Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Tırnaklarınızdaki sinyallere dikkat!, "Gözler ruhun aynasıdır" derler ya, tırnaklar da insanın genel sağlığının adeta bir aynası...
        1

        New York'ta bulunan bir sağlık merkezinde görevli Klinik ve Araştırma Profesörü Dr. Jeannette Graft el tırnaklarının sağlıklı, pembemsi renkte olması gerektiğini ve ayrıca tırnaktaki ani ve belirgin değişimlerin vücutta gelişen bazı sağlık sorunlarının habercisi olabileceğini belirtiyor.

        2

        Elbette tırnaklardaki her değişiklik sağlıkla ilgili bir problem olduğu anlamına gelmiyor. Dr. Graft, bir uzmana danışma vaktinin geldiğini haber veren belirtileri şöyle sıralıyor;

        3

        Çukurlaşma

        Tırnaklardaki çukurlaşma sedef hastalığının bir göstergesi olabilir. Bazı durumlarda da tırnaklardaki çukurlaşma bir bağ dokusu bozukluğununun sinyalini verebilir. Eğer tırnak yatağında küçük çöküntüler görürseniz bir dermatoloğu ziyaret etmenizde fayda var.

        4

        Şişme

        Tırnaklardaki bazı ipuçlari, şaşırtıcı olsa da, akciğerinizle ilgili ipuçları verebilir. Halk dilinde "Hipokrat Parmakları" olarak bilinen bu durumda "şişirilmiş" bir görünüme sahip olan tırnakların tespit edilmesi kolay oluyor. Eğer tırnağınızın ucuna baktığınızda, kalın ve yuvarlak bir görünüm varsa olası akciğer sorunlarının belirtisi olabilir. Dikkat!

        5

        Kaşık şeklindeki tırnaklar

        Diğer deyişle; Koilonişi... Tırnaklarınız girintili veya dışbükey şeklindeyse demir eksikliği anemisi belirtisi ile hemokromatozu veya çok fazla demir birikmesinin neden olduğu bir karaciğer hastalığını işaret edebilir. Travma veya sedef hastalığınız yoksa ve tırnaklarınızda düzensizlik varsa bu aynı zamanda tiroid sorunlarının da bir işareti olabilir.

        6

        Zayıf, kırılgan tırnaklar

        Tırnakların kırılgan olması, kuruma sebebiyle gerçekleşiyor olabilir. Kırılmaların sebebi ise, keratin eksikliği nedeniyle tırnakların çok incelmesi olabilir. Neyse ki biotin takviyesi ile bu durumun tedavisi mümkün. Öte yandan beslenme yetersizliği de tırnakların zayıflamasına neden olabilir. Bunun da tedavisi selenyum, biyotin ve mineral takviyesi ,ile mümkün. Eğer çok çok zayıf tırnaklarınız varsa, anemi veya tiroid sorunlarını erken çözebilmek için bir check-up yaptırmanızı tavsiye ederiz.

        7

        Sarı, yeşil ve beyaz tırnaklar

        Ojeler tırnaklarınızın sararmasına sebep olabilir; ama bu geçicidir ve tırnak yapısına büyük bir zarar vermez. Ancak tırnaklar sarı, yeşil veya beyaz renkteyse bu çok ciddi bir sağlık sorunu belirtisi olabilir. Tırnakların sarı veya yeşil renkte olması, parmaklarda lenfatik tıkanıklığın bir göstergesi olabilir. Önemli renk değişiklikleri; karaciğer ya da böbrek hastalığının bir belirtisi olabilir. Kısa sürede bir uzmana başvurmanızda fayda var.

        8

        Mor tırnaklar

        Tırnaklar, mor veya mavi renge dönüşmüşse, bu Raynaud hastalığının bir belirtisi olabileceği anlamına geliyor. Bu da spazma ve ayak parmaklarında kan damarları oluşmasına neden olur. Genellikle sadece iyi huylu bir rahatsızlık olarak görünebilen Raynaud daha ciddi hastalıkların erken bir belirtisi olabilir.

        9

        Koyu noktalar

        Eğer tırnaklarınızda koyu noktalar ve boyuna çizgiler görüyorsanız, bu kesinlikle bir uzmana görünmenizi gerektirir. Tabii bunlar doğum lekeleri de olabilir. Fakat bu noktalar tırnak plağının altında oluşuyorsa, melanomaya (bir çeşit cilt kanseri) yakalanmış olabilirsiniz. Eğer ince kan pıhtıları oluşuyorsa, bu da olası bir kalp iltihabının belirtisi olabilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ