Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

2013 Taksim Gezi Parkı olayları, hükûmetin, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan ve sadece umumi hizmette kullanılmak koşulu ile tapuda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edilmiş olan Taksim Gezi Parkı'na İstanbul 6'ncı İdare Mahkemesi ve 2 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı olduğu halde Topçu Kışlası'nı Taksim Yayalaştırma Projesi çerçevesinde imar izni olmadan yeniden inşa etmesini engelleme eylemi olarak başlamıştır

31 Mayıs sabahı parktaki ağaçların kesilmemesi için Taksim başta olmak üzere Türkiye genelinde Gezi parkı olaylarına destek şeklinde protestolar başlamıştır.

Olaylar sonucunda 8 sivil ve 2 güvenlik görevlisi; Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Ethem Sarısülük, Ali İsmail Korkmaz, polis komiseri Mustafa Sarı, polis memuru Ahmet Küçüktağ, Ahmet Atakan, Berkin Elvan, Burak Can Karamanoğlu, Mehmet İstif hayatını kaybetmiş, 8163 kişi yaralanmıştır.

Gezi Parkı olaylarına sanatçılardan açıklama

Gezi Parkı olaylarının 17. gününde aralarında Zafer Algöz, Meltem Cumbul, Rıza Kocaoğlu, Sermiyan Midyat, Barış Falay, Nail Kırmızıgül, Sarp Apak, Levent Sarpoğlu'nun da bulunduğu çok sayıda sinema ve tiyatro oyuncusu Gezi Parkı merdivenlerinde bir basın açıklaması yaptı. Açıklamayı grup adına ünlü oyuncu Meltem Cumbul okudu: “Gezi Parkı olaylarının 17. günündeyiz. Görüşmeler Gezi Parkı eylemcilerinin meşru temsilcilerini de kapsayacak şekilde genişlemiştir. Bu gelişmeyi umut verici bir adım olarak değerlendiriyoruz. Diyaloğun sağlıklı bir şekilde giderilmesi için endişelerimizin giderilmesini bekliyoruz. Ülke genelinde polis şiddeti hala daha devam ediyor. Başından beri barışçıl eylemlerini büyük bir inanç, dirayet ve demokratik olgunlukla sergileyen Gezi eylemcileri halen müdahale tehditi altında kalıyor. Görüşmelerin devam edilebilmesi ve eylemciler tarafından sağlıklı bir şekilde tartışılabilmesi için Gezi Parkı'na herhangi bir müdahale yapılmamalıdır.”

Gezi Parkı olaylarına ilişkin siyasetçilerden açıklama

Başbakan Erdoğan Gezi parkı olaylarına ilişkin: “Gezi Parkı ile ilgili mesajın alındığını belirterek, göstericilere burayı terk etme çağrısını yineledi. Erdoğan, "Gençler, bakın artık burada duracağınız kadar durdunuz, mesajlarınızı verdiniz. Eğer sizin mesajınız Taksim Gezi Parkı'ysa bununla ilgili o mesaj alınmıştır ve değerlendirmesi yapılmıştır." dedi.

CHP'li milletvekillerinin Gezi Parkı olaylarının içindeydi" olduğu yönündeki ifadeleri hatırlatan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Evet, gururla söylüyorum ben bunu. Olayların içindeydi ama nasıl? Gittiler, TOMA'ların önünde oturdular, panzerlerin önünde oturdular, gençlerle polisi karşı karşıya getirmemeye özen gösterdiler, 'çatışmayın' dediler. Emniyet Müdürünü, Valiyi, İçişleri Bakanını aradılar; 'çatışma olmasın gençlerle polis arasında, yazıktır gençleri perişan etmeyelim' diye. Kimi milletvekilimizin parmağı kırıldı, kimisi hastaneye kaldırıldı, kimisinin burnu kırıldı. Tek amacımız vardı, çocuklarımıza zarar gelmesin, polislerimizle çocuklarımız çatışmasın.”

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME