Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme 6 ayda 49 kilo zayıfladı

        Adana'da 27 yaşındaki Zeliha Topbaş, Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi'nde midesine takılan balon sayesinde 6 ayda 49 kilo zayıflayarak 76 kiloya düştü.

        Osmaniye'nin Kadirli İlçesi'nde oturan Zeliha Topbaş, aşırı kiloları nedeniyle 125 kiloya ulaştı. Bu yüzden normal hareketlerini yapmakta zorlanan Zeliha Topbaş, Adana'ya gelerek Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Bahri Abaylı'ya müracaat etti. Yapılan muayene ve tetkiklerin ardından Dr. Bahri Abaylı, 15 dakika süren endoskopik yöntemle genç kızın midesine balon yerleştirdi. Bu yöntemle Zeliha Topbaş, 6 ayda tam 49 kilo verdi. 125 kilodan 76 kiloya düşen Zeliha Topbaş, aynalarla barıştığını söyledi. Kiloları nedeniyle astım hastalığına da yakalandığını belirten Topbaş, "Aynalara küsmüştüm, şuan 76 kiloyum sanki yeniden doğmuş gibiyim, artık çok mutluyum"dedi.

        YAN ETKİSİ YOK

        Mide balonunun, ameliyatlarla karıştırılmaması gerektiğini ifade eden İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Abaylı da, "Mide balonunun en önemli avantajı genel anestezi gerektirmeden endoskopik olarak gerçekleştirilmesidir. Uygulama yapılan kişinin hastanede yatması gerekmez, bir kaç saat sonra evine gidebilir. 6 aylık bir tedavi yöntemidir. Mide balonu, mide hacmini küçülterek tokluk hissi yarattığından fazla yeme isteğini yok ediyor" diye konuştu.

        ÜCRETSİZ YAPILIYOR

        Operasyonun obezite hastalarda uygulamanın ücretsiz olarak yapıldığını ifade eden Dr. Abaylı şöyle dedi:

        "Obezite tüm hastalıkların başlangıcıdır. Sağlık Bakanlığı yerinde bir uygulama ile obezite ile savaş açtı. Hastanemizde bir yıl içerisinde 100 kişiye ücretsiz mide balonu taktık. Mide balonu sulu ve havalı olarak iki şekilde uygulanıyor. Sulu olanların ağırlığı yaklaşık 800 gram ağırlığında. Bu nedenle hastaların çoğunluğu havalı olanları tercih ediyor. Hiçbir riski yan etkisi bulunmuyor. İlk takıldığında kramp tarzı bazı sancılar hissedilebiliyor bu da 3-5 gün içerisinde kayboluyor. Uygulama yapılacak olan hastalar bir kuruldan geçiyor, şartları uyuyorsa ücretsiz olarak uygulama yapılıyor. Boy ve kilo oranı hesaplanarak ya da hastanın yandaş hastalığı bulunuyor kilo vermesi gerekiyorsa uygulamayı yapıyoruz. Hastalarımız 6 ay içerisinde 20-50 kilo arası kilo veriyor. 6 ay sonra yeniden endoskopi ile mide balonunu çıkartıyoruz."

        EMİR DE 10 KİLO VERDİ

        Öte yandan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Cem Kaan Parsak tarafından uygulanan 'Tüp mide' operasyonuyla 20 yaşındaki Emir Karaman, bir anda 10 kilo verdi. Bodrum'da yaşayan ve 130 kiloya ulaşan Emir Karaman da tedavi için Adana'ya geldi.

        Doç. Dr. Cem Kaan Parsak tarafından yapılan tetkiklerin ardından Karaman'a 'Tüm mide' yöntemi uygulandı. Karaman'ın ameliyatta 10 kilo verdiğini belirten Doç. Dr. Parsak, "Tüp mide değimiz teknikte ise sadece midenin tüp şekline getirilmesi, herhangi bir bağırsaklarla ilişkili olmaması nedeniyle hastalarımızın kilo verme hızlarında herhangi bir değişiklik olmadan ve fizyolojik olarak yani yaradılışımıza en uygun teknik olarak da popülaritesini göstermekte, Bu yöntemde, vücuda küçük bir kesiden girilerek midenin büyük bir bölümü çıkartılıyor. Özellikle midenin iştahla ilgili kısmı çıkartıldığı için kişi açlık hissetmiyor. Hasta 1 yılda ideal kilosuna kavuşacak" diye konuştu.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ