Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Aleksander Ceferin: "Türkiye hep güçlü" - Futbol Haberleri

        HABERTÜRK SPOR | ÖZEL RÖPORTAJ / Halil ÖZER

        - Türk futbolu hakkında neler söyleyeceksiniz?

        "Öncelikle, Türkiye Futbol Federasyonu ile çok iyi ilişkiler içinde olduğumu söylemeliyim. Yıldırım Demirören ile çok yakınım ve federasyonun ülkenizde çok iyi işler başardığını da biliyorum. Sahadaki duruma gelince; yıllardan bu yana Avrupa futbolunun vitrinine birçok kaliteli futbolcu çıkarmış bir ülke olarak Türkiye’nin, son 6 Avrupa Şampiyonası’nın 4’ünde yer alması benim için sürpriz değil. Özellikle Türk Milli Takımı’nın yarı final oynadığı Euro 2008’deki başarısını çok iyi hatırlıyorum. Kulüpler bazında da Türk takımları hep güçlüler ve en parlak süreç de Galatasaray’ın UEFA Kupası’nı kazandığı 2000 senesiydi. Ayrıca Türk taraftarların büyük bölümünün de çok tutkulu olmasını gerçekten çok takdir ettiğimi de söylemeliyim."

        REKLAM

        EV SAHİPLİĞİ SEÇİMİNDE ESKİYE DÖNÜŞ

        - Platini’nin 2020 için yaptığı çok şehirli kupa statüsüne devam edecek misiniz?

        "Euro 2020’de, turnuvanın 60. yıl dönümünü kutladıktan sonra yeniden eskiye döneceğiz. Euro 2020 sonrasında yine daha geleneksel yöntemle, daha önce de olduğu gibi sadece bir ülkenin ya da ona eşlik edecek ikinci bir ülkenin dahil olduğu yönteme dönmeyi planlıyoruz."

        OYUNCU İSTEMİYORSA CEZALANDIRILMAMALI

        - Ülkelerde transfer konularında büyük menajer karmaşaları var. Herkes bildiğini yapıyor, olan futbolculara oluyor? Siz nasıl bakıyorsunuz? Örneğin bir futbolcu istemediği takımlara gitmekte zorlanırsa ne olur?

        "Transfer meseleleri FIFA’nın kapsama alanında. Benim açımdan söyleyebileceğim tek şey, eğer bir oyuncu transfer olmak istemiyorsa o oyuncu kulübü tarafından cezalandırılmamalıdır."

        BEN ORGANİZASYONUMUZUN GÜÇLENMESİ İÇİN SAVAŞIYORUM

        - Her başkanın bir hedefi vardır. Siz neleri gerçekleştirmek için savaşacaksınız?

        REKLAM

        "UEFA başkanlığındaki ilk aylarımda şunu gördüm ki UEFA gerçekten Avrupa futbolunu geliştirmeye, desteklemeye ve güçlendirmeye gayret eden çok güçlü bir organizasyon. Şu ana kadar birçok ülke federasyonu başkanı, genel sekreterleri ve futbol pazarındaki paydaşlarımızla, hep birlikte ortak hedeflerimize ulaşmaya ihtiyacımız olduğu, bu doğrultuda birlikte hareket etmemiz gerektiği için bir araya geldik. reformlar için çalışıyoruz. Planlarımız dahilinde olan ve üye ülke federasyonlarımız ile İcra Komitemiz’in de onay verdiği reformlarla da açıkça anlaşılacağı üzere iyi bir yönetimin ne derece önemli olduğunun farkındayız. Ben, UEFA Başkanlığı ve İcra Komitesi üyeliklerinin zaman süresinin sınırlanması, tüm organizasyonlarımıza aday olan şehirlerin adaylık sürecinin şeffaflığı, sahip olduğumuz pozisyonlara etik açıdan düzenlemeler getirilmesi ve daha birçok değişiklikle organizasyonumuzun güçlenmesi için savaşıyorum. Umarım Nisan ayı içinde Helsinki’de yapacağımız kongrede bu değişiklikleri hayata geçirebiliriz."

        ÇİZGİ HAKEMLİĞİ YARDIMCI OLDU

        - Özellikle Fenerbahçe ve Beşiktaş taraftarları Avrupa organizazyonlarında hakemlerden çok şikayetçi? Siz neler söyleyeceksiniz?

        "Futbolun artık çok daha hızlı oynandığını bu süreçte hakemlerimizin işlerinin zorlaşmasına karşın seviyesinin çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Ceza sahası, futbol sahasının en can alıcı bölgesi. Çizgi hakemlerinin, orta hakemlere ciddi pozisyonların analizinde yardımcı olduklarını düşünüyorum. Bayrak ve düdük kullanmadıkları için medya ve kamuoyu pek takdir etmese de bu hakemlerin pozisyonların doğru analizi adına doğru zamanda önemli işler yapıyorlar. Elbette hakemler de insan ve zaman zaman onlar da hatalar olabilir. Ama genel olarak hakemlerimizden memnunuz."

        ADAYLIĞINIZ İÇİN YORUM YAPAMAM

        - Türkiye, 2024 Avrupa Şampiyonası’na adaylığını koydu. Sizin bu konuyla ilgili düşünceleriniz neler?

        REKLAM

        "UEFA başkanı olarak adaylık süreciyle ilgili yorum yapmam doğru olmaz. Hem pozisyonum olarak hem de etik açıdan tarafsız olmamız gerekir."

        ARDA-ÇAKIR MÜKEMMEL PROFESYONEL

        -Arda Turan ve Cüneyt Çakır, son dönemde Türkiye’nin Avrupa’daki en önemli vitrinleri oldu...

        "İkisi de mükemmel profesyoneller. Futbolun en üst düzeyinde müthiş bir özveri ve yetenekle mükemmel performans gösteriyorlar."

        SICAK-SOĞUK TOP, ŞEHİR EFSANESİ

        - Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi kura çekimleri sırasında sıcak-soğuk top iddiaları çok konuşuldu. Siz bu iddiaları nasıl karşılıyorsunuz?

        "UEFA kura çekimlerinde böyle bir şey söz konusu dahi olamaz. Böyle bir niyet düşünülemez. Organizasyona yüzlerce kişinin katıldığı bir olayda böyle bir şeyi yapmak ne mümkün. Bu tamamen bir şehir efsanesi. UEFA’nın olduğu bir yerde insanların bunu aklına bile getirmemesi gerekir."

        REKLAM

        BAŞKAN’IN HELSİNKİ MESAJLARI:

        1- GÖREV SÜRELERİNE SINIRLAMA GETİRİLECEK

        - Helsinki’deki kongrede hangi somut reformları yapmayı planlıyorsunuz?

        "Helsinki’deki kongrede ilk etapta UEFA Başkanı ve İcra Komitesi üyelerinin görev sürelerine ilişkin sınırlandırmayı gündemin ilk sırasına koyduk. Burada

        hedef bu süreyi maksimum 3-4 yıl ile sınırlandırmak olacak. Ardından, seçilecek ya da yeniden seçilmesi gündemde olan İcra Komitesi üyelerine ilişkin, kendi ülke federasyonlarında aktif olarak görev yapıyor olmaları şartı aranmasını öngören bir değişiklik teklifimiz olacak.

        2- TURNUVA SEÇİMLERİNDE POLİTİK OYUNLARA SON

        Bunun yanında, kulüpler müsabakalarına ev sahipliği yapacak şehirlerin seçimine ilişkin statüye, adaylık sürecinin tamamıyla şeffaf ve objektif bir şekilde gerçekleşmesi için bir madde eklemek istiyoruz. Burada ana hedef, geçmişte olduğu gibi bazı seçim ve değerlendirmelerin politik ilişkiler dikkate alınarak yapılmasını önlemek olacak.

        REKLAM

        3- AVRUPA KULÜPLER BİRLİĞİ’NDEN İKİ ÜYE İCRA KOMİTESİ’NE

        Ayrıca UEFA İcra Komitesi’nde, Avrupa Kulüpler Birliği’nden 2 üyenin de yer almasını istiyoruz. Kulüplerin, Avrupa kupalarının önemli bileşenleri olarak karar verici mekanizma olan İcra Komitesi’nde temsilci bulundurmasının önemli olduğunu düşünüyoruz."

        NYON’DAN İZLENİMLER...

        YARDIMCI’YA ÖZEL SELAM

        Sloven başkan Ceferin, Türkiye Futbol Federasyonu’na ayrı bir ilgi gösteriyor. Çalışmalarını yakından takip ediyor. TFF Başkanvekili Servet Yardımcı’ya özel önem veriyor. Ben Caferin’in, Nisan ayında Servet Yardımcı’yı icra komitesine alacağını düşünüyorum. Zaten röportaj sırasında da Yardımcı’ya özel olarak selam gönderdi

        TUZAK SORULARA HİÇ DÜŞMEDİ

        Caferin ile röportaj yapmak gerçekten çok zor. O kadar dikkatli ki her söylediği sözün üzerinden 3-4 kez geçiyor. Hata yapmamak için son derece hassas. Açıkça söylemeliyim ki son derece kurnaz. Hiçbir şekilde gazeteci tuzağına düşmüyor.

        REKLAM

        ‘TÜRKİYE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ’

        Yeni UEFA yönetimi, Türkiye konusunda son derece hassaslar. O yüzden röportaj sonrasında başkanın adamları “Lütfen konuşulandan farklı şeyler çıkmasın, bizi Türkiye ile karşı karşıya getirecek bir şey olmasın” diye uyardılar. Ve bu yüzden başkanın sözlerini defalarca kontrol ettiler. Kimden çıktı isim vermeyeceğim ama, şunu net olarak söylediler; “Türkiye bizim için büyük pazar...”

        ‘TERÖR HER YERDE VAR’

        Tabii ki sohbetler sırasında konu dönüp dolaşıp teröre geliyor. Ancak UEFA şunu net olarak söylüyor. “Terör sadece Türkiye’de olmuyor. Berlin’de de oluyor, Nice’de de... O yüzden Türkiye’ye farklı bakmıyoruz. Türkiye’nin güvenlik için büyük mücadele verdiğini biliyoruz. O yüzden oraya gidecek olan takımların da güvenlik içinde olacaklarından eminiz”

        REKLAM

        NOT: Bu bölüm, Ceferin’in görüşleri değil, tamamen Nyon’da edindiğim izlenimlerden oluşuyor. Ayrıca röportaj sırasında en çok yardımı UEFA’nın Portekizli medya sorumlusu Pedro Pinto’dan gördüm. Neredeyse Caferin’in eli ayağı, gözü, her şeyi. Buradan kendisine teşekkür ediyorum.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ