kontaminasyon (bulaşma) olduğu düşünülmektedir. O nedenle, Terme şehir şebekesi içme ve kullanma suyunun klorlanmasına daha bir önem verilmiş ve mevcut otomatik klorlama cihazına ilave olarak iki adet otomatik klorlama cihazı Terme Belediyesi tarafından temin edilmiş, klorlama cihazının yedekleri kullanıma hazır hale getirilmiştir. Bunun yanında araştırma ekibi, Terme Belediyesi ve Terme Devlet Hastanesi tarafından diğer çalışmalar yapılıp her türlü gerekli önlemler alınmıştır. Çalışmalar sırasında ve alınan önlemler konusunda Terme Kaymakamlığı, İlçe Sağlık Müdürlüğü, Terme Devlet Hastanesi Başhekimliği ve Terme Belediyesi ilgililerince araştırma ekibine her türlü destek verilmiştir."

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ