Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Nakil Bu adama iyi bakın!

        GAZETE HABERTÜRK / Ceyda ERENOĞLU

        cerenoglu@htgazete.com.tr

        Can Özkan organ naklinde donör (verici) olan birinin yaşamına herkes gibi devam edebileceğini gösteren çok özel bir örnek. 35 yaşında Fransız ekolüyle yetişmiş ve Sorbonne Üniversitesini bitirmiş olan genç adam Fransız eşi ve iki kızıyla Paris'te yaşıyor. Bundan 8 yıl önce, uzun yıllardır siroz hastalığıyla uğraşan ve nakilden başka çaresi kalmayan babasına karaciğerini veriyor.

        Baba Mehmet Özkan, nakilden 5 yıl sonra tamamen farklı bir nedenle yaşamını yitiriyor. Can Özkan'a gelince... Hem işlerinin peşinde koşuyor hem de bir vericinin yaşamını hiçbir kısıtlama olmadan sürdürmesinin mümkün olduğunu ispatlıyor. 11 Kasım' da İstanbul'da gerçekleşen Avrasya Maratonu'nda koşarak 41 km' lik mesafeyi tamamlaması da bunu gösteriyor. Böylece hem bir hedefini gerçekleştiriyor hem de canlıdan canlıya organ naklinde vericiler açısından korkulacak bir risk olmadığını ve bu kişilerin yaşamlarını sağlıklı bireyler olarak sürdürmelerinin mümkün olduğunu kanıtlıyor.

        41 KM'Yİ TAMAMLADI

        Aslında hep aktif bir birey olmuş ve sporu yaşamından hiç eksik etmemiş Can Özkan. Uzun yıllardır "Avcı Wıng Tsun" yapıyor. Sonra koşuya ilgi duymaya başlıyor. Koşmaya başladıktan hemen sonra kendisine "Acaba bir maraton koşabilir miyim?" sorusunu soruyor ve araştırmaları sonucunda sağlıklı her insanın bunu rahatlıkla yapabileceğine inanıp antrenmanlara başlıyor. "Daha önce hiç koşu yapmamış biri olarak amacım bu maratonu sakatlanmadan bitirebilmekti" diyen Özkan, durumunun yaşamına herhangi bir kısıtlama getirmediğine dikkat çekiyor. Ağustos Ayı'nda başladığı antrenmanlarda toplam 400 km antrenman koşusu yapıyor.

        Toplamda 16 hafta, haftada 3 gün yapılan hazırlık programını tatbik eden genç adam, katılmayı hedeflediği Avrasya Maratonu için ikinci bir hedef daha koyuyor ve bu hedefini maratonu 5 saatte bitirmek olarak açıklıyor. İlk koştuğu maratonda bu hedefine ulaşmanın mutluluğunu yaşayan Özkan "Bu operasyon sayesinde hissettiğim mutluluk ve dinginlik hissi hiçbir zaman zayıflamadığı gibi tam tersine zor anlarda güç toplamama yardımcı oluyor"diyor.

        ORGAN DONÖRÜ OLMAKTAN ÇEKİNMEYİN

        2004 yılı Ekim ayındaki operasyonu gerçekleştiren Karaciğer Nakli Bölümü Direktörü Prof. Dr. Yaman Tokat, ülkemizde organ bağışının önemine dikkat çekerken, Can Özkan özelinde yaşananın sadece bu kişiye özgü olmadığını, nakil olan hastaların vericilerinin her tür aktiviteyi yapabilecek güçte olduklarını söylüyor. Hasta yakınlarına "Organ donörü olmaktan çekinmeyin!" mesajı veren Tokat, bu kişilerin yaşamlarına normal şekilde devam etmelerinin önünde bir engel olmadığını ve bir kısıtlamayla karşılaşmayacaklarını belirtiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ