Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Trabzonspor Galatasaray-Trabzonspor maçı hakem yorumu - Trabzonspor Haberleri

        HABERTÜRK SPOR/ Bülent YAVUZ

        Hakem Deniz Ateş Bitnel, maçın önüne geçme dürtüsünü bir türlü kontrol altına alamadı. Verdiği kararlarla taraflı tarafsız herkese saç baş yoldurdu. Dün akşam TT Arena’da Türk hakemliği adına kara bir gece yaşandı. Bu gecenin baş sorumlusu da hakemdir. Sakın kimse Türkiye Futbol Federasyonu’nu suçlamasın. Bu tamamen hakem yetersizliğiyle alakalıdır. Göğsünde FIFA kokartı olan bir hakem, önce vicdan muhakemesi yapmalıydı. Aday bir hakemi çıkarsanız bile böyle iki komik penaltı vermezdi. Ya da en azından Özer Hurmacı’ya ikinci sarıyı, ardından da kırmızı kartı göstermezdi. Bu yönetimin, mutlaka bir diyeti olmalıdır. Bu fatura ödenmelidir. Ve işte kara gecenin gündeme bomba gibi düşen hakem kararları:

        1- MARİN’E YAPILAN PENALTIYDI

        Maçın 21. dakikasında ceza alana giren Marko Marin, zarif çalımlarla kaleye yaklaşırken, G.Saraylı Sabri’nin net bir şekilde sol eliyle itelemesine maruz kalıyor. Bu kesinlikle cezalandırılması gereken bir suçtu. Bu suçun cezasını verecek olan hakem, pozisyona çok yakın olmasına rağmen her ne hikmetse iki eliyle “Bir şey yok. Oynayın” dedi. Trabzonlular’ın aşırı itirazı ve haklı penaltı beklentisi, Deniz Ateş Bitnel tarafından rağbet görmedi. Yani karar değişmedi.

        2- ERKAN’IN PENALTISI KURALA UYMAZ

        25. dakikada yine G.Saray ceza alanı içerisinde Trabzonlu Erkan Zengin’in pozisyon gereği düşmesinde hakem Deniz Ateş Bitnel’in kuralın hiçbir yerine sığmayacak en ufak bir durum yokken penaltı noktasını işaret etmesi, bu maçın tarihe geçecek kararlarının başlangıç noktası oldu. G.Saraylılar, çok yoğun itiraz etti. Bu penaltı vuruşu golle neticelenince hakemin imdadına devre arası adeta hızır gibi yetişti. Ne yazık ki bu soluklanma bile ikinci devrede yaşananlara fayda getirmedi. Bu arada şunu da atlamayalım... Ceza alanı içerisinde Balta’nın sağ yan göğsü ve kolu arasına gelen topta Trabzonlular penaltı bekledi. Hakem devam kararı verdi. Takdir hakkını kullandığını düşünüyorum. Penaltı verse, bence daha fazla toz kalkardı.

        3- ÖZER’İN ATILIŞI BÜYÜK YANLIŞ

        58. dakikada Özer Hurmacı’nın ikinci sarı karttan kırmızı kartla ihraç edilmesi, Türk hakemliğinin tarihine geçecek en önemli ve büyük bir hakem yanlışıydı. Hakem Bitnel, devre arasında ne yaşadı, ne düşündü, ne paylaştı bilemiyorum. Ama ikinci devreye başlarken jest ve mimikleri, vücut ve beden dili anlamsız bir şekilde gergin ve çok sertti. Sanırım maçı yönetirken bu asabiyet ve gerginlik verdiği kararlara net bir şekilde yansıdı. Trabzon 10 kişi kalınca, tabii ki normal ruh hallerinden ve sportmen yapılarından ve de futbol oynamaktan maalesef uzaklaştılar.

        4- AYKUT’U ATARAK KOLAY YOLU SEÇTİ

        70. dakikada Trabzonlu Aykut Demir’in ikinci sarı görüp kırmızı kartla oyundan atılması bardağı taşıran son damla oldu. Kurala göre, hakemi haklı çıkaracak bulgular olsa da, ilk sarı kartın hakemin tamamen önleyici hakemlik yapamamasından kaynaklandığını düşünüyorum. Bir hakem, teknik cezalar verme konusunda yeterli değilken ve gerekli cezaları veremezken, kendisine yapılan itirazların ağırlığına bakmaksızın hele hele 10 kişi kalan bir takımın bir oyuncusuna ikinci sarı kart gösterilirken, çok kolaycı yolu seçmek doğru değildir. Bu adeta “Yap da göstereyim” tuzağıdır. Ve tamamen acemi bir hakemliktir.

        5- G.SARAY’A HAKSIZ PENALTI

        Dün akşam herkesin ortak noktada birleştiği konu, G.Saray lehine verilen haksız penaltıydı. Umut Bulut’un Cavanda ile girdiği mücadelede hiçbir müdahale olmaksızın kendisini yere atmasına hakem Deniz Ateş Bitnel’in penaltı vermesi bu kara gecenin en utanç verici kararıydı. Tabii ki 9 kişi kalan Trabzonsporlu oyuncuların kendilerini kontrol etme yetileri de o düdükle adeta fırtınaya dönüştü. Cavanda’nın hakeme göğsüyle vurması elbette ki kurala göre kırmızı kart. Ama o göğsü attıran da karara yapılan isyandır. Hakemin elinden kırmızı kartı alıp, hakeme kırmızı kart gösteren Salih Dursun’a da çıkan kırmızı kart, kurala göre hakemi haklı çıkaracak olsa da, belki de Avrupa ve dünya literatürüne geçecek olan bu hareketin baş sorumlusu da yine hakem Deniz Ateş Bitnel’dir. Trabzon 7 kişi kaldı. Penaltı kullanıldı ve gol oldu. İlave sürenin en az 7-8 dakika daha olması gerekirken hakemin sadece 1 dakika ilave edip bitirmesi istikbalde hakemlere verilecek konferanslarda mutlaka çok konuşulacaktır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ