Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Kaçak spor gıdaları dopingli olabilir

        Yasak olmasına rağmen bazı spor gıdası üreticilerinin doping maddesi kullanmasının ardından sporcu gıdaları tartışma konusu oldu.

        Yurtdışından kaçak olarak getirilen ve nerede üretildikleri belli olmayan ürünlerin doping maddesi içerebildiklerini belirten sektör temsilcileri önemli açıklamalarda bulundu.

        IOC ( International Olympic Committee - Uluslararası Olimpiyat Komitesi) laboratuvarlarında gerçekleştirilen testler sonucunda doping maddesi içerdiği tespit edilen ürünlerle ilgili konuşan sektör temsilcileri sporcuları uyardı.

        Dünyanın 13 ülkesinden alınan 634 sporcu ürünü üzerinde yapılan araştırmada ürünlerin yüzde 14.8'inde yasaklı madde tespit edildiğini belirten Prof. Dr. Gülgün Ersoy, özellikle yurt dışından kaçak getirilen ürünlerin sporcular için risk taşıdığını söyledi.

        Yasaklı madde test sonuçları pozitif çıkan ürünlerin oranının Hollanda'da yüzde 26, Amerika ve İngiltere'de ise yüzde 19 olarak belirlendiğinin altını çizen Ersoy, "Uluslararası Olimpiyat Komitesi laboratuvarlarında elde edilen bulgular, verimi artırmak için ürünlere kasıtlı olarak yasaklı madde eklendiğini gösteriyor. Bu durum sporcuların doping testlerinin pozitif çıkmasına neden oluyor. Çeşitli organizasyonlar ise sorumluluğu tamamen sporculara yüklüyor. O nedenle sporculara, güvenirliği kesin olarak kanıtlanmayan ürünleri kullanmamalarını öneriyoruz." diye konuştu.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ