Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul YETKİM Derneği, yaşlarının dolması veya okullarının bitmesi sebebiyle yetiştirme yurtlarından ayrılmak zorunda kalan kimsesiz çocuklara yardım ediyor

        Aslı ÖZTÜRK / HT GAZETE

        Baki Yazgan 6-7 yaşlarındayken ailesinin başına gelen beklenmeyen olaylar sebebiyle kendini yetiştirme yurdunda buldu. Bugün 37 yaşında ve o günlere dair pek kötü anısı yok gibi. O, maruz kaldığı olumsuz şartları lehine çevirdi. Yurttan ayrıldıktan sonra üniversite sınavlarını kazanıp okumaya devam etti. O günleri anlatırken; “Şanslıydım, birkaç arkadaşımla beraber çalıştık ve ev tuttuk. Ortada kalanlardan olmadık” diyor. Ancak her çocuğun aynı imkânlara sahip olamadığını belirterek kurucu başkanlığını sürdürdüğü YETKIM Derneği’ni kurmaktaki amacını şöyle anlatıyor: “Yurtlarda kalan çocukların sevgi ihtiyaçlarının giderilmesi çok önemli. Ama daha da önemlisi bir gün geliyor ve o çocuklar yurttan ayrılmak zorunda kalıyor. Işte o gün gerçekten ‘kimsesiz’ kalıyorlar. Bu dernek vasıtasıyla gençleri o zaman gelip çattığında doğru şekilde yönlendirmek istiyoruz.”

        12 İLK ADIM EVİ VAR

        Yazgan, YETKIM Derneği’ni 2008’de yetiştirme yurtlarındaki 6 arkadaşıyla beraber kurdu. Dernek, hem yurtlardaki çocuklar için organizasyonlar düzenliyor hem de yurttan ayrılma çağı gelenlere gönüllü yaşam koçluğu yapıyor. Bu çalışmalara yurttan ayrılan gençlerin 1-2 sene kalabilecekleri bir ev tahsis etmek de dahil. Dernek çalışanları, gönüllüler belediyeler ve sponsorlar ‘Ilk Adım Evleri’ projesiyle gençlere maksimum 2 yıl kalabilecekleri evler ayarlıyor. Şu an için Avcılar, Büyükçekmece, Esenyurt, Bakırköy, Fatih ve Beykoz’da olmak üzere 12 Ilk Adım Evi bulunuyor. Geçtiğimiz 8 yılda bu evlerde yaşayan 160 çocuk kendi evini kurdu. 60’ı ise hâlâ bu evlerde ikâmet ediyor. Her evden sorumlu 1 koruyucu aile var. Bu aileler çocukların ev düzenini sağlıyor ve onlara ev temizliği, masrafların giderilmesi konusunda yardımcı oluyor. Projenin 13. evi mart ayı içerisinde açılacak. Yazgan; “Ilk Adım Evleri’ni artırmaya devam edeceğiz. Bu çocukların yurtlardan ayrıldıktan sonra kötü yola düşmelerini istemiyorum. Onlara doğruyu gösteriyoruz ve o yoldan ilerlemelerini umuyoruz” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ