Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar İnsanı etten soğutacak rakamlar, bir insan ömründe kaç hayvan tüketiyor?
        1

        Mustafa Alkan/HT CUMARTESİ

        Geçen haftanın en ilgi çeken iddialarından biri, etobur insanların 70-80 yıllık ömürleri boyunca ortalama 7 bin 500 hayvan yediğiydi. Vegaterian Calculator sitesi, yıllık et tüketimini hayvan türlerine göre derleyip ortalama insan ömrüne böldüğünde bu rakamı bulmuş.

        2

        Rakam elbette tartışmalı. "Benim bir yılda yediğim hamsi sayısı bunu geçer" diyenler mutlaka çıkacaktır. Ancak araştırmacışar, rakamın isabetinden çok hayvansal gıda tüketiminin ulaştığı boyuta dikkat çekmek istiyor.

        3

        Hayvansal gıdalar ve bunların üretilme yöntemleri 30 yıldır büyük tartışma konusu. Bilim insanları, et üretimi için harcanan su ve enerji ile hayvancılığa ayrılan toprak miktarının aşırı yüksek olduğunu savunuyor.

        4

        Et üretiminin küresel ısınmanın baş sorumlularından biri olduğunu öteden beri dile getiriyorlar. Çin gibi kalabalık nüfuslu gelişmekte olan ülkelerin artan et tüketimi de büyük endişe kaynağı. Bu yüzden Birleşmiş Milletler Gıda Programı, insanlara daha az et, daha fazla bitkisel gıda öneriyor. İşte iddialara kanıt gösterilen rakamlar.

        5
        6