Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Cinsel Sağlık Kısırlık Meme kanserine farkındalık için daldılar, Meme Kaneri, Meme Kanseri Farkındalık Ayı,

        Antalya'nın Alanya İlçesi'nde 'Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı' kapsamında sağlık çalışanları tarafından dalış etkinliği düzenlendi. Sağlıkçılar denizde 'Meme kanserine karşı bilinçli olun' dövizleri taşırken, kanserle mücadeleye dikkati çekti.

        Alanya'da 'Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı' ve 'Kanser Erken Teşhis Tarama Eğitim Merkezi'nin (KETEM) açılışı dolayısıyla dalış etkinliği yapıldı. Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Alanya Toplum Sağlığı Merkezi çalışanlarının katıldığı etkinlik Damlataş Plajı açıklarında gerçekleştirildi. 2 ayrı tekneyle denize açılan sağlıkçılar, profesyonel dalgıçlar eşliğinde suya daldı. Denizin altında pankart açan sağlıkçılar daha sonra su yüzeyine çıkarak 'Hep birlikte el ele kanserle mücadeleye' sloganı attı.

        81 İLDE 130 KETEM

        Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, ekim ayının dünya genelinde 'Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı' olduğunu söyledi. Avrupa Birliği'nin yeni kanser kontrol haritasında 2020 yılına kadar kanser tarama oranını yüzde 100 olarak hedef gösterdiğini belirten Doç. Dr. Gültekin, "Türkiye'nin bu konuda altyapısı çok iyi. 81 ilde 130 KETEM kurduk. Buralarda tamamen ücretsiz tarama yapılıyor" dedi.

        HEDEF AB KRİTERLERİ

        Türkiye genelinde son 2 yılda kanser tarama oranlarında ciddi artış olduğunu dile getiren Doç. Dr. Murat Gültekin, şöyle dedi:

        "Sadece meme kanserinde yüzde 6 oranında artış oldu. Vatandaşlarda farkındalık oluşması zaman isteyen bir unsur. Biz de farkındalık etkinliklerini kanserli hastalarımızın destekleriyle yapıyoruz. Nevşehir'de geçen hafta havada bir etkinlik yapmıştık. Alanya'da da dalış etkinliği yaptık. Biz bu etkinliklerle farkındalık yaratmak ve AB'nin kriterlerini yakalamak istiyoruz."

        Bu etkinlikleri halkın dikkatini çekmek için yaptıklarına işaret eden Antalya Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Murat Özdemir ise "Dalış yaparak derinliklerden mesaj vermek istedik. Tek beklentimiz vatandaşımızın hizmetlerden yararlanması ve sağlığına sahip çıkması" dedi.

        Dalış etkinliğine katılan ve 3 yıldır meme kanseri tedavisi gören 51 yaşındaki Aysel İpek ise bu hastalıkta erken teşhisin çok önemli olduğuna dikkat çekti.

        Alanya Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Mevlüt Sönmez de kanserin tedavisi mümkün bir hastalık olduğunu ve el ele mücadele etmeleri gerektiğini kaydetti.

        KETEM TÖRENLE AÇILDI

        Alanya Toplum Sağlığı Merkezi bünyesinde kurulan KETEM'in açılışı ise Kaymakam Dr. Hasan Tanrıseven, Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Adem Er, Alanya Emniyet Müdürü Mehmet Ömür Saka, Antalya Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Murat Özdemir ve sağlık çalışanlarının katılımıyla gerçekleştirildi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ