Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Dünya Kupası 2010 Meksika Meksika kupaya böyle geldi! - Futbol Haberleri

        Güney Afrika, Uruguay ve Fransa ile birlikte grubunda ilk ikiye girmek için çaba harcayacak olan Meksika'nın kupaya katılma mücadelesi, teknik direktörü, aday kadrosu, öne çıkan futbolcuları, olası oyun düzeni ve dünya kupaları geçmişiyle ilgili bilgiler şöyle:

        KUPAYA KATILMA MÜCADELESİ

        Kuzey, Orta Amerika ve Karayipler elemelerine 2. turdan katılan Meksika, Belize ile oynadığı ve deplasmanda 2-0, evinde de 7-0 kazandığı maçların ardından 3. tur grup müsabakalarına katılma hakkı kazandı.

        Honduras, Jamaika ve Kanada ile eşleştiği gruptaki maçlarını, 12 puanlı Honduras'ın ardından 10 puanla ikinci sırada tamamlayan Meksika, 4. tur biletini şu sonuçlarla aldı:

        Meksika: 2 - Honduras: 1

        Meksika: 3 - Jamaika: 0

        Meksika: 2 - Kanada: 1

        Jamaika: 1 - Meksika: 0

        Kanada: 2 - Meksika: 2

        Honduras: 1 - Meksika: 0

        Meksika, 4. turda ABD, Honduras, Kosta Rika, El Salvador ve Trinidad Tobago ile karşılaştı. İlk üçe giren ülkelerin Dünya Kupası'na hak kazandığı turda 19 puanla ABD'nin ardından ikinci oldu ve Güney Afrika biletini aldı.

        Bu turdaki maçlar şu şekilde sonuçlandı:

        ABD: 2 - Meksika: 0

        Meksika: 2 - Kosta Rika: 0

        Honduras: 3 - Meksika: 1

        El Salvador: 2 - Meksika: 1

        Meksika: 2 - Trinidad Tobago: 1

        Meksika: 2 - ABD: 1

        Kosta Rica: 0 - Meksika: 3

        Meksika: 1 - Honduras: 0

        Meksika: 4 - El Salvador: 1

        Trinidad Tobago: 2 - Meksika: 2

        Grup maçlarının ardından puan tablosu şöyle oldu;

        TAKIMLAR O G B M A Y P

        1- ABD 10 6 2 2 19 13 20

        2- Meksika 10 6 1 3 18 12 19

        3- Honduras 10 5 1 4 17 11 16

        4- Kosta Rika 10 5 1 4 15 15 16

        5- El Salvador 10 2 2 6 9 15 8

        6- Trinidad Tobago 10 1 3 6 10 22 6

        TEKNİK DİREKTÖR

        Javier Aguirre

        Çalıştırdığı Takımlar: Atlante, Pachuca, Meksika, Osasuna, Atletico Madrid

        Başarıları: 2009 CONCECAF Gold Cup

        Kariyeri: Meksika'nın başkenti Meksiko'da, 1 Aralık 1958'de dünyaya gelen Aguirre, Dünya Kupası elemelerinde zor günler geçiren Meksika milli takımının başına, kariyerini İspanya'da kanıtlamasının ardından, 2009 yılında ikinci kez geçti.

        Futbol kariyerine oyuncu olarak başlayan ve 59 kez milli takımın orta sahasında oynayan Aguirre, teknik direktörlükteki ilk deneyimini 1995'te, Atlante'nin başına geçerek yaşadı. Daha sonra kısa süreli Osasuna macerası yaşayan ve ardından ülkesine dönerek Club Pachuca'yı çalıştıran Aguirre, 2001 yılında ise Meksika teknik direktörü olarak görevlendirildi.

        Aguirre'nin 2002 Dünya Kupası'na katılmasını sağladığı Meksika milli takımı, burada İtalya, Hırvatistan ve Ekvador'un bulunduğu grubu birinci sırada tamamladı, ancak ikinci turda ABD'ye elenmekten kurtulamadı.

        Meksika milli takımının başındaki performansıyla Osasuna'nın tekrar ilgisini çeken Aguirre, İspanyol takımının başında başarılı 4 sezon geçirdi. Aguirre, İspanya macerasına, tekrar yapılanma sürecindeki Atletico Madrid'in başına geçerek devam etti. İlk yılında Atletico Madrid'in UEFA Kupası'na, ikinci yılında ise Şampiyonlar Ligi'ne katılmasına katkıda bulunan Aguirre, başarı grafiğinin aşağı yönelmesi üzerine Şubat 2009'da kulübüyle yollarını ayırdı. 2010 Dünya Kupası elemelerinde istikrarsız bir grafik çizen Meksika, boşta kalan Aguirre'ye tekrar teklifte bulundu ve bu ülkede ikinci Aguirre devri başlamış oldu.

        Güçlü Tarafları: Aguirre, kendisini oyuna tam olarak veremeyen oyunculara kesinlikle tolerans göstermiyor. Teknik adam, Meksika'yı daha önce de dünya kupasına taşımıştı.

        Zayıf Tarafları: Meksika milli takımının başına Nisan 2009'da geçmesi, takımı dünya kupasına hazırlaması için kendisine çok az bir zaman bıraktı. 2002 dünya kupasında da yer verdiği 37 yaşındaki Fransisco Palencia'yı tekrar kadroya alması eleştirilere neden oldu.

        Taktikleri: Yakın geçmişe kadar takımını 4-4-2 formatını benimseyen Aguirre, Meksika takımını ise 4-3-3 dizilişine göre oynatıyor. Takımı, çok sık olmasa da 3-5-2 şeklinde de sahaya sürdüğü gözlemlenen Aguirre'nin dünya kupasında nasıl bir dizilişi tercih edeceği konusunda fikir yürütülemiyor. Bilinen tek şey, geleneksel hücum futbolundan vazgeçmediği.

        Dünya Kupası Tahmini: Meksika, dünya kupaları tarihinde hiçbir zaman çeyrek finalden öteye geçemedi. Aguirre'nin, kısa zaman önce geçtiği milli takımını ikinci turdan öteye taşımasına küçük bir şans veriliyor.

        ADAY KADRO

        Kaleciler: Guillermo Ochoa (America), Luis Michel (Chivas), Oscar Perez (Jaguares)

        Savunma: Rafael Marquez (Barcelona), Carlos Salcido (PSV Eindhoven), Francisco Rodriguez (PSV Eindhoven), Hector Moreno (AZ Alkmaar), Ricardo Osorio (Stuttgart), Efrain Juarez (Pumas), Paul Aguilar (Pachuca), Jonny Magallon (Chivas), Juan Carlos Valenzuela (America), Jorge Torres (Atlas)

        Orta Saha: Andres Guardado (Deportivo La Coruna), Jonathan Dos Santos (Barcelona), Gerardo Torrado (Cruz Azul), Israel Castro (Pumas), Pablo Barrera (Pumas), Adrian Aldrete (Morelia)

        Forvet: Carlos Vela (Arsenal), Giovani Dos Santos (Galatasaray), Guillermo Franco (West Ham), Alberto Medina (Chivas), Adolfo Bautista (Chivas), Cuauhtemoc Blanco (Veracruz), Javier Hernandez (Chivas)

        ÖNE ÇIKAN OYUNCULAR

        Cuauhtemoc Blanco (Forvet)

        Meksika'nın son 10 yıldaki en iyi, aynı zamanda en çok tartışılan oyuncusu olarak bilinen 36 yaşındaki Blanco'ya, milli takımın kurtarıcısı gözüyle bakılıyor.

        ABD'deki Major League ekiplerinden Chicago Fire ile anlaşan, 2010 yılının ilk aylarında ise Meksika ikinci ligindeki Veracruz takımının formasını giyen Blanco, Güney Afrika ile 3. kez dünya kupası görmüş olacak.

        Meksika'nın orta sahasında görev yapan Blanco, yaratıcılığı ve hücumdaki takım arkadaşlarına kolayca gol pozisyonu yaratmasıyla biliniyor. Futbolcunun, elemelerdeki maçların akine, Dünya Kupası maçlarında 90 dakika forma giymesi küçük bir ihtimal olarak görülüyor.

        William Ochoa (Kaleci)

        Meksika milli takımının en istikrarlı oyuncusu olarak kabul ediliyor. Kendine güveni tam olan Ochoa'nın, çok az uluslararası deneyimi bulunuyor. Hızlı refleksleri ve sert şutlardaki kurtarışlarıyla dikkati çeken kalecinin en zayıf yönü ise hava topları.

        Rafael Marquez (Savunma)

        Meksika'nın takım kaptanı, aynı zamanda Barcelona'nın da savunmadaki bel kemiklerinden biri. Meksika'nın şu an için dünya futbolunda isminden en çok söz edilen oyuncusu olan Marquez, liderlik vasıfları ve hücum oyuncularına geriden yaptığı katkıyla, ülkesinin dünya kupasına katılmasında büyük bir katkı sağladı.

        Gerardo Torrado (Orta Saha)

        Oyuncu, top çalma istatistiklerindeki başarısıyla göze çarpıyor. Gücünü ikili mücadelelerde gösteren futbolcu, genelde maça damgasını vuran futbolcu olarak görülmüyor, ancak eksikliği her maçta sahaya yansıyor. Savunmaya yönelik oynamasına rağmen kazandığı toplarla hücum fırsatı yaratıyor.

        Guillermo Franco (Forvet)

        Topu kazanmak için mücadele etmekten hiçbir zaman kaçınmayan Franco, kulüp bazında İngiltere'nin West Ham United takımında oynuyor. Amaç yolunda pes etmeyen oyuncu, rakip takım savunması için dikkat edilmesi gereken bir baş ağrısı.

        DÜNYA KUPALARI GEÇMİŞİ

        Meksika milli takımı, dünya kupalarına daha önce 13 kez katıldı. Dünya kupalarında 45 maç yapan Meksika, bu maçlardan 11'ini kazandı, 12'sinden beraberlik, 22'sinden mağlubiyetle ayrıldı.

        En büyük başarısı çeyrek final olan Meksika'nın dünya kupaları geçmişi şöyle:

        1930 - İlk tur

        1950 - İlk tur

        1954 - İlk tur

        1958 - İlk tur

        1962 - İlk tur

        1966 - İlk tur

        1970 - Çeyrek final

        1978 - İlk tur

        1986 - Çeyrek final

        1994 - İkinci tur

        1998 - İkinci tur

        2002 - İkinci tur

        2006 - İkinci tur

        MAÇ TAKVİMİ

        11 Haziran: Güney Afrika - Meksika (Soccer City - Johannesburg)

        17 Haziran: Fransa - Meksika (Peter Mokaba - Polokwane)

        22 Haziran: Meksika - Uruguay (Royal Bafokeng - Rustenburg)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ