Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Parmaktan kan şekeri ölçümü tarihe karışıyor, Diyabet, Kan şekeri, Ensülin.

        CEYDA ERENOĞLU / HT GAZETE

        Diyabet hastaları için hayati önem taşıyan parmaktan kan şekeri ölçme zorunluluğu ortadan kalkacak mı? Uzmanlar geliştirilen yeni teknikler ışığında bu soruya “evet” yanıtını veriyor. İşte diyabet yazı dizimizin son bölümünde Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz’ın verdiği bilgiler ışığında ensülin pompası kullanımının avantajlarından sporla ilgili püf noktalara, diyabetlilerin ağız ve diş sağlığından kan şekeri kontrolü için karbonhidrat sayımına kadar farklı konularda hastalığa dair bilinmesi gerekenler.

        ENSÜLİN POMPASI İLE İĞNESİZ ENSÜLİN ALMAK MÜMKÜN

        Diyabetli bir hastanın ensülin tedavisinde asıl hedefin, sağlıklı kişinin fizyolojik ensülin salgısını bire bir taklit etmek ve uygulamak olduğu belirtiliyor. İnfüzyon pompası bu ihtiyacı karşılamak üzere üretilen ve ince plastik kataterle cilt altına sürekli ensülin veren bir sistem olarak tanımlanıyor. Bu yolla hasta 24 saat boyunca, “bazal ensülin” adı verilen ensülini taklit edecek biçimde düzenli ensülin alıyor.

        Ensülin pompasıyla hastanın gün boyunca yemekte aldığı karbonhidratlara bağlı olarak artan kan şekerini kontrol etmesi ve uzaktan kumanda sistemiyle her öğünde ya da ara öğünlerde iğne yapmadan ensülin alması mümkün hale geliyor. Bu teknoloji ensülin kullananlar için çok sayıda avantaj sağlıyor. Klasik ensülin tedavisi ile hemoglobin A1C düzeylerini uzun sürede 7’nin altına indirmek oldukça zor iken ensülin pompası sayesinde hem daha az ensülin kullanılıyor hem de fizyolojiyi taklit ettiği için hemoglobin A1C’yi normal düzeyde tutmak daha kolay oluyor.

        KAN ŞEKERİ ÖLÇÜMÜNDE YENİ TEKNİKLER

        Kan şekeri 24 saat süreyle değişkenlik gösteren bir değer olarak görülüyor. Yemekten önce ve uykuda düşerken toklukta yükselebiliyor. Bu nedenle günde 4 – 5 kez yapılan ölçümlerle kan şekeri hakkında doğru bilgiye ulaşmak mümkün olmayabiliyor. Kan şekeri ölçümünde uygulanan yeni teknikler aşağıda sıralanıyor: n Sürekli glikoz ölçüm sistemleri Bu sistem özel sensör sistemi sayesinde kan şekerini 24 saat boyunca düzenli olarak günde 280 – 300 kez ölçebiliyor.

        Sistem 4 gün hasta üzerinde kalıyor ve bu süre boyunca aşağı yukarı 1000-1200 ölçüm yapıp bunu günlük rapor olarak skala şeklinde verebiliyor. n Glikoz sensörleri Bu teknoloji, parmak delmeden deriyle temas eden bölgeye konulan hassas glikoz sensör yardımıyla kan şekeri ölçüm tekniği esasına dayanıyor. Kola saat gibi takılıyor ve bu sayede 24 saat ölçüm yapılıyor. Henüz duyarlılık ve standardizasyon sorunları tam olarak çözülememiş olsa da bu sorunlar çözüldüğünde önümüzdeki yıllarda parmaktan kan şekeri ölçüm tekniği ve glukometrelerin tarihe karışacağı belirtiliyor.

        KAN ŞEKERİ KONTROLÜ İÇİN KARBONHİDRAT SAYIMI

        Araştırmalara göre diyabeti olanların tümü kan şekerini yönetmek için ilk araç olarak karbonhidrat sayımını baz alıyor. Fiziksel aktivite, diyabet hapları veya ensülin ile toplam karbonhidrat alımını dengelemek ve kan şekerini yönetmek sorunun çözümündeki en önemli anahtarlar olarak değerlendiriliyor. Prof. Dr. Temel Yılmaz, “Karbonhidrat Sayımı” bir diyet değil, kan şekerini yönetmek için bir öğün planlama tekniğidir” diyor.

        Karbonhidrat sayımı ile öğün planlamasını öğrenen diyabetliler, diyabetin ve özellikle de diyabet diyetinin sırtlarına yüklediği ağır yükten kurtularak özgürce besin seçimi yapabiliyorlar. Karbonhidrat içeren besinler kan şekerini yükselttiği için karbonhidrat sayımı ile kişiye özel yemek listesi oluşturuluyor. Bu uygulamayla yemeklerdeki karbonhidrat miktarını da hesaplayarak şeker seviyesini hedef kan şekeri aralığında tutmak amaçlanıyor.

        DİYABETLİNİN AÇKEN SPOR YAPMAMASI GEREKİYOR

        Diyabette kan şekeri kontrolünün sağlanmasında genellikle beslenme, ilaç ve ensülin tedavisi ön plana çıkarken, egzersizin göz ardı edildiğine oysa bunun en az beslenme ve medikal tedavi kadar önemli olduğu gerçeğine dikkat çekiliyor.

        Egzersiz neden önemli?

        Egzersiz yani fiziksel aktivitenin artması yiyeceklerin parçalanması sonucu oluşan şekerin, kas dokuları tarafından kullanılmasını hızlandırarak kan şekerini düşürüyor. Özellikle, şişman diyabetlilerde egzersiz ile harcanan enerjinin artması vücut ağırlığının azalmasına yardımcı olmakla kalmayıp fiziksel zindelik de sağlıyor.

        Egzersiz ne zaman ve hangi sıklıkta yapılmalı?

        Diyabetlilerin aç karnına egzersiz yapmaları doğru bulunmuyor. Egzersiz için en uygun zamanın yemekten sonraki 1- 2 saat olduğu belirtiliyor. Böylelikle, yiyeceklerle kana geçen şeker vücut tarafından kolaylıkla kullanılıp kan şekeri düzeylerinin kontrolü sağlanıyor.

        Egzersize başlamadan önce egzersiz esnasında ve egzersizden sonra kan şekeri ölçümü yapmayı ve bunun özellikle ensülin kullanan diyabetliler için çok önemli olduğunu unutmayın.

        Yapılan egzersizin süresi bir saat veya daha fazla ise 10 - 15 gram karbonhidrata ilave olarak 6 gram protein içeren bir yiyecek alınması gerekiyor. 10-15 gram karbonhidrat içeren yiyecekler, 1 dilim ekmek, 2 galeta, 1 porsiyon meyve; 6 gram protein içeren yiyecekler ise 1 kibrit kutusu beyaz peynir, 2 köfte büyüklüğünde et (30 gr) olarak sıralanıyor.

        Egzersiz esnasında aktif olacak bölgeye ensülin enjeksiyonu yapılmaması gerekiyor. Prof. Dr. Temel Yılmaz, bisiklete binecekseniz bacağınıza, cam silecekseniz kolunuza ensülin enjeksiyonu yapmayın. Aksi uygulamalar hipoglisemiye neden olabilir” diyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ