Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi otomobil hayali kuran gençler için küçük otomobil alma rehberi

        Hakan ÖZENEN / HT CUMARTESİ

        İlk otomobil alınırken genelde “Ayağımı yerden kessin yeter” denir ancak zamanın otomobilleri çok daha fazlasını vaat ediyor ve elbette karar bütçeye göre veriliyor. İşte otomobil hayali kuran gençler için küçük otomobil alma rehberi

        Gençler için de ileri teknolojili araçlara ulaşmak hayal olmamalı. Düşük gelir, yüksek Özel Tüketim Vergisi denklemi hayata yeni atılan gençleri ve genç çiftleri yeni otomobillerden uzak tutuyor. Tabii buna bir de özellikle yeni evli çiftlerin ev sahibi olma, dünyaya çocuk getirme gibi öncelikleri eklenince otomobilde seçenekler giderek azalıyor.

        Her ne kadar otomobiller sınıflara ayrılıp, bu sınıflara uygun müşteriler hedeflense de, 21. yüzyıl pek de otomobil markalarının hedeflerine uygun gençler yetiştirmiyor.

        Eskiden bütçesi küçük, yolu kısa, ailesi küçük olanlar A ya da B sınıfı diye adlandırılan küçük otomobiller tercih ederken, bugün durum pek de öyle değil. Çünkü değişen dünyada otomobil seçimini artık otomobilin büyüklüğü değil, bütçenin büyüklüğü ve üstlenilecek borç miktarı belirliyor.

        HESABI DOĞRU YAPMALI

        Küçük otomobiller lüks, büyükleri tasarruflu, ayağınızı yerden kesecekler müsrif olabilir. Satın alacağınız otomobili seçmek yetmiyor, o otomobilin sizin kullanım şartlarınıza uygun olup olmadığını da doğru hesaplamanız gerekiyor. Tabii bu ‘didaktik bilgiye’ kulak asmayıp, sadece beğendiğiniz için de alabilirsiniz. TEB Cetelem’in bu yıl yayınladığı bir araştırma Avrupa’da Almanların ve Türklerin hâlâ ‘zevk’ için otomobil satın aldığını ortaya koydu. Ama öte yandan Türkiye’de satın aldığı otomobilin işletme masraflarına dayanamadığı için satan ve satmak zorunda kalan ya da kredisini ödeyemediği için hacizle kaybeden kişi sayısı da 10 binlerle ifade ediliyor, hatırlatmakta fayda var.

        Hesabınızı şöyle yapın:

        -Aylık kredi ödemesi

        -Aylık yakıt masrafı

        -Aylık otoyol, köprü gideri

        -Ay başına düşen sigorta maliyeti

        -Ay başına düşen motorlu taşıtlar vergisi

        -Ay başına düşen servis giderleri

        Eğer sadece aylık kredi ödemesini karşılayacağınızı düşünerek satın alırsanız, yeni aracınız sizi yaya bırakabilir, unutmayın.

        DİZEL Mİ BENZİNLİ Mİ?

        Yukarıdaki soruya bir de manuel mi otomatik mi sorusunu da ekleyebiliriz. Trafik sıkışıp, yakıt fiyatı yükseldikçe Türk tüketicileri dizel ve otomatik araçlara yöneldiler. Ancak son zamanlarda özellikle küçük motorlu benzinli turbo araçlar, dizeller seviyesinde tüketimleriyle yarışta öne çıkmayı başardı. Araç seçerken buna da dikkat etmekte fayda var.

        KÜÇÜKLER PAHALI BÜYÜKLER DAHA UCUZ

        Yakıt tüketiminin önemsenmediği, büyük otomobillerin pahalı küçük otomobillerin ucuz ve

        ‘itibarsız’ olduğu yıllarda her şey daha kolaydı. Oysa bugün durum tamamen farklı. MINI, Fiat 500, Opel Adam gibi küçük oldukları halde ‘premium’ sınıfında kabul edilen görece pahalı otomobillere karşın, Dacia Duster, Skoda Rapid ya da Peugeot 301 gibi daha büyük ama ucuz otomobiller var pazarda. Tabii bir de ülkemizde üretilen ve hem A hem de B segmentinde oldukça iddialı ürünler sunan Hyundai i10 ve i20 gibi seçenekler de var. Üstelik eskiden ‘ucuz otomobiller’ düşük teknolojili, güvenlikten mahrum ve kısa ömürlüyken bugün hiç de öyle değiller. Tabii tek kullanım, ayağı yerden kesmek, çocuğu okula bırakmak ya da hafta sonları nefes alınacak yakın yerlere kaçmaksa. Kullandığı otomobille yeni bir kimlik sahibi olmak isteyenler için ne yazık ki yapacak bir şey yok; onlar sadece kendilerinin değil, çevrelerindekilerin de beğenip gıpta edeceği bir otomobil için çok para harcamaya devam etmek zorundalar.

        AUDİ A3

        125 beygir gücünde 1.4 litre benzinli TFSI motorlu, otomatik şanzımanlı Audi A3, orta sınıfın lüks Alman otomobilleri arasında en hesaplı alternatiflerden. A3’ün fiyatı 81 bin 881 TL’den başlıyor. Ortalama yakıt tüketimi bağımsız test verilerine göre 100 km’de 6.1 litre.,

        BMW 1 Serisi

        1.6 litre benzinli ve 136 beygir gücünde bir motora sahip, otomatik şanzımanlı BMW 1 Serisi’nin başlangıç fiyatı 86 bin 899 TL. BMW, bağımsız test verilerine göre 100 km’de 7.1 litre tüketiyor.

        Mercedes A Sınıfı

        Mercedes tek platformdan üç farklı otomobil yaratarak özellikle genç müşterilerin dikkatini çekmeyi başardı. 84 bin 800 TL’den başlayan fiyatlarla satılan 122 beygir gücündeki 1.6 litre benzinli motorlu yeni A serisi’nin yakıt tüketimi, BMW 1 Serisi’nin tüketimiyle aynı; 100 km’de ortalama 7.1 litre.

        TEKNOLOJİYE ULAŞMANIN KOLAY YOLU

        Skoda’nın, özellikle Avrupa’da popüler olan kompakt sınıfta yerini alan modeli Rapid Spaceback, markanın dinamizmini, hatchback formunda birleştiriyor. Özellikle gençlerin tarzına uygun şekilde tasarlanan ve sportif sürüş özellikleriyle beğeni toplayan Rapid Spaceback, farklı motor seçenekleriyle genç tüketicileri cezbedecek nitelikte bir otomobil.

        Aynı zamanda Türkiye pazarındaki orta sınıf hatchback otomobiller arasındaki en genç modellerden biri olan Rapid Spaceback, sportif görünümü, panoramik cam tavan ve uzatılmış arka cam gibi kişiselleştirme seçenekleri, multimedya donanımları, teknolojik motor seçenekleriyle iddialı.

        3 benzinli ve 2 dizel güç üniteleriyle sunulan Rapid Spaceback, 1.2 lt (75 ile 105 PS) ve 1.4 lt benzinli (122 PS) ve 1.6 lt TDI (90 ve 105 PS) dizel motor seçeneklerine sahip. Bu sayede kullanıcılarına geniş ürün seçenekleri sunuluyor. Rapid Spaceback’in 75 beygir gücündeki 1.2 litrelik başlangıç modeli 41 bin 400 TL’den satılıyor.

        İDDİALI KOMPAKT MODEL

        Volvo’nun tamamen genç ve dinamik yaşam tarzı olan kullanıcıları düşünerek geliştirdiği yeni V40 premium segmentte Alman markalarına karşı ciddi bir alternatif olarak öne çıkıyor.

        Yeni Volvo V40 sınıfının lider güvenlik ve sürücü destek paketine sahip ve buna Volvo Car Corporation’ın devrim yaratan Otomatik Frenli Yaya Algılaması ve daha birçok yeni özellik de dahil. Yeni özellikler arasında dünyada ilk kez yaya hava yastığı, “haptik” olarak (dokunma duyusuyla) direksiyonu düzeltmeye yardım eden Şerit Koruma Yardımcısı ve paralel park etmeyi kolay hale getiren akıllı bir park yardım pilotu yer alıyor. City Safety (Şehirde Güvenlik Sistemi) düşük hızdaki çarpışmalardan korunmak için daha da geliştirildi ve artık 50 km/s’ye kadar hızlarda çalışıyor. İki dizel bir de benzinli motor seçeneğiyle satılan V40’ın 1.6 litre 180 beygir gücünde ve otomatik vitesli olanının satış fiyatı 83 bin 470 TL. 115 beygir gücünde 1.6 litre ve manuel vitesli dizelin fiyatı ise 82 bin 550 TL.

        GENÇLER İÇİN YOLA ÇIKTI

        Toyota’nın tasarım anlayışını tam olarak yansıtan Auris, cesur ve dinamik tarzıyla gençleri ve genç aileleri hedefliyor. Dikkat çekici tasarımı ve keyif veren sürüş özellikleri ile Auris, 2. nesli ile birlikte daha da öne çıkıyor.

        Auris’te Toyota’nın “eğlenceli sürüş” anlayışının uygulaması olan Toyota Touch ile yolculuklar daha keyifli bir hale geliyor. 6.1 inçlik renkli dokunmatik ekran sistemiyle araç içi multimedya sistemi olan “Toyota Touch”, AM/FM radio, CD/ MP3 çalar, Bluetooth ile cep telefonundan görüşme yapma, cep telefonu adres defteri ile senkronizasyon ve yine cep telefonundan müzik dinleme, yakıt tüketimi grafiğini gösteren yol bilgisayarı, arka görüş kamerası özelliklerini içeriyor.

        Benzinli ve dizel modellerinde Life, Active, Advance ve Premium olmak üzere 4 farklı donanım seviyesinin sunulduğu Auris’teki dış tasarım, aerodinamik performans özelliklerini yansıtmanın yanı sıra düşük yakıt tüketimine de katkıda bulunuyor.

        Piyasaya ilk sunulduğundan bu yana gençlerin gözdesi olan Yaris, şimdi yeni versiyonuyla dinamizmi çok daha fazla yaşatıyor. Yeni Yaris tasarımı, teknolojisi ve donanım zenginliği ile öne çıkarken, Yaris Hybrid özellikle gençlerin üzerinde önemle durduğu çevreci kimliğiyle benzerlerinden ayrılıyor. Yeni Yaris ve Yaris Hybrid geniş iç mekânı ve eğlenceli multimedya çözümleri ile de gençlerin gönlünü fethetmeye hazırlanıyor. 1.5 litre hibrid motora sahip Yeni Yaris Hybrid, düşük CO2 emisyon oranı ile daha da çevreci ve 3.6 lt/100 km. birleşik yakıt tüketimi ile de daha ekonomik bir sürüş sağlıyor. Auris’in başlangıç fiyatı 47 bin 450, yeni Yaris’in başlangıç fiyatı ise 38 bin 900 TL.

        RENAULT CLIO

        Renault Clio’da en hesaplı versiyon 1.2 litre motorlu 75 beygir gücündeki benzinli versiyon. Clio’nun bu motorlu versiyonunun fiyatı 37 bin 150 TL’den başlıyor. 75 beygir gücündeki 1.5 litre dizelin başlangıç fiyatı ise 46 bin 800 TL.

        PEUGEOT 208

        Bir diğer küçük Fransız olan 208’in 1.2 litre motorlu 82 beygirlik benzinli versiyonu 41 bin 300 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor.

        SIFIRA GÜCÜM YETMİYOR DİYORSANIZ

        İkinci el otomobil satışlarında hareketliliğin devam ettiği son dönemde uzmanlar, alımsatımda dikkat edilecek konular üzerinde önemli uyarılarda bulunuyorlar. Özellikle gençlerin ilk satın alacakları araç tercihlerinde ikinci el araçlara yöneldiklerini belirten DOD Satış ve Pazarlama Müdürü Gökhan İncekara, ikinci el otomobil satın almak isteyen gençlerin dikkat etmeleri gerekenleri şu şekilde sıraladı;

        -Seçenekleri mümkün olduğunda azaltın. Kullanılmış aracınızı kişiler yerine uzmanlaşmış

        kurumlardan alın, ortaya çıkabilecek sorunlarda kurumsal muhatabınız olsun.

        -Çok uzun mesafe yolculuklar yapmıyor ve sık sık araç kullanmıyorsanız benzinli araçları tercih edin.

        -Çocuğunuz varsa (puset gibi) büyük eşyaların sığacağı sedan araçları tercih edin.

        -Araç alımını ihtiyaçlarınızı gidermesinin yanı sıra yatırım olarak da düşünüyorsanız ikinci el değeri yüksek olan marka ve modelleri tercih edin, bu sizin ileride ‘sıfır km’ bir aracı geçmenizi daha kolaylaştıracaktır.

        -Almayı planladığınız araçla ilgili detaylı bilgiye, o araca ait yetkili satıcıya giderek veya ekspertiz konusunda uzmanlaşmış firmalarda araçlarınızı kontrol ederek ulaşın.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ