Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Çağın Hastalıkları Bu belirtiler anksiyete habercisi!
        1

        HABERTURK.COM

        Kış günlerinde bazı insanlar depresyona girer, bazıları da kaygılı hisseder. Peki bu kaygılara yol açan anksiyetenin hayatınızın bir parçası ya da ciddi bir ruh sağlığı bozukluğu olup olmadığını nereden bileceksiniz?

        2

        “Kaygı herkesin hissettiği bir duygu” diyor Ohio Üniversitesi Psikiyatri kliniği profesörü Lawrence D. Needleman. Ama bu ısrarcı ve hayatınıza önemli etkileri olan bir duyguysa o zaman bunu ciddiye almanız gerekiyor. Çoğu psikolojik rahatsızlık birkaç testle teşhis edilebiliyor ancak daha karmaşık olanları saptamak doktorlar açısından zorlaşabiliyor. Hastaların çoğu, utandığından sorunlarına karşı açık olamıyor ve bunları dile getirmeye çekiniyor. Sadece Amerika’da 40 milyon anksiyete sahibi yetişkin var ve çoğu bunun farkında bile değil. Düşüncelerinizi, duygularınızı ve korkularınızı deşifre etmek zor gelebilir. Peki anksiyetenin işaretleri nelerdir? Farkına varmadan geçiştirdiğiniz sorunlar bundan kaynaklanıyor olabilir. İşte anksiyete bozukluklarının işaretleri…

        3

        Strese aşırı tepki

        Ufak bir örnek ele alalım, eğer hava koşullarını fazla kafaya takıyorsanız bu anksiyete işareti olabilir. Endişeli düşünceler veya kaygıya neden olan düşünceler sıklıkla ileride negatif ve yıkıcı sonuçlara neden olabilir. Anksiyete sahibi insanlar imkanlarını göz ardı ederek olayları gözlerinde fazla büyütmeye meyillidirler.

        4

        Rahatlama zorluğu

        Bir türlü rahatlayamamak endişe ve kaygıları stresli bir şekilde arttırır.Eğer stres azaltıcı teknikler başkalarında işe yarıyor sizde yaramıyorsa, sizin için daha güçlü bir tedavi tekniği gerekiyor olabilir.

        5

        Kolayca korkmak

        Paranormal Aktivite’yi izlerken koltukta zıplamak birçok insanın başına gelir ve bu anksiyete olduğunuz anlamına gelmez. Ancak uzmanlar abartılı irkilmelerin anksiyete işareti olabileceğini söylüyor. En ufak, beklenmedik bir olayda uç noktalarda hassas hissetmek abartılı bir irkilme tepkiniz olduğunu gösterir.

        6

        Konsantrasyon bozukluğu

        Çoğu ruhsal hastalığın öncelikli semptomu bir konu üzerinde odaklanmış biçimde kalmanın zor olmasıdır. Bu özellikle anksiyete hastalarının en önemli problemlerinden biridir.

        7

        Uyuyamamak veya aniden uyumak

        Uyku sorunları ve anksiyete sorunları el ele yürür. Anksiyetik semptomları arttırmakla kalmaz, uyku güçlüğü aynı zamanda anksiyetenin habercisi olabilir. Uyuyakalmak veya uyuyamamak anksiyete sahibi olup olmadığınızı gösteren işaretlerden biridir.

        8

        Gerçekdışı hissiyatlar

        Anksiyete sahibi insanlarda görülen en yaygın şeylerden biri de gerçeküstü hisler. Kendilerini, kendilerinden bağımsız hatta vücudunun dışına çıkmış gibi hissederler.

        9

        Baş ağrıları

        Anksiyetik bozukluklar acı veren fiziksel ve ruhsal sonuçlara yol açabilir. Fiziksel semptomlardan en sık rastlanılanı, hastaların hiçbir sebep yokken ve izole edilmiş bir ortamda bile baş ağrısı çekmeleri. Baş ağrıları haricinde bulantı ve mideyle ilgili sorunlar da bunlardan biri. Anksiyete bozukluğu başın bir ya da her iki tarafında, gözün veya kulağın arkasında migren ağrılarına neden olabilir.

        10

        Kas kasılması ve gerilmesi

        Anksiyete sahibi insanlar sıklıkla kronik ağrı, kireçlenme ve kas kasılmalarından şikayetçidirler. Bunlar kaslarda sertlik, eklemlerde iltihap gibi acı veren sorunlara yol açmaktadır.

        11

        Boğaz problemleri

        Boğazınıza bir şey sıkışmış gibi hissetmek ve boğazda düğümlenme psikolojide histerik boğulma diye adlandırılır. Stres ve anksiyete bu hisse neden olabilir, hatta boğazınızdan bir şey geçemeyecekmiş gibi hissedebilirsiniz. Bu da yutkunma zorluğu olarak hissedilir.

        12

        Titreme

        Titreme ve sarsılma anksiyetik bir semptom olabilir hele ki kişi kendini durduramıyorsa. Ürperti ve sarsıntılar genellikle dinlenirken veya uyumaya çalışırken görülür.

        13

        Terleme

        Bir sunum öncesi terlemek anksiyete bozukluğu olduğunu göstermez. Ama rahatlama zorluklarıyla beraber gelen anksiyetik terleme daha büyük bir hastalığın işareti olabilir.

        14

        Bulantı

        Stres, korku ve anksiyete birçok mide ve bağırsak problemine sorununa neden olur, bulantı ve kusma da dahil. Bu gibi ruhsal sağlık sorunları bedenin de dengesini bozar ve mideyi rahatsız bir durumda bırakır.

        15

        Altına kaçırmak

        Anksiyete özellikle kadınlarda tuvalete yetişirken altına kaçırma gibi problemlere neden olabiliyor. Katılımcılarla yapılan bir araştırmada tuvalete zor yetişen hastaların, diğer anksiyetik semptomları da taşıdığı gözlendi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ