Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Birinci Dünya Savaşı, Osmanlı, Dr. Ahmet Uçar, mehmetçikler Birinci Dünya Savaşı sırasında gazete çıkardı

        HT GAZETE

        Birinci Dünya Savaşı’nda esir düşen Osmanlı askerlerinin, “esir askerlerin moralini yüksek tutmak ve eğitim faaliyetinde bulunmak” amacıyla, kamp ve çevresinden haberler, bulmaca, bilmece, hikâye, şiir gibi içeriklere sahip onlarca gazete çıkardıkları ortaya çıktı. Elle yazıp karbon kâğıdı ile teksir ederek gazete basan Mehmetçikler, sadece Mısır kampında “Nilüfer, Ocak, Hilal, Türk Varlığı, Işık” gibi 23 gazete çıkardı.

        Mehmetçik Rusya, Hindistan, Tataristan ve Sibirya gibi farklı kamplarda ise “Püsküllü Bela, Köpük, Niyet, Altay, Ne Münasebet” gibi adlarda 10’dan fazla gazete yayımladı. Konuyla ilgili makalesi Yedikıta Tarih ve Kültür Dergisi’nin son sayısında yer alan tarihçi-yazar Dr. Ahmet Uçar, Birinci Dünya Savaşı sırasında esir tutulan 202 bin 156 Mehmetçiğin kamplarda verdikleri hayatta kalma mücadelesini anlattı.

        Savaş döneminde esir düşmenin savaştan daha ağır olduğunu dile getiren Uçar, askerlerin çektikleri çile dolu hayatlarını gazete çıkararak, eğitim faaliyetlerinde bulunarak renklendirdiklerini söyledi.

        Burma Thatmyo Kampı’ndaki Türk esirlerin ‘İravadi-Son Havadis’ ismiyle çıkardıkları gazetenin bir nüshası görülüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ