Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

1925 yılındaİstanbul’da doğan Ecevit, hukuk profesörü ve bir dönem Kastamonu milletvekilliği yapmış olan Fahri Ecevit ile tanınmış ressam Nazlı Ecevit’in oğludur. Cumhuriyet Halk Partisi genel başkanlığı ve iki kez başbakanlık yapan Ecevit siyaset adamlığının yanı sıra gazeteci ve şairliği ile de tanınır.

Bülent Ecevit, ortaöğrenimini Robert Kolej’de tamamladıktan sonra eğitimine Ankara’da Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi İngiliz Filolojisi bölümünde devam etti. Öğrenciliği sırasında Basın Yayın Genel Müdürlüğü’nde çalışıyordu. 1946′da Rahşan Aral ile evlenen Ecevit aynı yıl yükseköğrenimini yarıda bırakarak Londra’da Türk Büyükelçiliği Basın Ataşeliği’nde görev aldı.

1950′de yurda dönen Ecevit, Cumhuriyet Halk Partisi’nin yayın organı “Ulus” gazetesinde çalışmaya başladı. Yazarlığın yanı sıra yönetiminde de görev aldığı “Ulus” 1952′de kapatılınca “Halkçı ve Yeni Ulus” gazetelerinde mesleğini sürdürdü. Ecevit, 1954-55 yıllarında ABD’de Kuzey Carolina’da çıkan bir gazete de üç ay konuk yazarlık yaptı. 1957′de kazandığı Rockefeller Bursu ile ikinci kez gittiği ABD’de Harvard Üniversitesi’nde sekiz ay sosyal psikoloji ve Ortadoğu tarihi alanında çalıştı. Aynı yıl yurda dönerek Cumhuriyet Halk Partisi’nden Ankara milletvekili oldu. 1959′da parti meclisi üyeliğine seçilen Ecevit 27 Mayıs 1960′tan sonra oluşturulan Kurucu Meclis’te görev aldı.

1961′de Zonguldak milletvekili olarak yeniden meclise girdi. 1961-65 arasında İsmet İnönü başkanlığında kurulan koalisyon hükümetlerinin üçünde de çalışma bakanı olarak görev yaptı. Bu dönemdeki çalışmalarının Ecevit’in geniş kitlelerce tanınmasında önemli etkisi vardır. İşçilere yeni hakların tanınmasında, grev ve lokavt konusunda yasaların çıkarılmasında öncü olmuştur. Bülent Ecevit sonraki yıllarda Cumhuriyet Halk Partisi içindeki bölünmelerde hep İsmet İnönü’nün yanında yer aldı. Ama, 12 Mart 1971 askeri darbesinin hemen sonrasında İsmet İnönü askeri yönetimin kurduğu hükümeti destekleyince Ecevit bu karara karşı çıktı ve genel sekreterlik görevini bıraktı. Soruna çözüm bulmak için toplanan parti kurultayı Ecevit’i destekleyince İsmet İnönü genel başkanlıktan ayrıldı. 1972′de toplanan kurultay Ecevit’i genel başkanlığa seçti.

1973 seçimlerinde en çok oyu almasına karşın CHP çoğunluğu sağlayamamıştı. Bunun üzerine Ecevit 1974′te Milli Selamet Partisi ile koalisyon hükümeti kurarak başbakan oldu. Başbakanlığı sekiz ay kadar süren Ecevit’in bu dönemdeki önemli uygulamalarından biri 1971′de ABD’nin isteğine uyularak yasaklanan haşhaş ekimini serbest bırakmasıdır. Gene bu dönemde, Yunan askeri cuntasının desteğiyle bir darbe yaparak Kıbrıs’ı Rum yönetimi altına almak isteyen Sampson’a karşı 20 Temmuz 1974′te Kıbrıs Barış Harekâtı’nı gerçekleştirerek Türk askerinin adaya çıkmasını sağladı. 1977′de Cumhuriyet Halk Partisi azınlık hükümetinde yeniden başbakan oldu; kısa süren ikinci başbakanlık dönemi ülke içinde çıkan karışıklıklar, yoğunlaşan ekonomik bunalımlar içinde geçti.

Bülent Ecevit 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra gözaltına alındı ve 1982′de de siyasetle uğraşması 10 yıl yasaklananlar arasındaydı. 1982′de dış basına verdiği demeçler nedeniyle iki kez tutuklandı, dört ay hapis yattı. 1985′te kurulan Demokratik Sol Parti’nin genel başkanlığını yapan eşi Rahşan Ecevit ile birlikte 1986′da propaganda gezilerine katıldı. 1987′de yapılan halkoylaması sonunda siyasetle uğraşma yasağı kaldırılınca Demokratik Sol Parti genel başkanlığına getirildi. Bülent Ecevit, 05 Kasım 2006 yılında vefat etti. Ecevit 81 yaşındaydı.

BAKMADAN GEÇME