Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol 1. Lig Diyarbakır Spor Nereden nereye! - Futbol Haberleri

        Mehmet KAYAHAN/DİYARBAKIR (AHT)

        3 büyük takımın korkulu rüyası olan Yeşil kırmızılı ekip yaşanan ekonomik krize dayanamayarak 39 yıl sonra 2'inci lige geri döndü. Diyarbakırspor'a kayyum atanan Muhittin Ateş, "Sözün bittiği yerdeyiz" dedi.

        Bank Asya 1'inci liginde 43 yıllık tarihinin en kötü dönemini yaşayarak küme düşen Diyarbakırspor bir zamanlar efsaneydi. Çok büyük ekonomik kriz yaşayarak olumsuz bir başarıya imza atan yeşil kırmızılı ekip 39 yıl sonra geldiği yere geri döndü.

        TARİH YAZMIŞTI

        1968 yılında Diyarbakır'ın 2 takımı Diclespor ile Yıldızspor'un birleşmesiyle kurulan Diyarbakırspor, renklerinin yeşilini, yeşil beyazlı Diclespor'dan, kırmızısını ise sarı kırmızılı Yıldızspor'dan alır. 1975- 76 sezonunda 3'üncü ligde şampiyon olup 2'inci lige yükselerek elde etti. Diyarbakırspor 1976-77 sezonunda ise 2'inci ligde şampiyon olup 1'inci lige yükseldi. Diyarbakırspor aldığı başarıyla Türkiye ligine adını altın harflerle yazdırdı. Aldığı bu başarıyla Dünya'da İngiltere'nin Natthingham Forest takımından sonra dünya futbol tarihinde 3'üncü ligden 1'inci lige ara vermeden çıkan 2'inci takım olma başarısını göstermiş ve bu yönüyle de Türkiye'de bir ilke imza atmıştır. Yine kendi kulüp tahinde bir ilke imza atarak iki sezon üst üste küme düştü.

        3 BÜYÜKLERİN KORKULU RÜYASIYDI

        Fenerbahçe, Galataray, ve Beşiktaş korkulu rüyası olan Diyarbakırspor 1977- 78 sezonunda 1'inci ligde sezonu 30 puanla 9'uncu sırada tamamladı. Yeşil-kırmızılı ekip 1978-79 sezonunda yakaladı. Diyarbakırspor bu sezon ligi 32 puanla 5'inci sırada 29 puanlı Beşiktaş'ın 4 basamak üstünde tamamladı. Takımın korkulu rüyası olan ekonomik krizden dolayı Diyarbakırspor 1 sezon sonra küme düştü.

        SAHİPSİZ KALDI

        2009-2010 sezonundan Süper Ligden düştükten sonra Süper Lig parolasıyla Bank Asya1'inci Lig'de mücadelesine devam eden, Diyarbakırspor lige TFF'nin alacaklarından dolayı koyduğu transfer yasağıyla başladı. Başbakan ve bazı milletvekillerinin araya girmesiyle, transfer sezonun bitimine saatler kala 53 futbolcuyla sözleşme imzalanmasıyla lige devam edebildi. Lige iyi bir çıkış yapamayan her geçen büyüyerek devam eden ekonomik kriz Yeşil kırmızılı ekibin korkulu rüyası oldu. Başarısız sonuçlardan dolayı taraftarı ve tüm Diyarbakırlılar sırt çevirdi. İlk yarı 17 maçta 1 galibiyet ve 6 beraberlik alabilen Diyarbakırspor'da yaşanan kötü sonuçlardan dolayı göreve devam Çetin Sümer yönetimine, karşı valiliğin talimatıyla delegeler imza toplayıp düşürmek istemesiyle Sümer yönetimi istifa edip kongre kararı aldı. 3 defa ertelen kongre sonucunda yönetim kayyuma devredildi. Bir türlü kurtulamadığı ekonomik krizden dolayı alacaklarını alamayan futbolcular bir bir federasyona dilekçelerini vererek takımdan ayrıldı. İki yarıda sadece 8 profesyonel futbolcunun kaldığı Diyarbakırspor'da, transfer yasağının devam etmesiyle, A2 takımı futbolcularının, katılımıyla lige genç bir takımla devam etti. İlk başlarda iyi mücadele eden gençler acemilikle ve eksiklerinde dolayı başarısız sonuçlar ardı ardına geldi. Bu başarısız sonuçlara kulüp çalışanlarının başlattığı eylemden eklenmesiyle, futbolcular 20 gün antrenmana çıkmadılar, aç kaldılar ekmek peynirle beslendiler. En sonunda onlarda eylem başlatıp, ligin 30'un haftasında Denizlispor maçına çıkmadılar. Diğer maçlarda çıkmayacaklarını söyleyen futbolcular, TFF'nin çalışanların alacaklarının bir kısmını ödemesiyle, maçlara çıkmaya devam edip ligi tamamladılar. Oturmuş takımlara karşı artık mücadele etmekte zorlanan gençler, sahaya adeta başarısız sonuçlar almak için çıktı. Ligde 32 maçta aldığı 24 mağlubiyet, 1 galibiyetle ve 7 beraberlik ligin en kötü takımı unvanını elde eden Diyarbakırspor. 39 yıl sonra 2'inci lige düşmek kurtulamadı.

        "KULÜP AYAKTA DURAMAZ"

        Kulübün yaşanan bu ekonomik krize dayanamayacağını söyleyen Muhittin Ateş, "Diyarbakırspor 39 yıl sonra 2'inci lige düştü. Düşmesinin nedenini hepimiz gördük, yaşanan ekonomik kriz ve sahipsizlik. İkinci yarı lige bile zor devam etti. Gençlerin maçlara çıkmasıyla, lige devam etti. Yoksa zaten ligden ihraç edilirdi. Ancak bu kadarı yaptık. Ama çok yetersiz kaldık. Artık sözün bittiği yerdeyiz. Benim görevim 31 Mayıs'ta sona eriyor. Kongre kararı alıp görevi bırakacağım. Ama büyük sorunlar var. Kulüp ikinci ligde mücadelesine devam edebilmesi için birilerin sahip çıkması lazım. Aksi takdir 26 milyon TL borçla bu kulüp ayakta duramaz" dedi.

        Artık aldığı başarılardan, uzak ligin başlamasına uzun bir süre kalmasına rağmen bulunan borcun ödenmesi, koyulan transfer yasağın kalkması ve yeni bir yönetim bekleyen Diyarbakırspor'da endişeli bir bekleyiş hakim.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ