Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Artvin’de çeltik hasadı geleneksel yöntemlerle yapılıyor

        Artvin’de kadın kooperatifi 20 yıldır ekilmeyen tarım arazilerini ata tohumu çeltiklerle buluşturdu. Hasat ise 200 yılık geleneksel yöntem olan oraklarla biçilerek, taşla dövülerek yapıldı. Artvin’in Yusufeli ilçesinde bulunan 113 haneli Kılıçkaya köyünde çeltik hasadı başladı. Köyde iki yıl önce kurulan Kılıçkaya Kadın Girişimci Üretim ve İşletme Kooperatifi üyesi kadınlar geleneksel yöntemlerle hasada başladı. Erkekler ise eşlerine yardım ederek kadınlara destek oldu.

        Tarım ve hayvancılığın yaygın olduğu köyde, kadınlar kendi emekleriyle ürettikleri, domates, biber, patlıcan, fasulye gibi ürünlerin yanı sıra dağ eteklerinden toplanan kuşburnu ve dere kenarlarında bulunan böğürtlenlerden elde ettikleri ürünlerin satışını yapıyor.

        Tamamen doğal katkı maddesi kullanılmadan köy usulüyle geleneksel yöntemlerle yapılan salçalar, reçeller ve köy değirmeninden elde edilen buğdayları kooperatif aracılıyla başta İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa olmak üzere birçok bölgeye satışı gerçekleştiriliyor. Amaçları gıda terörünün önüne geçmek ve doğal organik ürünlere ulaşmak isteyenlere kooperatif aracılığıyla bu lezzetleri tatmaları olduğunu ifade eden kadınlar, aynı zamanda gelir de elde ediyorlar.

        Kooperatif üyeleri son olarak köyde bulunan ve 20 yıldır ekilmeyen çeltik tarlalarını yeniden canlandırıldı. Bölge özgü ata tohumlarını 4 dönümlük alana eken kadınlar, olgunlaşan çeltikleri orak yardımıyla biçerek hasada başladı. Erkekler eşlerine yardım etmek için, biçilen çeltikleri tahtaya vurarak döktürdüler. Daha sonra kurutulup değirmende işlev görecek olan çeltikler doğal pirinç olarak satışa hazır hale gelecek. (İHA)

        BAKMADAN GEÇME