Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul "Zeytinburnu sahilini ben planlamadım"

        Esra BOĞAZLIYAN / HT GAZETE

        Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Habertürk’e verdiği röportajda, Sultanahmet Camii’nin siluetini bozduğu için Türkiye gündemine oturan 16/9 kuleleriyle ilgili, “Sahili dönemin Turizm Bakanı Ertuğrul Günay planladı. Ben ruhsat vermek zorundaydım” demişti. Bu açıklamanın ardından eski Bakan Ertuğrul Günay aradı ve şu açıklamayı yaptı:

        “Zeytinburnu Belediye Başkanı’nın, Kazlıçeşme bölgesindeki 16/9 gökdelenlerinin yapımına imkân veren planlamaları Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yaptığı yolundaki sözleri tümüyle gerçeğe aykırıdır. İstanbul’un tarihi siluetine büyük zarar veren ve tarih saygısı olan herkesin haklı tepkisine yol açan bu gökdelenlerin bulunduğu bölge, turizm alanı değildir. O nedenle, bu yapıların bulunduğu alanda bakanlığımca hiçbir planlama yapılmadı. Önceki bakanların yaptığı Ataköy turizm alanı planlamaları da bu inşaatın bulunduğu alanı kapsamamaktadır.

        Bu alanların planlaması İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Zeytinburnu Belediyesi tarafından yapıldı; bu husus 4. İdare Mahkemesi’ne açılan dava sırasında davalı belediyelerin savunmalarında da açıkça görülmektedir. İnşaat alanında emsali artıran ve yüksekliği serbest bırakan düzenlemeleri yapan davalı belediyeler, planlamayı bakanlığın yaptığı yönündeki asılsız ve belgeye dayanmayan iddialarını mahkemede öne sürememişlerdir.

        Görev yaptığım dönemde sadece İstanbul’da değil, Türkiye’nin hiçbir yerinde sınırsız ya da abartılı yüksek yapılaşmaya izin vermedim. Abartılı yüksekliğinin dışında hiçbir özelliği olmayan bu yapıları ilk gördüğüm tarihte, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na başvurarak inşaatın engellenmesi için önlem alınmasını istedim.

        4 No’lu Koruma Kurulu, ‘durdurma kararı’ verdi. Bu kararı, İstanbul Büyükşehir ve Zeytinburnu belediyelerine gönderdik; ancak karar uygulanmadı. Danıştay’dan fazla katların yıkımına dair karar çıktı. Eğer Murat Aydın’ın söylediği gibi inşaat, bizim planlarımıza dayanıyor olsa idi, davanın bakanlığa karşı açılması gerekirdi. Oysa dava belediyelere karşı açıldı. Bu durumda belediye başkanı, bu yapılardan gerçekten şikâyetçi ve İstanbul’un tarihi konusunda duyarlı ise hemen mahkeme kararını uygulamalıdır.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ