Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Fenerbahçe Şike Davası, Yargıtay şike, Şike Davasında suçlu bulunanların aldıkları cezalar - Fenerbahçe Haberleri
        1

        AZİZ YILDIRIM (Fenerbahçe Başkanı):
        - "Suç örgütü kurup yönetmek" suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası onandı.
        - 4 müsabakının sonucunu etkilemek amacıyla "Şike ve teşvik" suçlarından dolayı verilen 3 yıl 9 ay hapis ve 1 milyon 312 bin 500 TL adli para cezası onandı.
        - 6 maçta şike ve teşvik primi verdiği gerekçesiyle dolandırıcılık suçundan verilen beraat hükmü onandı.

        2

        OLGUN PEKER (Giresunspor Eski Başkanı):
        - Örgüt kurup yönetmek" ve "tehdit" suçlarından aldığı 4 yıl 7 ay hapis cezası onandı.
        - Konut dokunulmazlığını ihlal" ve "menajerlik sınav sorularını almak için rüşvet vermek" suçundan verilen beraat kararı onandı.
        - Giresun FM'nin sahibine yönelik "konut dokunulmazlığını ihlal ve tehdit" suçundan verilen 2 yıl 1 ay ceza bozuldu.

        3

        İLHAN YÜKSEL EKŞİOĞLU (Fenerbahçe eski Yöneticisi):
        - Şike ve teşvik suçundan aldığı 3 yıl 1 ay 15 gün hapis ve 900 bin TL para cezası onandı.
        - 6 maçta şike yapmak suçundan verilen beraat kararı onandı.

        4

        BÜLENT UYGUN (Eskişehirspor eski Teknik Direktörü):
        - Eskişehir-Trabzonspor maçının sonucunu etkilemek amacıyla teşvik suçundan verilen 11 ay 7 gün hapis ve 125 bin TL adli para cezası "eksik ceza tayini" nedeniyle bozuldu.
        - Örgüt üyeliği, dolandırıcılık ve şike yapmak suçlarından verilen beraat kararları bozuldu.

        5

        İBRAHİM AKIN (Futbolcu):
        - Şike yaptığının sabit olduğu ancak hapis cezasının ertelenip ertelenmeyeceği gözönünde bulundurulmadığı 1 yıl, 6 ay, 22 gün hapis ve 83 bin 320 TL adli para cezasına ilişkin hüküm bozuldu.

        6

        SERDAL ADALI (Beşiktaş eski Yöneticisi):
        Yargıtay 5. Ceza Dairesi, futbolda şike davasında, eski Beşiktaş yöneticisi Serdal Adalı ve eski Teknik Direktörü Tayfur Havutçu'nun şike yaptıklarının sabit olduğunu ancak sanıklara verilen hapis cezalarının ertelenip ertelenmeyeceğinin tartışılması gerekirken, bu durum göz önünde bulundurulmadan karar verilmesini bozma nedeni saydı.

        7

        TAYFUR HAVUTÇU (Beşiktaş eski Teknik Direktörü):
        Şike yaptığının sabit olduğu ancak hapis cezasının ertelenip ertelenmeyeceği gözönünde bulundurulmadığı için 1 yıl 3 ay hapis kararı bozuldu.

        8

        ÜMİT KARAN (Eski futbolcu)
        Şike yaptığının sabit olduğu ancak hapis cezasının ertelenip ertelenmeyeceği gözönünde bulundurulmadığı için 7 ay hapis kararı bozuldu. Eskişehir-Fenerbahçe maçında şike yapma suçundan aldığı beraat kararı onandı.

        9

        AZİZ YILDIRIM "ÖRGÜT" LİDERİ
        Yargıtay kararında, "Aziz Yıldırım liderliğinde oluşturulan 'suç örgütünde', İlhan Yüksel Ekşioğlu ve Mehmet Şekip Mosturoğlu'nun etkin konumda oldukları, örgüt içerisinde tam bir hiyerarşik yapının bulunduğu" tespiti yapıldı. Yargıtay, 'örgüt' liderlerinin Aziz Yıldırım'ın talimatları doğrultusunda hareket ettiklerini de ifade etti.

        10

        ŞENER'E BERAAT
        Fenerbahçe'nin temyiz etmesine karşın, 15 Mayıs 2011'de oynanan Fenerbahçe-MKE Ankaragücü ve 22 Mayıs 2011'de oynanan Sivasspor- Fenerbahçe maçlarında teşvik primi vermek suçlarından eski Trabzonspor Başkanı Sadri Şener ile Nevzat Şakar, Mustafa Sani Şener ve Mithat Halis hakkında verilen beraat kararları da onandı.

        11

        GÜMÜŞDAĞ'A BERAAT
        1 Mayıs 2011 günü oynanan İstanbul BBSK-Fenerbahçe maçında şike suçundan TFF eski Başkanvekili Göksel Gümüşdağ hakkında verilen beraat kararlarını onandı. Göksel Gümüşdağ hakkında Aziz Yıldırım önderliğinde kurulan suç örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek suçundan verilen beraat kararı da onandı.

        12

        İKİ YILIN ALTINA ERTELEME
        Yargıtay; iki yılın altında ceza alan tüm sanıkların şike yaptıklarının sabit olduğuna ancak verilen hapis cezalarının ertelenip ertelenmeyeceğinin tartışılması gerekirken, bu durum gözönünde bulundurulmadan karar verilmesini bozma nedeni saydı. Yerel mahkemenin verdiği cezaları bu kapsamda bozulan isimlerden bazıları şunlar: "Cemil Turan, Gökçek Vederson, İbrahim Akın, Mecnun Otyakmaz, Şekip Mosturoğlu, Mehmet Yıldız, Nevzat Şakar, Serdar Adalı, Ümit Karan, Tayfur Havutçu"

        13

        "KALECİ VE FORVETLER SEÇİLDİ"
        Kararda, şike ve teşvik primi eylemleri için genellikle kaleci ve forvet pozisyonunda oynayan futbolcuların seçildiği, kimi zaman ise teknik direktör ve kulüp yöneticileri ile bağlantının sağlandığı, rakip takım futbolcularından Sercan Yıldırım, Gökçek Vederson, İbrahim Akın, İskender Alın, Ümit Karan, Sezer Öztürk, Korcan Çelikay, Mehmet Yıldız, Serdar Kulbilge, Mahmut Boz, Murat Şahin ve Emmanuel Emenike gibi futbolcularla bağlantıya geçilerek şike veya teşvik primi anlaşmalarının sağlandığı ya da oyuncunun kabul etmemesi nedeniyle şike veya teşvik primi suçlarına teşebbüs edildiği anlatıldı.

        14

        SERCAN YILDIRIM
        Sercan Yıldırım'ın 17 Nisan 2011'deki Trabzonspor-Bursaspor karşılaşmasında, Sezer Öztürk'ün 22 Mart 2011'deki Eskişehirspor-Trabzonspor karşılaşmasında teşvik primi suçlarından beraatleri de onandı.

        15

        4 ŞİKE, 2 TEŞVİK
        Kararda, Yıldırım'a, spor müsabakalarının sonucunu etkilemek amacıyla Türkiye Profesyonel Süper Ligi'nde şike ve teşvik primi suçlarını işlemek suretiyle suç örgütü kurup yönetmek suçundan 2 yıl 6 aylık hapis ve Fenerbahçe-İBB Spor, Karabük-Fenerbahçe, Fenerbahçe-Ankaragücü, Sivasspor-Fenerbahçe maçlarında şike, Trabzonspor-Bursaspor, Trabzonspor-İBB Spor maçlarında teşvik primi verdiği iddiasıyla verilen 3 yıl 9 ay hapis ve 1 milyon 312 bin 500 lira adli para cezası onandı.

        16

        YEREL MAHKEME NE KARAR VERMİŞTİ?
        Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, 2 Temmuz 2012'de verdiği kararda Aziz Yıldırım'a şikeye teşvik suçundan 3 yıl 9 ay, örgüt kurmak suçundan ise 2 yıl 6 olmak üzere toplam 6 yıl 3 ay ceza vermişti. Mahkeme ayrıca Yıldırım'a 1 milyon 312 bin 500 TL para cezası vermişti. Yıldırım, Fenerbahçe-Karabük, Fenerbahçe-Ankaragücü, Fenerbahçe-Sivas, Eskişehir-Trabzon, Fenerbahçe - İBB maçlarından şike ve teşvikten suçlu bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ