Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Estetik Cerrahi 7 yılda 8 kat arttı

        MENEKŞE ATASELİM / HTGAZETE

        Daha çok estetik amaçlı kullanılan botoksun Türkiye’deki büyüme hızı yüzde 30’u buldu. Yılda 200 bin estetik botoks uygulaması yapılırken, bu rakam 7 yılda 8’e katlandı. Türkiye’de kapışan iki markanın kutu bazındaki toplam satışı ise yüzde 55 arttı.

        Şaşılıktan migrene pek çok hastalığın tedavisinde rol alan, en yaygın kullanım alanı ise estetik operasyonlar olan botoks, Türkiye'de çift haneli büyüyor. Ülkede son 7 yılda estetik amaçlı botoks kullananların sayısı 8 kat artışla 200 bine ulaştı. Botox markasıyla botoks ilacının dünyadaki en büyük üreticilerinden olan ABD'li firma Allergan, pazarın hızla büyümesi sonucu 1 yıl önce İstanbul'da kendi ofisini açtı.

        Botox ile Türkiye'de pazar payı Ekim 2012 itibarıyla yüzde 73 olan Allergan'dan aldığımız bilgilere göre, 2006'da estetik amaçlı olarak yılda toplam 25 bin botoks uygulaması yapılırken 2013'te bu rakam 200 bine yükseldi. Uygulama fiyatı ise ortalama 600 lira. Buna göre, pazarın Türkiye'deki büyüklüğü yaklaşık 120 milyon lira.

        Türkiye'de çeşitli hastalıkların tedavisi için de yılda yaklaşık 200 bin civarı botoks uygulaması yapılıyor. 120 milyon liranın içine bu uygulamaların bedeli dahil değil.

        3.5 MİLYAR $’I BULDU

        Botox’un dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en büyük rakibi İngiliz firma Ipsen'in ürettiği ilaç Dysport. Marka, Ekim 2012 itibarıyla Türkiye'de yüzde 27 pazar payına sahip. Botoks, dolgu ve tüm estetik uygulamalar dahil edildiğinde Türkiye'de yaklaşık 3.5 milyar dolarlık bir pazar oluştuğu ifade edilirken, uzmanlar, bu iki marka dışındaki diğer botoks ilaçlarının genellikle Uzakdoğu'dan geldiğini ve kayıtdışı olduğunu, sağlık sorunlarına neden olabileceklerini belirtiyor.

        YÜZDE 15’İ ERKEK

        Allergan'dan verilen bilgiye göre, botoks talebi erkeklerde de hızla artıyor. Türkiye'de botoks yaptıranların yüzde 15'i erkek.

        PROF. DR. AHMET KARACALAR:

        'Alışverişe gelen uğruyor'

        Kolay uygulanmasının botoksu cazip kılan en önemli faktörlerden olduğunu söyleyen Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karacalar, “Şehir dışından bile gelenler oluyor. Alışveriş için İstanbul’a gelmişken uğrayıp botoks yaptırıyorlar” diye konuştu.

        PROF. DR. EKSAL KARGI

        '400-750 TL’ye uygulanıyor'

        Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Eksal Kargı, “En büyük pazarları arasında ABD, Rusya, İngiltere, Japonya başı çekiyor. Türkiye büyüme hızı olarak pek çok ülkenin üzerinde. Fiyat ise 400 ila 750 lira arasında değişiyor” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ