Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video AB'den anti-milliyetçi video: Milliyetçilik alkolizme benzer

        Görüntüler Strazburg'ta I. ve II. Dünya Savaşlarında hayatını kaybeden alman askerlerin gömülü olduğu anıt mezarlıktan... Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, mezar taşlarına bakıyor ve "20'nci yüzyılda Avrupa'da iki kere toplu intihar girişiminde bulunduk. Sonuç bu oldu" diyor. Avrupa Birliği'nin Avrupa Nazizm ve Stalinizm kurbanlarını anma günü mesajı böyle başlıyor.

        23 Ağustos, 2009 yılından beri Avrupa'da Nazizm ve Stalinizm kurbanlarını anma günü olarak kabul ediliyor. Avrupa Birliği bu yılki 23 Ağustos mesajında milliyetçiliğin zararlarına vurgu yapan bir video yayınladı. Videoda Frans Timmermans, Avrupa'nın tarihte sorunlarını savaşla çözmeye çalıştığını söyledi. Yaşanan iki dünya savaşını "Avrupa'nın kolektif intihar girişimi" diye niteledi. Video mesajda, milliyetçilik alkolizme benzetildi. "Milliyetçilik alkolikliğe benzer. Kısa süren bir coşku dönemini uzun başağrısı dönemleri izler" ifadeleri kullanıldı. Mesajın, İngiltere'nin Birlik'ten ayrılma kararı aldığı, Avrupa çapında aşırı sağın yükselişe geçtiği, hatta İtalya, Avusturya ve Macaristan'da iktidar olduğu bir dönemde yayınlanmış olması dikkat çekti.

        Mesajda Timmermans'ın sarfettiği, "Yurtseverlik Avrupalı olmaktır. Avrupalı olmak yurtseverliktir" sözleri, ayrılık yanlısı İngilizler arasında tepkiye neden oldu. Sosyal medyadaki tepkilerden Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker de nasibini aldı. Twitter'da Juncker'in temmuz ayındaki NATO zirvesinde, ayakta duramadığı anların görüntüleri "Alkolizm nedir Juncker iyi bilir" mesajıyla paylaşıldı.

        BAKMADAN GEÇME