Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık En tehlikeli sporlar Ceyda Erenoğlu HT Pazar
        1

        CEYDA ERENOĞLU / HT PAZAR

        Basketbol en tehlikeli sporlar listesinde 3. sırada. Spor yaralanmalarının en sık görüldüğü organ kafa. Kafa yaralanmalarına neden olan sporların başında ise bisiklet var. Peki ya ponpon kızlara ne demeli? Yüzde 30’unun beyin sarsıntısı geçirdiğini biliyor muydunuz?

        2

        "Sağlıklı yaşam" dendiğinde ilk akla gelenlerden biri de spor. Sporun yararları kanıtlandıkça düzenli egzersiz yapma merakı artıyor ve yaygınlaşıyor. Gençlerin spora yönelme amaçları daha güçlü, sağlıklı ve popüler olmakken, ileri yaşlardakiler sağlıklarını korumak ve daha uzun yaşamak için egzersiz yapıyor.

        3

        Liv Hospital İlaçsız Klinik Uygulamaları ve Fat & Fit Kliniği İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Metin Okucu, tüm olumlu yönlerine karşın sporun bazı risklere de neden olabileceğini belirtiyor. Sakatlık, yaralanmalar, spora bağlı ağır travmalar ve ölüm gibi...

        4

        Peki spor dalları arasında en tehlikeli olanlar hangileri? Korunmak için neler yapılmalı? Futbola bağlı beyin hasarları neden oluşuyor? Spor yaralanmalarının en sık görüldüğü organlar neler? Sakatlıklar kadın ve erkeklerde en çok hangi spor dallarında meydana geliyor? İşte merak edilen soruların yanıtları.

        5

        PONPON KIZLAR DA RİSK ALTINDA!
        Dr. Metin Okucu, sporun rengi olarak görülen ponpon kızların büyük risk altında olduğuna dikkat çekiyor. Ponpon kızların takımlarına saha kenarında sadece destek vermeyip çok tehlikeli akrobasi gösterileri yaptıklarını belirten Okucu, “Yapılan araştırmalar, bu kızların yüzde 30’unun beyin sarsıntısı geçirdiğini gösteriyor” diyor.

        6

        DALGA SÖRFÜ, KARACİĞER VE DALAK İÇİN RİSKLİ
        Çocuklar için basketbol, paten ve Amerikan futbolu tehlikeli görülse de yeni ortaya çıkan spor dallarının çok daha ciddi sonuçları olabiliyor. Dalga sörfü, önemli karaciğer ve dalak yaralanmalarıyla sonuçlanırken skateboard’çularda beyin sarsıntısı veya el-ayak bileği kırıkları öne çıkıyor. Kayak, board, futbol ve güreş de aynı riskleri taşıyor.

        7

        ÇOCUKLAR İÇİN DİKKAT!
        Çocuklarda en sık rastlanan spor sakatlıkları şöyle sıralanıyor: Tendon ve kas ezilme-gerilmeleri, kemiklerde büyüme plağı hasarları, kemiklerde stres kırıkları, tendinitler, sıcağa bağlı hastalıklar yani su kaybı, sıcak çarpması...

        8

        PEKİ ÇOCUKLARIMIZI KORUMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?
        1. Çocukları okul veya kulüp gibi organize yerlerde spora başlatın.
        2. Çocukları ilkyardım ve kalp canlandırması eğitimi olan spor hocalarına teslim edin.
        3. Yapılan spor türüne uygun koruyucu giysi ve donanım kullanmasını sağlayın.

        9

        4. Isınma egzersizlerini mutlaka yaptırın.
        5. Spor sırasında sıcaktan ve güneşten korunması için önlem alın. (Yanlarında yeterli su bulundurun.)
        6. Çocuğunuzun yaptığı spor, güvenlik kurallarına uygun olsun.

        10

        BÖBREK SORUNLARI VE GENİTAL YARALANMALAR
        Bisiklet sporu yapanlarda sıklıkla kafa travmaları görülüyor. Önlemenin tek yolu kask takmak olduğunu düşünülse de yeni bir araştırmada bisiklet sürücülerinin böbrek ve genital bölge yaralanmalarıyla da karşılaştıkları belirtiliyor. Korunmak için ise yeni tasarımların gerektiği ve bisiklet hava yastıklarının çözüm olabileceğine dikkat çekiliyor. Çocukların riski büyüklerden 10 kat daha fazla.

        11

        KORUNMAK İÇİN
        1. Baş ve yüzünüzü koruyun: Spor sırasında mutlaka kask ve yüz koruyucu takılması öneriliyor. Konfor, estetik veya moda gibi endişelerin bırakılıp en iyi malzemenin kullanılması kişiyi olası risklerden koruyor.

        12


        2. Diz, bacaklar, bilekler: Bu tür sakatlıklar diğerleri kadar hayatı tehdit edici olmasa da spora ara vermeye yol açıp lüzumsuz masraflara neden olabiliyor. Eklem, kemik ve kas sakatlanmalarından korunmanın en iyi yolunun ise spor öncesi germe ve ısınma hareketlerinin yeterli düzeyde yapılması.

        13

        FUTBOLCULAR TOPA DAHA AZ KAFA VURMALI
        Kafaya sık alınan darbelerin ve şiddetli çarpışmaların neden olduğu beyin hastalığı, “kronik travmatik ensefalopati” olarak adlandırılıyor. Hastalık, beyin hücrelerini yavaş yavaş dejenere ediyor.

        14

        Bunun bir futbolcunun maçlarda topa ortalama 6-12, antrenmanlarda ise 30 kez kafa vurmasından kaynaklandığı düşünülüyor. Topların 70-80 km/saat hızla gelmesinin hafif bir beyin sarsıntısına etkisi olduğuna dikkat çeken Dr. Metin Okucu, futbol oynayanlara daha az kafa vurmalarını öneriyor.

        15