Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Fatih Terim FIFA listesinde - Futbol Haberleri
        1

        HTSPOR.COM | FIFA tarafından aylık olarak yayımlanan 1904 isimli resmi dergi, Ekim sayısında teknik direktörler başlığıyla bir bölüm hazırladı.

        2

        Sıradışı teknik direktörler isimli bölümün spot kısmında “karizmatik teknik direktörler işe koyulduğunda dikkatleri üzerine çekiyor: kulübedeki kült karakterlerden bir seçki.” ifadeleriyle 6 teknik direktöre yer verdi. İşte o teknik direktörler ve kullanılan ilginç ifadeler.

        3

        1 - Valeri Lobanovski ( 1939 - 2002 )

        “Doğu Avrupa stepleri oldukça soğuk ve rüzgârlı olabiliyor; ki bu da Valeri Lobanovski’nin, yönettiği takımları iş üzerinde izlerken takındığı ifadesiz yüzü açıklayabilir. Öte yandan, bu duygularını gizleyen ifade sadece işine odaklanmasının tercihi de olabilir.”

        4

        “1969 yılında antrenörlük kariyerine başlayarak ofansif oyun tarzıyla futbolda bir devrim yaptı. Liberodan vazgeçen ve takımlarına agresif presi yerleştiren ilk teknik direktörlerden biriydi. “

        5

        “Kiev doğumlu Lobanovski üç kez Sovyetler Birliği’ni ve kariyerinin son bölümlerinde de Ukrayna’yı çalıştırdı. Futbolla haşır neşir olmadan önce futbol sahalarındanda birazcık daha sıcak olan ısınma sektörüyle meşguldü.”

        6

        2 - Branko Zebec ( 1929 - 1988 )

        “Branko Zebec üzerinde baştan aşağı iliklenmiş gömleği ve örme hırkasıyla kulübede oturup Almanyaca talimatlar yağdırırken en sevdiğiniz amca ya da dayınız gibi görünebilir. Oysa perde arkasında çok farklı bir hikâye yatıyor zira Hırvat teknik direktör sıkı disipliniyle bilinirdi.”

        7

        “Örneğin, Hamburg’u çalıştırdığı dönemde, talebeleri onun izni olmadan şehri terkedemezdi. Yöntemleri kadroda memnuniyetsizliklere neden oluyordu ve takımın süper yıldızı Kevin Keegan birkaç antrenman sonrasında ayrılmak istedi ama kalarak onun yönetiminde iki kez Avrupa’dan yılın futbolcusu ödülünü kazandı.”

        8

        “70’lerin sonunda Zebec’in alkolizmin pençesine düşmesi herkes tarafından bilinir hâle geldi. Bir maç esnasında o kadar sarhoştu ki, devre arasında takım otobüsüne taşındı. Yine de, tüm o sert mizaçlı şöhretine rağmen Zebec, dönemin en iyilerindendi; akıllı ve duyarlı bir hocaydı."

        9

        3 - Cesar Luis Menotti ( 1938 doğumlu )

        “Muhtemelen bu listedeki en filozof teknik adamdı; Menotti ülkesi Arjantin’i 1978 yılındaki ilk Dünya Kupası zaferine taşıdı. Futbolun karanlık tarafının oldukça farkındaydı ve ülkesi askeri cuntanın boyunduruğu altındayken büyük bir adalet duygusuna sahipti.”

        10

        “Menotti’den şöyle şeyleri hep duyardınız: ‘Futbolu toplumun diğer katmanlarından ayıramam çünkü benim için futbol kültürün bir parçası ve her kültürde hakikat arayışı vardır.’ Kameralar, sigarasından derin nefesler çekerken Arjantinli’yi hiç yalnız bırakmadı. Tiryakiydi.”

        11

        Bernd Schuster onun için “Üst düzeydi. Barcelona’da bizimle konuşurken eşlerimizin ve çocuklarımızın hatrını sorarı. Bunun dışında kulübede oturur ve 50 dal sigara içerdi.

        12

        4 - Enzo Bearzot ( 1927 - 2010 )

        “Enzo Bearzot çok az konuşan bir tipti ve bu nedenle ülkesinde ‘Friuli’den Sessiz Sakin Biri’ lakabını almıştı fakat bunun bir iltifat olup olmadığını söylemek zor. Zor olmayan ise teknik direktör olarak kazandığı saygıydı, özellikle de İspanya’da, Gökmavililer için pek de iyi başlamayan 1982 Dünya Kupası’nın sonrasında.”

        13

        “İlk turdaki üç beraberlik sonrasında Bearzot o ünlü sessizlik mührünü ya da basın karartmasını takımına aşıladı. Suskun İtalyanların kupayı kazanabileceği açıkçası çılgın bir fikirdi fakat o andan sonra sahada konuştular.”

        14

        “İtalya, zafere giden yolda Arjantin, Brezilya, Polonya ve Batı Almanya’yı yendi. Yeri gelmişken Bearzot’un meşhur piposu Zürih’te bulunan FIFA Dünya Futbolu Müzesinde sergileniyor.”

        15

        “Cevabı doğrulandı, bir yılın ardından, Britanyalı taraftarların hiç şüphesiz büyük sempatisini kazandı ve kenarda içinden geldiği gibi sergilediği davranışlarıyla hayat buldu. Her şeyden önemlisi içi dışı bir, harbi biri. Stern dergisine geçenlerde verdiği röportajda ‘Tamamen normal bir insan olduğumu biliyorum.’ diyordu.”

        16

        “Böyle bir alçakgönüllülük ve belagat Klopp’un alanındaki derin uzman bilgisini gölgeliyor. Kenarda alamet-i farikası eşofmanı ve beyzbol şapkasıyla takılırken 2011 ve 2012 yıllarında Dortmund’u iki kez Bundesliga şampiyonluğuna taşıdı.”

        17

        5 - Jürgen Klopp ( 1967 doğumlu )

        “18 yaşındayken Jürgen Klopp trenle dört hafta boyunca İngiltere’yi gezmiş ve orada bulunduğu süre zarfında tek bir geri zekalıyla dahi tanışmadığını söylemişti. 2015 yılında da Britanya’da mutlu olup olamayacağını kendine sorduğunda da keskin içgüdülerine güvenerek Liverpool menajerliğini seçti.”

        18

        6 - Fatih Terim ( 1953 doğumlu )

        19

        “Kış mevsiminde Fatih Terim, sık sık eşiyle birlikte İsviçre’nin kayak merkezlerinde, balıkçı beresi ve koruyucu gözlüğüyle karın üzerine sakince süzülürken görünebilir.”

        20

        “Oysa bu, uzun yıllardır sürdürdüğü teknik direktörlük kariyerinde öteden beri bilinen ateşli mizacı ve görünüşe bakılırsa nereye giderse gitsin beraberinde götürdüğü kışkırtıcılıkla biraz çelişiyor. Terim, ‘çok duygusal bir insan’ olduğunu söylüyor.

        21

        “Futbolcuyken geçit vermeyen bir libero olan Terim, 1996’da ilk kez Avrupa Şampiyonası’na taşıdığı Türkiye milli takımının başında şu an üçüncü dönemini geçiriyor.”