Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Amerikan trendleri değişti! Neler in, neler out?
        1

        IN
        1- CHOBANI GREEK YOĞURT
        Bu yoğurt kutusu herkesin elinde görülüyor. Mankenler bile buna tutkun. Yunan yoğurdu denilmesine bakmayın, sahibi Hamdi Ulukaya.

        2

        OUT
        1- SARIŞIN GÜZEL KADIN

        Hala çok güzel fotoğraf veriyor olabilirler, ama yükselişteki sert siyah kadın kahramanlarla birlikte Latin ve Asyalı kadınlar da ağırlıklarını koymaya başladılar. Başrolleri güzel sarışın kadınlardan çalıyorlar.

        3

        IN
        2- CHIPOTLE

        Amerika’nın dev fast-food piyasasında parladı ve çok popüler oldu. Manhattan’da öğle vakti bir dolaşın, her Chipotle dükkânının önünde bir sıra olduğunu görürsünüz. Meksika yemeklerinin geçtiğimiz yılda tırmanışta olduğunu söyleyebiliriz.

        4

        OUT
        2- STEPHEN KING

        Eskiden her yazdığı bestseller olan King, hâlâ eski hızıyla yazmaya devam ediyor ama son kitapları üzerine fazla konuşulmuyor. Otomatik bestseller olma dönemi çoktan geride kaldı.

        5

        IN
        3- SİYAH SERT KADINLAR

        Özellikle Scandal dizisinde Olivia Pope karakterini oynayan Kerry Washington ile sert rollerdeki siyah kadınlar yükselişe geçti. Genelde ulusal güvenlik ve terörle mücadele konulu bu dizilerdeki siyah sert kadınların başarısı, acaba Başkan’ın Obama olmasıyla da bağlantılı mı, bunu da düşünmek gerekiyor.

        6

        OUT
        3- MCDONALD’S

        Hala sadık müşterisi var ama yeni ürün çıkarıp ilgiyi sürekli yüksekte tutma dinamiğini Burger King ve Dunkin Donuts’a kaybetmeye başladı. 2015 yılı içinde yeni bir ürün patlaması yapması, özellikle soğuk karışık sandviç piyasasına girmesi beklenebilir.

        7

        IN
        4- KIM KARDASHIAN

        Siyah kadınlar ne kadar tırmanışta olurlarsa olsunlar Kardashian, her yaptığıyla skandal olmayı ve kendinden söz ettirmeyi başarıyor. Kitlelerin “kitsch” tutkusu hiç bitmiyor. Yıl içinde onun poposunu çok konuştular.

        8

        OUT
        4- CNN

        Obama yönetimine ve demokratlara duyulan tepki, bu kanalın da etkilenmesine yol açtı. Artık yayıncılığı eskimeye başladı gibi görünüyor. Fox TV karşısında çok darbe aldılar.

        9

        IN
        5- NETFLIX

        İnternet üzerinden televizyon yayıncılığı bir devrim yaratıyor ve bunun öncüsü de Netflix. Diğer yerleşik bütün eski kanallar onun karşısında yeniliyorlar

        10

        OUT
        5- SAN FRANCISCO

        İnternet ortamı için kurulan yeni şirketlerin (start-ups) büyük paralar kazanması üzerine zengin gençlerle dolan şehir, yaşanması imkânsız düzeyde pahalılaştı. Los Angeles’a taşınmalar başladı.

        11

        IN
        6- JAMES PATTERSON

        Son derece üretken bir yazar. Romanlarının hemen hepsi bestseller oluyor.

        12

        OUT
        6- GÖĞÜSLER

        Fetiş dünyasında önem sıralamasında üçüncü sıraya düştü. Artık paparazziler göğüs dekoltesi çekmek yerine kalça dekoltesi için uğraşıyorlar. Bakalım moda dünyası, göğüs dekolteleriyle bir geri dönüş ortamını 2015’te yaratacak mı?

        13

        IN
        7- BEYONCE

        Nereye gitse, ne yapsa hemen haber oluyor. Güzelliği dergi kapaklarını süslüyor. Sevgilisi Jay Z ile birlikte New York merkez olmak üzere tüm Amerika’da fenomenler

        14

        OUT
        7- HULU

        Televizyon ve film izlemek artık “internet streaming” şeklinde yapılıyor. Netflix büyük patlama yapıp bu işin kaymağını yerken, aynı servisi verme iddiasında olan Hulu ise nedense bir türlü patlama yapamadı.

        15

        IN
        8- CONDE NAST

        Artık kimsenin kâğıttan okumadığının, dergilerin bittiğinin konuşulduğu bir dönemde bu şirket neredeyse tüm dergilerini iyi sattırıyor, gündem oluşturuyor ve iyi para kazanıyor. Neyi doğru yaptıklarına iyi bakmak lazım.

        16

        OUT
        8- ORGANİK ÜRÜN SATMAYAN MARKETLER

        Organik ürün satın alıp tüketmek neredeyse bir statü sembolü oldu. Bu yüzden eskinin standart marketlerinden alışveriş yapmak, standardı düşük bir yaşam stili olarak algılanıyor.

        17

        IN
        9- KALÇALAR

        AMERIKA’da uzunca süredir bacak ve ayak fetişizmi hâkimdi. 2014 yılında kalçalar ön plana çıkmaya başladı; fetiş dünyasında şimdi kalçalar egemen.

        18

        OUT
        9- GANGSTARAP HIP-HOP

        Polise, kadına yönelik kaba ve şiddet yoğun sözlerle dolu olan çete rap’i gözden iyice düşmeye başladı. Amerika’da son yaşanan son olaylardan sonra, buna herkes tarafından bir neden aranırken bu rap türünün hayranı olmak çok da kabul göremiyor.

        19

        IN
        10- DRONES

        İnsansız uçakların küçükleri her işte kullanılmaya başlandı. İnsanlar hobi olarak bile bir drone alıyorlar. Özellikle büyük şehirlerin hava sahası drone ile dolu. Öyle ki normal uçak seferlerini bile tehlikeye atabiliyorlar. New York’ta birkaç drone sokağa bile düştü. Neyse ki ölen olmadı.

        20

        OUT
        10- MADONNA

        Onun Ajda Pekkan gibi eskimeme, daima genç kalma mücadelesi var. Bunu saygıyla karşılamakla birlikte Madonna’da bu gayret sırıtıyor. Günü geçti ve son albümü de pek iyi değil. Eminim ki Taylor Swift’i kıskanıyordur bu aralarda.

        21

        IN
        11- TAYLOR SWIFT

        Son albümüyle müzik dünyasını salladı. Her radyo kanalında onun parçaları çalıyor, en çok o konuşuluyor. Herkes aşk hayatıyla da çok ilgili. O da bu ilgiyi iyi kullanıyor.

        22

        OUT
        11- TV ANCHORMAN’İ

        Artık kimse eskiden olduğu gibi belirli saatte belirli kanalın önüne oturup haberlerini onlardan almıyor. Bu yüzden eskinin güçlü ve etkili anchorman’leri artık yok. Var olmaya çalışanların da adını kimse bilmiyor bile.

        23

        IN
        12- ORGANİK YEMEK

        Organik yiyeceklere ilgi tırmanışta. Whole Foods adlı süpermarket bu ilgi nedeniyle büyük patlama yaptı. Şimdi ondan alışveriş, bir statü göstergesi oldu.

        24

        OUT
        12- AMERICAN ONLINE

        Eskiden AOL denilince internet akla gelirdi. Ve AOL çok güçlüydü, internet dünyasında trend-setter’di. Ama şu aralarda adı bile anılmıyor. Bu da internet dünyasında her şeyin ne kadar hızlı değişebildiğini gösteriyor

        25

        IN
        13- STEPHEN HAWKING

        Zaman ile ilgili kitabı çok satıyor, ama alanların çoğunun okuduğu şüpheli. Ancak hakkında yapılan son filmin Oscar kazanması bile bekleniyor.

        26

        OUT
        13- HIZLI PARA KAZANMA

        Dijital devrimin başlarında hemen her genç, hızla ve çok fazla para kazanma imkânlarına sahipti. Ancak şimdi piyasa doyuma ulaştı. Para kazanmak isteyenler enteresan ve yaratıcı biçimde iş yapmak zorundalar. Anlayacağınız piyasada işler zorlaştı. O dünya başarısız olmuş ve kapanmış şirketlerle doldu.

        27

        IN
        14- SİGARADAN KAÇIŞ

        FLlorida gibi gençlerin çok sigara içtiği eyaletler bile sigarayı bıraktırmada öne geçtiler. Sigarayı bırakanlar şimdi legalleşen marihuanaya geçiş yapıyorlar.

        28

        OUT
        14- JAY LENO

        Piyasadan çok hızlı silindi. David Letterman da bırakmak üzere, ama onun çıkışı daha planlı daha güzel oluyor. Leno’nun yerine gelen onu çoktan unutturdu. Letterman’ın yerine gelecek olanı sanki kendi seçip getirmiş gibi algı yarattı.

        29

        IN
        15- BİSİKLETE BİNMEK

        Koşmanın yerini aldı. Caddeler hızlı kullanılan bisikletten geçilmiyor. Kaza da yapıyorlar. En son kaza, New York Central Park’ta oldu. Bisikletin çarptığı kadın öldü.

        30

        OUT
        15- CAZ

        Bu müzik biraz sakin oturup biraz üzerine düşünmek gerektiriyor. Anlamak için gayret lazım. Her şeyin hızlı ve düşünmeden tüketildiği bir dönem buna uygun değil. Bu yüzden düzgün caz radyo istasyonu bile bulmak zorlaştı ve caz kulüplerinin adından da fazla bahsedilmiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ