Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanser Kocası kanserden öldü milyarder olacak, kanser, akciğer kanseri, sigara , RJ Reynolds Tobacco Company,

        4 sigara markasını üreten Amerikan firması RJ Reynolds, eşi akciğer kanserinden ölen bir kadına rekor tazminat ödeyecek. Cynthia Robinson’un açtığı davada, mahkeme firmanın tam 23.6 milyar dolar (yaklaşık 47 milyar TL) tazminat ödemesine hükmetti. Cynthia Robinson, 1996’da yaşamını yitiren kocası Michael Johnson için RJ Reynolds şirketinden 12 yıl sonra davacı olmuştu.

        ‘KARAR ADİL DEĞİL’

        Mahkeme jürisi, ödenmesini istediği 23.6 milyar doların 16.8 milyon dolarlık kısmını “tazminat” ve kalan bölümü de “ceza” olarak niteledi. Robinson’un avukatı Christopher Chestnut, “Mahkeme jürisi, sigara şirketlerine ‘Bağımlılık yapması ve içindeki öldürücü kimyasal maddeler konusunda halka ve devlete yalan söylemeye devam edemezsiniz’ mesajını vermek istedi” dedi. RJ Reynolds ise tazminatın büyüklüğü nedeniyle adeta şokta. Bir şirket yetkilisi, kararın ‘mantık ve adalet sınırlarının çok ötesine geçtiğini’ savundu. RJ Reynolds Başkan Yardımcısı Jeffery Raborn, karara itiraz edeceklerini belirterek, kararın adil ve makul olmadığını, ayrıca sunulan kanıtların dikkate alınmadığını iddia etti.

        DAVA 4 HAFTA SÜRDÜ

        Robinson davayı 4 hafta içinde kazanırken, avukatı Willie Gary kararın diğer tütün şirketlerine örnek olması gerektiğini dile getirdi. Gary kararı, “Bu kararın RJ Reynolds ve diğer büyük tütün şirketlerine bir mesaj göndermesini, masum insanların hayatlarını bundan sonra riske atmamalarını umuyoruz” diye yorumladı.

        ‘BİRİNİ SÖNDÜRÜP BİRİNİ YAKIYORDU’

        REKOR tazminata inanmakta zorluk çeken Cynthia Robinson, akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybeden Michael Johnson’un son nefesini verene kadar günde 1 ila 3 paket sigara içtiğini söyledi. Johnson’la 6 yıl evli kalan Cynthia Robinson, eşinin bir sigarayı söndürüp diğerini yaktığını belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ