Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Sur'da yaşananlar unutulmasın diye o izler silinmeyecek

        Hummalı bir restorasyon çalışması yürütülüyor ama, tarihi Kurşunlu Camii, hâlâ terörün izlerini taşıyor. Kurşunların isabet ettiği duvarlarına, yaşananları hatırlatması için dokunulmuyor. 

        Diyarbakır'da tescilli 671 eserin 250'si Sur'da, halen sokağa çıkma yasağının bulunduğu 5 mahallede yer alıyor. Tarihi cami ve kiliselerin de aralarında bulunduğu 20 eser, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore ediliyor. 5 asırlık Kurşunlu Camii de o eserlerden biri. Restorasyonunda sona gelindi; çalışmaların yüzde 70'i tamamlandı. 

        Konu ile ilgili açıklama yapan Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, "2008-2011 arasında geniş çaplı bir restorasyon çalışması yapıldı. 2015 yılındaki terör saldırılarından dolayı çok büyük oranda hasar gördü. Projeleri mevcut olduğundan; ancak revize projeleri için kurul onayı aldıktan sonra yeniden restorasyon çalışmalarına başladık" dedi. Evsen, "Restorasyon büyük oranda bitti. İnşallah bu yılın sonuna doğru restorasyonu bitirip, burayı hizmete açmayı düşünüyoruz" açıklamasında bulundu.

        Ancak camiye yaklaşanlar, duvarlarında hâlâ kurşun izleri olduğunu fark ediyor. Bu durumun özel bir sebebi var; yaşanan terör olaylarının unutulmaması için, tarihi camideki o izler silinmeyecek. 

        Diyarbakır'ın eski Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürüldüğü 4 Ayaklı Minare'nin ait olduğu Şeyh Muhattar Camii ise önümüzdeki ay ibadete açılacak. 

        HABER: VEYSİ İPEK

         

        BAKMADAN GEÇME