Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Testler Kan testiyle Alzheimer teşhisi

        Araştırmacılar, 70 yaş ve üzerindeki 525 kişiden alınan kan örneklerini incelemiş. Deneklerin bazılarında hiçbir zihinsel bozukluk belirtisi dikkat çekmezken, bazılarında, Alzheimer teşhisi olmaksızın, hafıza güçlüğü görülmüş.

        Kandaki 140 farklı yağın seviyesini ölçen araştırmacılar, bu yağlar arasında 10 tanesinin, beş yıl sonra Alzheimer hastalığına yakalanan deneklerde değişime uğramış olduğunu belirlemiş.

        New York eyaletindeki Rochester Üniversitesi’nden nöropsikoloji uzmanı Mark Mapstone, Washington’daki Georgetown Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen çalışmaya katılmış.

        Doktor Mapstone, kan yağı düşük olan kişilerde Alzheimer hastalığı gelişme ihtimalinin çok yüksek olduğu görüşünde.

        Mapstone “Kan testi, gelecekte Alzheimer sorunu yaşayacak denekleri yüzde 90 oranında doğru teşhis etti. Ancak kan yağlarının, başka hastalıklar nedeniyle değişmesi de mümkün. Bu konuda henüz bir çalışma yapmadık.” şeklinde konuşuyor.

        Kan testinin piyasaya sürülmesinin zaman alacağını söyleyen Doktor Mapstone, Alzheimer hastalarının beynindeki kan yağlarının uğradığı değişimin daha ayrıntılı incelenmesi gerektiğini söylüyor.

        Mapstone, Alzheimer testi piyasaya sürüldüğünde, erken teşhis konan hastaların finansal geleceklerini planlama ve bakım seçeneklerini araştırma imkanına sahip olacağını belirtiyor.

        Tedavisi olmayan Alzheimer teşhisinin çok büyük önem taşımadığını da vurgulayan Mapstone “Tedavi bulunduğu zaman bu kan testi önem kazanacak, çünkü erken Alzheimer teşhisi konan hastalar tedaviye hemen başlayabilecek” şeklinde konuşuyor.

        Doktor Mapstone, araştırmacıların bundan sonraki hedefinin Alzheimer hastalığını tedavi edecek yeni ilaçlar geliştirmek olduğunu söylüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ