Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Bunları Biliyor muydunuz Sigaradan kurtulmak hayal değil! İşte sigarayı bırakmayı kolaylaştıracak 10 yöntem
        1

        Sigaranın insan sağlığı için bir tehdit olduğu ilk defa 1920'li yıllarda yapılan çalışmalarla ortaya çıktı. Sonrasında uzun yıllar bilim insanları sigaranın olası zararları üzerine çalıştı. Bugün sigaranın insan ömrü için oldukça zararlı olduğu hatta öldürücü olduğu kesinleşti ancak içerdiği nikotin nedeniyle bağımlılık yapan sigarayı bırakmak her zaman o kadar kolay olmuyor.

        2

        Yeşilay'ın aktardığı bilgilere göre sigaranın içinde 4000'den fazla kimyasal madde var ve sigaranın insan üzerinde yarattığı bağımlılık sadece kimyasal bir bağımlılık değil, psikolojik ve fiziksel bir bağımlılıktan da bahsetmek mümkün. Sigarayı bırakma süreci oldukça zorlayıcı olabilir, hem fiziksel hem duygusal olarak aksaklıklar yaşanabilir ancak eğer sabırlı olursanız sigaradan ve verdiği zarardan tamamen kurtulabilirsiniz.

        3

        KENDİNİZE BİR TARİH VERİN

        Sigarayı bırakmak için adım adım ilerlemeyi deneyebilirsiniz. Kendinize sigarasız hayata geçmeye hazır olacağınızı düşündüğünüz bir tarih seçin ve o güne kadar kendinizi psikolojik olarak buna hazırlamaya çalışın.

        4

        BİR NEDENİNİZ OLSUN

        Sigarayı bırakmak istemenize neden olan şeyi iyi belirleyin ve kendinize bunu hatırlatın. Sigarayı bırakmak için bir nedeniniz olursa başarılı olmanız kolaylaşır.

        5

        SONRASI İÇİN PLAN YAPIN

        Sigarayı bıraktıktan sonra yapacağınız bir şey belirleyin. Bir hedefinizin olması da süreci kolaylaştırır.

        6

        ÇEVRENİZİN DESTEĞİNİ ALIN

        Hayatınızdaki insanlara sigarayı bırakmak istediğinizi söyleyin. Onlara, sigarayı bırakmaya çalışırken size destek olmalarını, başaramayacağınızı düşündüğünüz anlarda size yardımcı olmalarını isteyin. Sigara bırakma süreci duygusal olarak da yıpratıcı olacağından sevgi dolu bir destek faydalı olacaktır.

        7

        SİGARADAN FARKLI ALIŞKANLIKLAR EDİNİN

        Canınız sigara istediğinde nefes egzersizleri yapın. Kendinize sigara dışında keyif alacağınız aktiviteler bulun. Düzenli spor yapmaya başlayabilirsiniz. Su tüketimini artırmayı, sakın çiğnemeyi ve sağlıklı atıştırmalıklar tüketmeyi deneyebilirsiniz.

        8

        HAYATINIZI YENİDEN DEKORE EDİN

        Evinizdeki küllükleri ortadan kaldırın. Cebinizde, çantanızda, çalışma masanızın çekmesinde unuttuğunuz çakmakları toplayın. Sigarayı hatırlatan eşyaları etrafınızdan uzaklaştırın. Misafirlerinizin sizin bulunduğunuz ortamlarda (ev, iş yeri) sigara içmemesini isteyin.

        9

        SİGARA İÇİLEN ORTAMLARDA BULUNMAYIN

        Gündelik hayatınızın içinde sigara içilen ortamlardan kaçının. Yakın çevrenizden yanınızda sigara içmemesini isteyebilirsiniz. Kafe ve restoranların sigarasız alanlarını tercih edin. Gözünüzü sigarasızlığa alıştırmaya çalışın.

        10

        GÜNLÜK RUTİNLERİNİZİ DEĞİŞTİRİN ÇALIŞIN

        Sigara içerken yapmayı sevdiğiniz şeyleri sigara içmeden yapmaya çalışın. Örneğin, yemekten sonra, kahve ya da çayla sigara içmeyin. Tüm bunları sigarasız yapmaya başladığınızda bırakmaya dair kendinize güveniniz de artacak.

        11

        AZALTMA TAKTİĞİ

        Sigarayı hayatınızdan tamamen çıkardığınız tarihe kadar içtiğiniz sigarayı azaltmaya çalışın. Sigara içme sıklığınızı azaltın. Gün içinde yanınızda yedek sigara taşımayın. Sigarayı tamamen bitirmemeyi ya da bu süreçte sevmediğiniz sigaraları içmeyi deneyin.

        12

        PROFESYONEL DESTEK ALMAYI DENEYİN

        Eğer bu sürecin tek başına altından kalkamayacağınızı düşünüyorsanız profesyonel destek almayı deneyin.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ