Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Sema Ereren meyve kurularının faydalarını yazdı

        Sema EREREN/ HT PAZAR

        Milattan önce 4. yüzyıl Mezopotamya’sından bu yana hayatımızda olan kuru meyveler şimdi neredeyse tazelerinden daha popüler! Günün koşturmacası içinde açlığınızı giderecek kuru meyveleri lezzetli bir ara öğün olarak çantanıza atın. Kuru meyveler, enerjinize enerji katarken kendinizi zinde hissettirirecek, yorgunluğunuzu ve stresinizi alacak. Üstelik besin değeri açısından da zenginler; dengeli tüketildiğinde vücudunuz için gerekli olan mineral ve vitaminleri sağlarlar. Tazelerinde yüzde 90 oranında bulunan su, meyveler kurutulduğunda yüzde 10-20 civarına iner. Posası kurutulmuş meyveler daha yoğundur ve içeriğindeki kalsiyum kemiklerinizi güçlendirirken, mineraller kan basıncınızı düzenler, yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlıklarına karşı sizi korur. Üstelik taze meyvelere göre daha fazla lif içerir. Bu da tokluk hissi yaratır. Sindirim sorunlarına iyi gelir ve kuvvetli bir antioksidandır.

        KURU MEYVE SATIN ALIRKEN

        Şeker ilavelilerden uzak durun

        Makul ölçüde tüketin.

        Kurutulma esnasında şeker yoğunluğu artar. Bu da kuru meyvenin kalorisini yükseltir.

        EVDE HAZIRLARKEN

        Elma, portakal, armut ya da ananas; sevdiğiniz herhangi bir meyvenin üzerine biraz tarçın ekleyerek düşük ısıda fırınlayın.

        HANGİ KURU MEYVE NEYE İYİ GELİYOR?

        Erik

        Kanser ve yaşlanmaya karşı koruyucu. B1, B2, B3, B6, A, C ve E vitaminleri bakımından zengin. İçerdiği potasyum ve magnezyum kalp, böbrek, tansiyon, karaciğer hastalıklarına karşı birebir.

        Kayısı

        A vitamini ve potasyum kaynağı. Cilde, sindirim sorunlarına, stres ve kansızlığa iyi gelir. Lif oranı yüksek olduğu için kansere karşı faydalı besinler arasında.

        Elma

        Yüksek lif içeriği sayesinde tok tutar. Gözleri kuvvetlendirici etkisi bulunmaktadır.

        İncir

        Boğaz ağrısı ve bronşite karşı etkili. Hücre gelişimini destekler. Yağ, sodyum, kolesterol içermez. 100 gram kuru incir ile vücudun günlük gereksinimlerinden kalsiyumun yüzde 17’si, demir ve magnezyumun yüzde 30’u, fosforun yüzde 20’si, B1 vitamininin yüzde 5’i ve B2 vitamininin yüzde 4’ü karşılanır. Sindirimi kolaylaştırır. Bakterilere karşı koruyucu etkisi var. İçerdiği kalsiyum ve fosfor, kemik ve dişler için faydalı.

        Üzüm

        A, B1, B2, C vitaminleri, demir, çinko, potasyum, magnezyum, fosfor bakımından zengin. Sindirimi kolaylaştırırken günlük demir ihtiyacının yaklaşık yüzde 35’ini karşılar. Unutkanlığa çare. Ayrıca böbrek ve karaciğer hastalıklarına da yararlı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ