Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Testler İlk kez görüntülendi

        Paris’teki Pasteur Enstitüsü’nden araştırmacılar, uyuşturulmuş durumdaki bir fareyi mikroskop altına yatırarak özel bir yöntemle kan damarlarını kameraya aldı.

        Laboratuar ortamında sıtmalı bir sivrisineğin fareyi ısırması sağlandı. Sivrisineklerin iğnelerini soktukları an kan emmeye başlamadıkları, damarı bulmalarının dakikalar alabildiği ortaya çıktı.

        Sivrisineğin inanılmaz derecedeki esnek ağız yapısının doğru açıyla kan damarını hedef alabildiği de görüldü. Araştırma ekibi, sivrisinek salyalarına karşı bağışıklık kazanmış değişik hayvanları kullanarak sivrisineklerin farklı davranışlarda bulunup bulunmadıklarını anlamaya çalışıyor.

        Bunun için de bir fareye, sivrisineğin salyasını tanıyan antikorlar aşılandı. Sivrisineğin ağız yapısının ısırma esnasında antikorlarla etkileşime girdiği görüldü. Küçük kan damarlarına ulaşamayan sivrisineğin bu sefer büyük kan damarlarını araştırdığı ve bulduğu görüldü. Deneyler sırasında bir sivrisineğin kan emme süresinin ortalama 4 dakika olduğu belirlendi. Kırmızı kan hücrelerinin sivrisineğin ağzına adeta hücum ettiği tespit edildi.

        Kanın çekilmesi esnasında damarın çöktüğü, bazen hasar gördüğü ve kanın etrafa yayıldığı görüldü. Sivrisineğin bir kan havuzuna dönüşen bölgeden saniyeler içinde beslenebildiği belirtildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ