Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi ‘Bakalım şimdi kimler kızacak’, Şarkıcı Züleyha, Nazenin Tokuşoğlu yazıları,

        Nazenin TOKUŞOĞLU/ ntokusoglu@htgazete.com.tr

        Dört yıl önce çıkardığı ilk albümünde 10 Zülfü Livaneli eserini, 10 etnik Anadolu dilinde seslendirmiş ve büyük beğeni toplamıştı. Livaneli şarkıları birçok dilde söylenmişti ama Kürtçe, Gürcüce, Ermenice, Zazaca, Lazca, Ladino gibi dillerde ilk kez yorumlanıyordu. İki yıl sonra ikinci albümü Benden’de Anadolu’nun kadın ağzı türkülerine ses verdi. Ve şimdilerde üçüncü albümü Gelin Kınası ile bin yıllık Anadolu kına-düğün türküleriyle çıktı karşımıza. Züleyha bir Kürt sanatçı. Ülkemizde, bölgemizde yaşanan gerilimden yana o da dertli hepimiz gibi. “Ben şarkılarımı bu toprakların bütün halkları omuz omuza, kardeşçe halaya dursunlar diye söylüyorum. Çünkü inanıyorum ki sonunda mutlaka kardeşlik kazanacak” diyor.

        Üç albümde de hepimizin aşina olduğu türküleri kendi yorumunla seslendirdin. Acaba pop tarzında söylesen daha kolay açılmaz mıydı şöhretin kapıları?

        Elbette şöhret olmaya popüler müzik daha elverişli ama ben, babası Kürtlerin uzun havası dengbejleri seslendiren, gözünü Zülfü Livaneli gibi bir ustanın yanında açmış ve onun rahle-i tedrisinden geçmiş bir yorumcu olarak Anadolu geleneğini devam ettirebilmeyi amaçladım. Ünlü olmayı değil, bu toprakların binlerce yıllık türkülerini gençlere sevdirmeyi hedef edindim. Livaneli eserlerini 10 etnik dilde söyledim, “Kadın Ağzı Anadolu Türküleri” dedim ve şimdi de “Gelin Kına Türküleri” diyorum.

        Seni müziğin ve şarkıların kadar politik söylemlerinle de izliyoruz. Sanatçıların politik bir duruşu olmalı mı?

        Öyle günlerden geçiyoruz ki, “Bugün de hava amma karanlık” desem, bu siyasi bir söylem olarak anlaşılabilir. Dünyanın patronları yeni bir Ortadoğu için düğmeye basmışlar. Gözlerimizin önünde Arap Baharı diye bir şey yaşandı. Ben de olan bitene duyarsız kalamazdım. İnandığımı, her zaman samimiyetle dile getirdim. Gezi sürecinde gençlere “Evlerinize dönün, böyle hak aranmaz” dedim diye mahalle baskısına maruz kaldım. Şimdi de bu röportaj vesilesiyle “Türkiye’nin bütün sanatçıları çözüm sürecine destek olmalı” diyorum. Bakalım şimdi kimler kızacak...

        Ustalarım dediğin, el aldığın isimler kimler?

        Başta Zülfü Livaneli...Yanlarında bulunma, sohbetlerini dinleme imkânı bulduğum Yaşar Kemal, Ara Güler gibi ustalar... Ara Ağabey ikinci albümde fotoğraflarını kullanmama izin vermişti. Son iki albümümü yaptığım, türkülerinin hamisi, Hasan ve Nilüfer Saltık çifti var, benim yolumu ışıklarıyla aydınlatan.

        Biraz da yeni çalışman Gelin Kınası albümünü anlat bize...

        Hep hikâyesi, farklı konsepti olan çalışmalar yapmak istedim. Bu yüzden ilk albümümü ahşap kutucuklar içinde çıkardım. İkinci albümüm Benden’i de Kadın Emeği Değerlendirme Vakfı’na yaptırdığım kesecikler içinde sundum. Gelin Kınası’nı alanlarsa albümün içinde bir kına mendili bulacaklar.

        'Hayalim Sezen Aksu şarkılarından Kürtçe albüm yapmak'

        Şimdi aklında hangi proje var? En çok kimin şarkılarını söylerken keyif alıyorsun?

        Türkülere âşığım ama arabeske, rahmetli Müslüm Baba’ya , Orhan Baba’ya da bayılırım . Sıla’nın şarkılarını büyük bir zevkle dinliyorum. Bir de Sezen Aksu hayranlığım var, bunu her röportajımda ısrarla söylüyorum, 40 kere söylersem olur belki; en büyük hayalim Sezen Aksu şarkılarından oluşan Kürtçe bir albüm yapmak ...

        Dört Kadın yorumcu bir araya geldik

        “Hiç yapılmamış bir şeyi yaptık ve dört kadın yorumcu bir araya geldik. Osmanlı coğrafyasının eserlerini seslendirdiğimiz bir grup kurduk; adını da “7 Cihan Kadınları” koyduk . Grubumuz Eda Karaytuğ, Mehtap Demir, İmran Salkan ve benden oluşuyor. Anadolu ’dan Mezopotamya’ya, Balkanlardan Ortadoğu’ya binlerce yıllık ezgiler olacak. Grubun maestroları, Göksel Baktagir ve Selçuk Murat Kızılateş . 12 Aralık akşamı Cemal Reşit Rey’de konser vereceğiz.”

        Unutmadan .. .

        ■ “Albümün isim anası, çok kıymetli insan Nilüfer Saltık ablam . Onun hayata bakışı bana çok şey katıyor .”

        ■ “Albümdeki eserlerin büyük çoğunluğu Levent Güneş imzası taşıyor . Gelecek yıllarda adını sıkça duyacağız sevgili Levent’in. ”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ