Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Yanlış yapılan spor, meme büyütür!

        Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Umut Özbebit, Jinekomasti (Meme büyümesi) hastalığı konusunda vatandaşlara uyarılarda bulunarak, "Sıklıkla erkeklerde ki hormonsal bozukluklar, yanlış yapılan spor ve sporda vücut geliştirme sırasında kullanılan çeşitli hormonsal ilaçlara bağlı ortaya çıkan bir problemdir" dedi.

        Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Umut Özbebit, jinekomasti şikayeti ile hastaneye başvuran vatandaşların sayısının arttığını söyledi. Jinekomasti hastalığı hakkında bilgiler veren Uzman Estetik Plastik Cerrahı Özbebit, "Jinekomasti, kısacası erkeklerde meme büyümesidir. Erkeklerde de tıpkı kadınlarda ki gibi meme dokusu bulunmaktadır. Kadınlarda ki gibi büyük olmamasının nedeni kadınlarda bulunan kadınlık hormonunun fazla bulunmamasıdır. Fakat bazı durumlarda bu meydana gelen çeşitli bozukluklar nedeniyle erkeklerde görülen bir hastalık oldukça yaygın hastalık durumudur.

        Farklı nedenleri vardır.

        Sıklıkla erkeklerde ki hormonsal bozukluklar yanlış yapılan spor ve sporda vücut geliştirme sırasında kullanılan çeşitli hormonsal ilaçlara bağlı ortaya çıkan bir problemdir. Özellikle sıklıkla görsel olarak rahatsız olunmaktadır. Özellikle yer zarlarının giyilen dar tişörtler ya da gömlekler ya da deniz kıyısında hastanın mayosuyla dolaştığı dönemde ilk başta özelikle vücut geliştirenlerin güzel görünmesine rağmen zaman içerisinde yaş ilerlemesiyle beraber aşırı büyüme sarkmaya bağlı rahatsızlık ortaya çıkmaktadır.

        Jinekomasti tedavisi ameliyatla yapılması gereken bir tedavidir. Herhangi bir ilaçla veya başka bir çözüm yolu mevcut değildir. Jinekomasti oluştuktan sonra geri dönüşümü olmadığı için cerrahi tedavi seçenekleri vardır. Farklı cerrahi tedavi seçenekleri olan bir bozukluktur. Daha önceki dönemlerde yapılan cerrahi tedavi genellikle memenin alt kısmına yapılan kesim ve meme dokusunun yağ dokusuyla beraber çıkarılması şeklinde bu son derece kaba ve kötü iz bırakan, ciddi deformeye yol açan bir ameliyatta. Plastik cerrahi ile bu ameliyat meme başıyla deriyle birleştiği noktadan kesilerek yapılan, yaklaşık bir buçuk santimetre alana girilerek meme dokusunun yağ dokusunun çıkarılması, sabah yapılıp akşam hastanın eve gönderildiği yaklaşık 3-4 günde hastanın iyileştiği bir ameliyat şeklini aldı. Eğer yağ dokusu fazla ise yağ aldırma oldukça etkili olarak kullanılmaya başlandı. Liposakşın ameliyatında herhangi bir kesim yapılmadan, fazla olan meme dokusunun çıkarılması şeklindedir. Ancak son 2 yıldır lazer lipoliz tedaviye girmesiyle, herhangi bir kesim yapılmadan açılan 7 milimetrelik küçük deliklerden girilerek, tüm meme dokusunun yağ dokusunun önce lazerle eritilip tabi bunlar sıradan bildiğimiz lazerler değil" şeklinde konuştu.

        Hastalığın tedavi süreci hakkında bilgiler veren Özbebit, "Derinin sıklaşmasına dayalı sabah kullanılarak öğleden sonra hastaların evlerine gönderildiği, herhangi bir pansumana ve kontrole ihtiyaç olmadan, 10 gün bir korse kullanılarak tedavi edilen ikinci gün hastanın duşunu alabildiği, son derece kolay bir ameliyat haline geldi. Sonuçta tamamen yüz güldürücü herhangi bir riski olamayan ancak yine de bazen çok az da olsa asimetri olabilen ve küçük revizyonların gerektiği, konforlu bir cerrahi işlem haline geldi. Daha önceki yapılan cerrahilerde eğer bölgede agresif bir cerrahi operasyon yapılırsa, lef akımın bozulmasına bağlı serama dediğimiz cilt altında sıvının sürekli alınması şeklindeydi. Yaklaşık 2-3 hafta süre gerektiriyor bu. Aynı zamanda göğüs ön duvarında çok fazla kabaran izler oluşumuydu ve sık sık asimetri oluşumuydu. Ancak lazer lipolizle beraber tüm bu yan etkiler hemen hemen bitmiş denilebilir. Yine de çok azda olsa asimetri görülebilmektedir. Daha önceki yöntemlerde hastanın hastanede kalma süresinde ciddi anlamda bir gün ya da iki gün gerekmekteydi. Ancak sonraki yöntemler plastik cerrahinin geliştirdiği yöntemler bu süre yarım güne kısıtlanmış durumdadır" ifadelerini kullandı.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ