Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Yurtdışına açılma zamanı! - Turizm Haberleri

        Türkiye’nin turizm sektöründe tesislerinin yanı sıra yıllık turist sayısı ve gelirleri bakımından artık dünyada kendini ispat ettiğini anlatan Martı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Oya Narin, 10 yıllık bir dönem içerisinde Türk turizm şirketlerinin halka açılmaya başlamalarıyla yeni bir döneme girileceğini kaydetti. Turizm sektöründe faaliyet gösteren yabancı şirketler anlamında Türkiye’nin çok bakir olduğunu belirten Oya Narin, “İspanya, Mısır ve Yunanistan’da bize göre daha çok yabancı yatırımcı bulunuyor. Bizim 35 ile 40 milyar dolarlık turizm yatırımımız var. Bunların halka arz olması ve yatırımların büyümesi için çok önemli faktör” dedi. Artık Türkiye’deki yatırımların bireysel olmaktan çıkıp uzun vadeli ve geleceği net olan yatırımlara dönüşmesi gerektiğini anlatan Narin, “Bununla birlikte çok ortaklı hale gelmek, uluslararası yatırımcılar tarafından işletilmek veya Türk işletmecilerin de uluslararası işletmeciler haline gelmesi çok önemli” dedi.

        TÜRK MÜTEAHHİTLERİ ÖRNEĞİ

        Türkiye’nin turizm gelirleri bakımından dünyada 7’nci durumda olmasına rağmen, yurtdışında sadece 3 şirketin otel işlettiğini belirten Narin, şöyle devam etti: “Türk turizmcilerin yurtdışına açılma, yurtdışında işletme alma zamanı geldiğini düşünüyorum. Sheraton ve Hilton gibi zincirlere bakınca neden Rixos, Dedeman, Martı ve diğer işletmeler dünyada farklı yerleri işletmesinler. Nasıl Türk müteahhitleri tüm dünyaya yayıldılarsa biz inanıyoruz ki devletin vereceği destekle Türk turizmcileri de dünyaya yayılacaklardır. Sadece Türkiye’de değil, yurtdışında da turizm geliri elde edeceğiz.”

        Afrodisias tapınağına butik otel yapacak

        Oya Narin, Aydın’a bağlı Karacasu İlçesi’nde bulunan yıllık 300 bin kişinin ziyaret ettiğini Afrodisias Tapınağı’na 40 odalı ve 80 yataklı bir butik otel için çalışmalara başladıklarını söyledi. Narin, “Herhangi bir konaklama tesisi bulunmayan bölgede Aydın Özel İdaresi’nde ve SİT Kurulu’ndan aldığımız izinle otel projesini hayata geçireceğiz. 2013 yılında tamamlanacağını öngörüyoruz. Bundan itibaren de Ege kıyısı ve ören yerlerin etrafında butik oteller yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu. Oya Narin, Sarıgerme'deki otel ve Orhaniye Hisarönü'ndeki Martı Marina'da bulunan Hemitea

        butik otel, Gökova Ayın Koyu'ndaki Giova butik otel ve grubun en eski oteli olan Marmaris’teki Martı Resort’a yenileme çalışmalarının ardından 100 yeni oda daha ekleyeceklerini kaydetti.

        ‘PARİTEYE KARŞI KENDİMİZİ SİGORTALADIK’

        Oya Narin şirket içerisindeki finans bölümlerinin, paritelerde oynamaların olacağını daha önceden görüp buna göre önlemlerini alma konusunda kendilerini uyardığını söyleyerek, “Sonuç olarak bunlar riskli tahminlerdir. Yine de biz paritelere karşı kendimizi sigortaladık. Bizim toplam ciromuz içinde Euro’nun payı yüzde 40’lar civarında” dedi. Euro’nun dolar karşısında son zamanlarda oldukça fazla değer kaybetmesi üzerine hafta içerisinde Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) paritenin turizm sektörüne maliyetinin

        1 milyar dolar olacağını açıklamıştı.

        Ünsal EREKE - GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ