Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Diyabette kanser riski yüksek

        CEYDA ERENOĞLU / HT GAZETE

        Araştırmalar, diyabet hastası olan ya da gizli şekeri bulunup tedavilerine özen göstermeyenlerin kanser riskinin daha yüksek olduğu yönünde. Bu nedenle özellikle ailesel ve çevresel riskleri yüksek olan kişilerin kontrollerini aksatmamaları ve yaşam tarzlarına dikkat etmeleri öneriliyor

        Halk arasında, “gizli şeker” diye bilinen durum, tıpta “ensülin direnci” olarak adlandırılıyor. Kişide gizli şeker bulunmasının, gelecekte şeker hastası olma riskini ortaya koyması açısından çok önemli olduğunu belirten Yeditepe Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı İç Hastalıkları ve Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı, “Yapılan çalışmalar, kişide gizli şeker ve şeker hastalığı gelişmesi halinde kanser riskinin arttığını gösteriyor” diyor.

        RİSK TAŞIYANLAR DİKKAT

        Özellikle aile öyküsü, sigara bağımlılığı ve alkol kullanımı gibi kansere neden olabilecek risk faktörlerine sahip gizli şeker hastalarının bu konuda önlem almaları gerekiyor. Bu amaçla vücutta ensülin direncine yönelik ilaçsız ya da ilaçlı tedaviler öneriliyor. Ayrıca kişinin kanser tarama programlarından yararlanması da önemli görülüyor. Ensülin, vücutta kan şekerini kontrol ederek yüksek şeker seviyesini düşürücü etki yapıyor.

        Ensüline zıt etki gösteren büyüme hormonu ise büyüme faktörü gibi davranarak kilo aldırıcı ve hücre büyümesini hızlandırıcı görev yapıyor. Bu nedenle eğer vücuta kanser hücreleri varsa büyüme faktörü kanser büyümesini tetiklemiş oluyor.

        Uzmanlar, kanser ve şeker hastalığı arasındaki ilişkinin temelinde ensülin direnci olduğunu belirtiyor. Bu durum kandaki ensülin ve “ensüline benzer büyüme faktörü - 1” (IGF-1) oranlarının yüksek olmasından kaynaklanıyor. Kanser hücrelerinin büyümesinde etkili olduğu bilinen ensülin ve IGF-1 düzeylerinin düşük olmasının ise kansere karşı koruyucu özelliği bulunuyor.

        OBEZLERİN DE RİSKİ YÜKSEK

        Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı, obezite ile kanser oluşumu arasında ilişki olduğunu gösteren araştırmaların da bulunduğunu söylüyor. Buna göre vücut kitle indeksi 30’un üzerinde olanlarda kanser riskinin 1.5-4 kat arttığı belirtiliyor. Kanserde en fazla risk artışı görülen organlar; karaciğer, pankreas, endometrium ve böbrek olarak sıralanıyor

        3 ay içinde 2 kat kanser artışı

        1997-2009 yılları arasında Kanada’da yapılan bir çalışmanın dikkat çekici sonuçları bulunuyor. Araştırma; 186 bin gizli şeker hastası ve 50 bin yeni tanı konulmuş diyabet hastası üzerinde aralıklarla yapılan kanser taramaları şeklinde gerçekleştiriliyor. Aralıklı kanser tarama programlarının sonuçları 3 aylık süre içerisinde diyabetli hasta grubunda kanserde 1.2-2 kat risk artışı saptandığını gösteriyor. Bu çalışmanın sonuçlarını göz önünde bulunduran uzmanlar, ailesinde diyabet öyküsü bulunmasa bile her yetişkinin risklerini bilme ve takibini ihmal etmeme anlamında belirli aralıklarla doktor kontrolünden geçmesini öneriyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ