Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Çocuğunuz dişini sıkıyorsa, Diş sıkma, Dişlerini sıkan çocuklar, Bruksizm.

        CEYDA ERENOĞLU / HT GAZETE

        TOPLUMUN yüzde 85-90’ında görülen diş sıkma, tüm yaş gruplarını etkilemekle kalmayıp çocukların uyku sırasındaki en kötü alışkanlıkları arasında yer alıyor. Yapılan araştırmalar, çocukların yüzde 22’sinin uykuda dişlerini sıktığını gösteriyor. Diş sıkmaya çocukluk döneminde özellikle süt dişlerinin çıkmaya başlamasıyla birlikte 1 yaştan itibaren rastlanıyor. Dentway Diş Kliniği’nden Çocuk Ağız ve Diş Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Şule Çıldır, “Diş gıcırdatmanın şiddetlenmesi önemli bir sorun haline gelebiliyor” diye konuşuyor.

        UYKUDA İSTEM DIŞI

        ‘Bruksizm’ olarak adlandırılan ve fonksiyonel bir amaç içermeden diş sıkmak ve diş gıcırdatmak olarak tanımlanan bu hastalık, uyku sırasında ya da uyanıkken gerçekleşebiliyor. Diş sıkmanın, alt çenenin üst çene ile kapanış oluşturduğu statik bir ilişki olduğu belirtiliyor. Diş gıcırdatması ise alt çenenin farklı gezinme hareketleri sırasında üst çene ile kuvvetli bir kapanış oluşturması anlamına geliyor. Uyanıkken oluşan diş sıkma yarı istemli bir sıkma hareketiyken, uyku sırasında oluşan diş sıkmanın istem dışı olduğuna dikkat çekiliyor. Gün içerisinde uyanıkken yapılan diş sıkma, çenenin çiğneme aktivitesinin bilinçli ve genellikle sessiz yapılma şekli olarak tanımlanıyor. Uyku sırasında yapılan diş sıkma dönemlerine çoğu zaman sesli ve bilinçsiz olarak yapılan diş gıcırdatma hareketleri eşlik ediyor.

        BAŞ AĞRISI GÖZLENEBİLİR

        Uyku sırasında yapılan diş sıkma ve diş gıcırdatmanın tespitinin oldukça güç olduğu belirtiliyor. Çocuklar bu durumun farkında olmadığı için sorun genellikle aile bireylerinin uyarılarıyla tespit ediliyor. Uyku sırasında dişlerini sıkan çocuklar aileleri tarafından diş hekimine götürüldüklerinde diş yüzeylerinde anormal aşınmalar, buna bağlı sıcak-soğuk hassasiyeti ve özellikle çene eklemlerinde ağrı sorunu gibi şikâyetlerde bulunuyorlar. Bu çocuklarda bazen ağız açmada zorluk, baş ağrısı, özellikle sabah saatlerinde huzursuzluk ve uykusuzluk ile çenedeki ağrı nedeniyle kahvaltı yapmak istememe gibi belirtiler görülebiliyor. Psikolojik yardımın uyku sırasındaki diş sıkmanın önlenmesinde çok büyük yararı oluyor. Çocukların diş gıcırdatma şiddetinde azalma sağlanamıyorsa, çocuk psikoloğu ve pedagogdan yardım alınması öneriliyor.

        NEDEN DİŞ SIKIYORUZ?

        DİŞ sıkmaya neden olan 3 etken üzerinde duruluyor. Bunların; çevresel faktörler, santral sinir sistemine bağlı faktörler ve psikososyal faktörler olduğu belirtiliyor. Çevresel faktörlerin başında kişinin diş yapısındaki anatomik bozukluklar ile alt ve üst çenelerin kapanışındaki bazı bozukluklar gösteriliyor. Böyle kapanış bozukluklarının olduğu durumlarda, çeneyi kapatan kasların refleks olarak uyarıldığı ve bunun da diş sıkma ya da diş gıcırdatma hareketlerine neden olabildiği belirtiliyor. Santral sinir sistemine bağlı etkenler de diş sıkmaya neden olabiliyor. Özellikle çene fonksiyonlarının, uyku ile ilgili merkezi içeren sinir sistemi tarafından etkilendiği ve sinir sistemi üzerinde etkili ilaç alımının da diş sıkmayı tetiklediği bildiriliyor. Psikolojik değişkenlerin diş sıkma üzerindeki etkisi ve bu konuda yapılmış olan birçok çalışmada tam olarak açıklanamamakla birlikte diş sıkmanın anksiyete (kaygı) ve strese karşı bir cevap olarak ortaya çıktığına dikkat çekiliyor. Stres, diş sıkmaya yol açan en önemli neden olarak görülüyor. Diş sıkma ve gıcırdatmanın diş anatomisi ve çeneler arasındaki ilişkinin mükemmel olduğu bireylerde bile görülmesi; bu durumun strese bağlı bir santral sinir sistemi problemi olarak kabul edilebileceğini gözler önüne seriyor.

        BAĞIRSAK PARAZİTLERİ DE DİŞ SIKMAYA YOL AÇABİLİR

        SON yıllarda yapılan çalışmalarda diş sıkma ve gıcırdatma ile bağırsak parazitleri arasındaki ilişki incelendiğinde, bağırsak parazitlerinin gece uykudayken aktif hale geçtikleri için diş sıkma ve gıcırdatmasını tetikledikleri yönünde sonuçlarla karşılaşılıyor. Bu nedenle yoğun diş sıkma döneminde olan çocuklarda bu etkeni ortadan kaldırmak için bağırsak parazit testi yaptırılması öneriliyor.

        EVE KARDEŞ GELMESİ DE DİŞ SIKMA NEDENİ

        ÇOCUKLARDA diş sıkma ve diş gıcırdatmanın şiddetinin arttığı en önemli durumların başında eve yeni kardeş gelmesi, okul veya sınıfta arkadaş-öğretmen değişiklikleri, anne-baba arasındaki sıkıntılar ve ayrılıklar geliyor. Özellikle hassas ve içe dönük çocuklarda bu tür durumlarda diş sıkma ve gıcırdatmayla daha sık karşılaşıldığı belirtiliyor.

        UYKUDA DİŞ SIKMA KONTROL ALTINA ALINAMIYOR

        GÜNÜMÜZDE henüz kontrol dışı gelişen diş sıkmayı durduracak bir tedavi şeklinin bulunmadığı belirtiliyor. Uyku sırasında diş sıkma alışkanlığı olan kişilerde ilk yapılması gerekenin dişleri korumaya almak olduğuna dikkat çekiliyor. Bu sayede diş gıcırdatma önleniyor, çene eklemindeki ve çiğneme kaslarındaki ağrı hafifliyor ve uyku kalitesi artıyor. Uyku sırasındaki diş sıkma için 3 tip tedavi yöntemi bulunuyor. Bunların dental (dişsel) tedavi, farmakolojik (ilaçla) tedavi ve psikolojik tedavi olduğu belirtiliyor.

        TEDAVİDE İLK ADIM ÇOCUKLARI DERİN UYKUDAN UYANDIRMAK

        DİŞ sıkma ve diş gıcırdatma olan çocuklarda gece plaklarının hazırlanıp uygulanabilmesi mümkün olmuyor. Bu, sürekli gelişim döneminde olan çocuklarda her gece dişleri üzerine sabit bir plak takılmasının çene gelişimlerini olumsuz yönde etkilemesinden kaynaklanıyor. Doç. Dr. Çıldır, “Dişlerini sıkan ve gıcırdatan çocuklarda yapılması gereken, anne ve babaların geceleri çocuklarını takip edip gıcırdatma sesini duyduklarında hafifçe dürterek derin uykularından normal uykuya geçmelerini sağlamalarıdır” diyor.

        HİPERAKTİF ÇOCUKLAR DİŞLERİNİ SIKIYOR

        ŞİDDETLİ diş sıkma ve diş gıcırdatmanın görüldüğü çocukların; endişeli, hiperaktif, sinirli, evhamlı veya kaygı düzeyleri yüksek oldukları belirtiliyor. Kaygı, asabiyet, korku ve duygusal stres; kas aktivitesindeki artışla yakın ilişkili bulunuyor. Bu nedenle uyku sırasında oluşan diş sıkmanın duygusal durumla ilintili olduğuna dikkat çekiliyor. Duygusal faktörler ve çevresel stresler diş sıkmanın ilerlemesinde veya şiddetlenmesinde önemli rol oynuyor.

        DİŞ SIKMA GENETİK Mİ?

        GENETİK faktörlerin etkisinin araştırıldığı bazı çalışmalarda çocukken uyku sırasında diş sıkma alışkanlığı olanların yüzde 86’sında bu alışkanlığın gençlikte de sürdüğü bildiriliyor. Diş sıkma görülen anne-babaların çocuklarında, diş sıkmanın olmadığı anne-babaların çocuklarına oranla bu sorunun görülme sıklığının daha fazla olduğunu gösteren çalışmalar var.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ