Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Dünya Kupası 2010 Güney Afrika Ev sahibi Güney Afrika! - Futbol Haberleri

        Meksika, Uruguay ve Fransa ile birlikte grubunda ilk ikiye girmek için çaba harcayacak olan Güney Afrika'nın kupaya katılma mücadelesi, teknik direktörü, aday kadrosu, öne çıkan futbolcuları, olası oyun düzeni ve dünya kupaları geçmişiyle ilgili bilgiler şöyle:

        KUPAYA KATILMA MÜCADELESİ

        Güney Afrika, evsahibi ülke olmanın verdiği avantajla, Dünya Kupası'na eleme maçı yapmadan doğrudan katılma hakkı kazandı.

        TEKNİK DİREKTÖR

        Carlos Alberto Parreira

        Çalıştırdığı Takımlar: Sao Cristovao, Asante Kotoko, Gana, Fluminense, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Bragantino, Valencia, Fenerbahçe, Sao Paulo, MetroStars, Atletico-MG, Internacional, Corinthians, Brezilya

        Başarıları: Brezilya Şampiyonluğu (1984), Türkiye Şampiyonluğu (1996), Brezilya Kupası (2002), Dünya Kupası (1994)

        Kariyeri: Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde 27 Şubat 1943'te dünyaya gelen Parreira'nın profesyonel futbol kariyeri, Brezilya'nın Sao Cristovao'da fitness antrenörü olarak başladı. Futbolculuk geçmişi bulunmayan Parreira, ilk teknik direktörlük deneyimini, Gana'nın Asante Kotoko kulübünde yaşadı. Burada edindiği tecrübenin ardından Gana milli takımını çalıştıran Parreira, daha sonra Brezilya'da, Fluminense'nin başına geçti.

        Teknik direktörlük kariyeri boyunca milli takım düzeyinde Gana, Brezilya, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Kuveyt, kulüp düzeyinde de Asante Kotoko, Flumininse, Valencia, Fenerbahçe, Bragantino, Sao Paulo, MetroStars, Atletico-Mg, Internacional ve Corinthians'ı çalıştıran tecrübeli teknik adam, 2007'de Güney Afrika'nın başına geçti.

        Parreira'nın göreve geldiği ilk dönemde Güney Afrika milli takımı istikrarsız bir grafik çizdi ancak zamanla iyiye gideceğinin işaretlerini verdi.

        Brezilyalı teknik direktör, eşinin sağlık durumu nedeniyle Nisan 2008'de Güney Afrika'daki görevinden ayrılmak zorunda kaldı ve yerini vatandaşı Joel Santana'ya bıraktı. Santana, milli takımın oynadığı ilk 9 maçın 8'ini kaybetmesi üzerine görevinden alındı ve yerine tekrar Parreira getirildi.

        Güçlü Tarafları: Uluslararası seviyede büyük bir tecrübesi bulunan Parreira, dünya kupalarına 4 farklı ülkeyle 6 kez katıldı. Güney Afrika futbolunu yakından bilen Parreira, profesyonelliği ve anlık kararlara olanak sağlayan kıvrak zekasıyla biliniyor. Parreira'nın, futbolcuların motivasyonuna ve özgüven sağlamalarına da büyük bir katkı sağlıyor.

        Zayıf Tarafları: Parreira, Güney Afrika milli takımının başına ilk geldiği dönemde fikirlerini aktarmakta zorluk yaşadı ve 2008 Afrika Kupası'nda grubundan çıkmayı başaramadı. Brezilyalı teknik adamın, ilk yıllarında beklenen başarıyı sağlayamaması, uzun süreli kontrata ihtiyaç duyduğuna işaret ediyor.

        Taktikleri: Parreira'nın, sahaya süreceği ilk 11'de savunmaya yönelik iki orta saha oyuncusuna yer vermesi ve bu oyuncuları görev yerlerinden fazla uzaklaştırmaması bekleniyor. Hücumdan ziyade savunmayı güçlü tutmaya çalışan Parreira'nın, ileri uçtaki oyuncuları yüksek toplarla besleyecek bir futbol oynatacağı düşünülüyor.

        Dünya Kupası Tahmini: Güney Afrika milli takımı, Parreira'dan yoksun geçirdiği 8 aylık sürede güvenini yitirdi. Parreira'nın, ikinci kez göreve gelmesinden bu yana geçirdiği kısa sürede takımı tekrar toparlama ve eski başarısını yakalama olasılığına küçük bir ihtimal veriliyor. Baskı, evsahibi ülke olarak Güney Afrika'nın üzerinde olacak.

        ADAY KADRO

        Kaleciler: Itumeleng Khune (Kaizer Chiefs), Shu-Aib Walters (Maritzburg United), Rowen Fernandez (Arminia Bielefeld), Moeneeb Josephs (Orlando Pirates)

        Savunma: Matthew Booth (Mamelodi Sundowns), Siboniso Gaxa (Mamelodi Sundowns), Innocent Mdledle (Mamelodi Sundowns), Bongani Khumalo (Supersport United), Tsepo Masilela (Maccabi Haifa), Aaron Mokoena (Portsmouth), Bryce Moon (PAOK Thessaloniki), Anele Ngcongca (Racing Genk), Siyabonga Sangweni (Golden Arrows), Lucas Thwala (Orlando Pirates)

        Orta Saha: Surprise Moriri (Mamelodi Sundowns), Franklin Cale (Mamelodi Sundowns), Lance Davids (Ajax Cape Town), Kagisho Dikgacoi (Fulham), Andile Jali (Orlando Pirates), Teko Modise (Orlando Pirates), Reneilwe Letsholonyane (Kaizer Chiefs), Siphiwe Tshabalala (Kaizer Chiefs), Thanduyise Khuboni (Golden Arrows), Steven Pienaar (Everton), Macbeth Sibaya (Rubin Kazan)

        Forvet: Benni McCarthy (West Ham), Katlego Mphela (Mamelodi Sundowns), Siyabonga Nomvete (Moroka Swallows), Bernard Parker (FC Twente)

        ÖNE ÇIKAN OYUNCULAR

        Itumeleng Khune (Kaleci)

        Kaizer Chiefs'in kalesini koruyan Khune, dünhya Kupası kadrosundaki yerini korumak için futbol hayatını ülke dışında sürdürmesine yönelik teklifleri reddetti.

        Dizindeki sakatlıktan kurtulmasının ardından Parreira'nın milli takım kalesini teslim ettiği 23 yaşındaki Khune iyi refleksleriyle ön plana çıkıyor.

        Benni McCarthy (Forvet)

        Futbol hayatını Premier League ekiplerinden West Ham United'da sürdüren, ancak burada istediği kadar süre alamayan McCarthy, ülkesinin en yetenekli hücum oyuncuları arasında yer alıyor. Gol öncesindeki içgüdüsünden şüphe edilmeyen futbolcu, her ne kadar zaman zaman tartışılan bir oyuncu olsa da, Güney Afrika'nın en büyük gol silahlarından biri olacak.

        Steven Pienaar (Orta saha)

        Şüphesiz şu an için ülkesinin en iyi oyuncusu. Milli takımın yanısıra Everton'da da forma giyen Pienaar, takımının performansında büyük bir fark yaratıyor. Cezalı veya sakat olduğunda yokluğu hemen hissedilen oyuncu, pasları ve yaratıcılığıyla hücum oyuncularına bir çok gol fırsatı yaratıyor.

        Aaron Mokoena (Savunma)

        Milli takım kaptanı Makoena, futbol kariyerini yurtdışında, Premier League ekiplerinden Portsmouth'da sürdürüyor.

        İngiliz ekibinde, orta sahada görev yapan ve ilk 11'deki yerini sağlama alan Mokoena, milli takımda ise savunmanın ortasında oynuyor. Liderlik vasıflarıyla öne çıkan futbolcu, teke tek mücadelelerde ve markajda rakiplerine üstünlük sağlıyor.

        Matthew Booth (Savunma)

        Uzun boyu ve sağlam yapısıyla dikkati çeken futbolcu, uluslararası futbol arenasında geçen yılki Kongederasyon Kupası'na kadar adını duyuramadı. Burada oynadığı futbolla birkaç Avrupa takımının dikkatini çeken futbolcu, hava toplarında ve teke tek mücadelelerdeki başarısıyla milli takımdaki yerini sağlama aldı.

        DÜNYA KUPASI GEÇMİŞİ

        Güney Afrika, dünya kupalarında daha önce 2 kez mücadele etti. 1998 ve 2002 yıllarındaki dünya kupalarında gruptan çıkma başarısını gösteremeyen Güney Afrika, oynadığı 6 maçtan, 1 galibiyet, 3 beraberlik ve 2 yenilgi ile ayrıldı.

        Her iki kupa mücadelesinde de oynayan Benni McCarthy ve 1998'de oynayan Shaun Bartlett, 2'şer golle ülkenin dünya kupalarındaki en golcü oyuncuları oldu.

        MAÇ TAKVİMİ

        11 Haziran: Güney Afrika - Meksika (Soccer City - Johannesburg)

        16 Haziran: Güney Afrika - Uruguay (Loftus Versfeld - Tshwane/Pretoria)

        22 Haziran: Fransa - Güney Afrika (Free State - Mangaung/Bloemfontein)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ