Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanser ‘E-sigara kanserojen maddeler içeriyor’

        LÜTFİ ERDOĞAN / ANKARA

        Sağlık Bakanlığı kullanımı ve satışının yasaklanması için yasal çalışmaları devam eden elektronik sigara için “Elektronik Sigara ve Olası Sağlık Riskleri” adlı bir rapor hazırladı. Raporda daha önce bu konuda yapılmış araştırmalara da değinilerek önemli uyarılarda bulunuldu.

        SIVISI TARTIŞMALI

        Raporda; elektronik sigaralarda kullanılan sıvılara dikkat çekilerek, sıvıların araştırılması gerektiği belirtildi. Sıvılar hakkında şu ifadelere yer verildi: “Kanserojen olduğu bilinen ve tütünde de yer alan nitrosamineleri içerdikleri görülmüştür. Çoğu örnekte tütünde de yer alan ve insan sağlığına zararlı olduğu daha önce ispatlanmış olan ‘anabasine, myosmine ve beta nikotryine’ tespit edilmiş olup bu maddeler soluk havasındaki buharda gösterilememiştir.” Elektronik sigaraların gösterildiği gibi masum olmadığı ve bu konuda yapılan sağlık uyarılarının yetersiz olduğu kaydedildi.

        ‘MASUM DEĞİL’

        Ayrıca e-sigaraların geleneksel tütün ürünlerinin daha güvenli bir formu olarak piyasaya sunulmuş olmalarına karşın nikotin zehirlenmesine yol açma veya nikotin bağımlılığını tetikleme gibi olumsuz etkilere de yol açabileceği raporda yer aldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ