Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Taksim’de, meydanda, parklarda seyyar arabalarda satılan köfteler Gümüşsuyu’ndaki harabe bir binanın içinde hazırlanıyor

        Sorel DAĞISTANLI / HT GAZETE

        Taksim’de, meydanda, parklarda seyyar arabalarda satılan köfteler Gümüşsuyu’ndaki harabe bir binanın içinde hazırlanıyor. Etler, yeşillik ve ekmekler bu binanın içinde depolanıyor. Bina aslında ikinci derecede tarihi eser. Ancak bakımsızlıktan çökmek üzere. Öyle ki binadan düşen parçalar yoldan geçenler için hayati risk taşıyor. Bu nedenle binanın kenarlarına koruyucular konulmuş. Içi dışından daha da kötü durumda. Bir zamanlar tinercilerin kullandığı bu binayı şimdilerde seyyar satıcılar depo olarak kullanıyor. Köfteciler, kestaneciler, simitçiler, çay-kahve satanlar malzemelerini burada saklıyor, satış öncesi hazırlıklarını burada yapıyor.

        KEDİ ÖLÜLERİ VAR

        Giriş katın hemen üstünde sağdaki odada yiyeceklerin hazırlandığı tezgâh bulunuyor. Kenarlarda çöp poşetleri. Odanın yanındaki merdivenler ise hayvan leşleri ile dolu. Yavru kedinin ölüsü hemen dikkat çekiyor. Köftelik etler burada hazırlanıyor; yeşillikler, ekmekler burada depolanıyor. Üst katlarda da durum içler acısı. Yerlere atılmış ve küflenmiş çok sayıda ekmek bulunuyor. Her gün burada hazırlanan köfteler ve yeşillikler tezgâhlara konuyor ve satış noktasına götürülüyor. Kimin olduğu bilinmeyen bu tarihi binayı, seyyar satıcılar sahiplenmiş. Akşamları tezgâhlarını kapının önüne bırakıp malzemelerini içeriye koyduktan sonra binanın ahşap kapısını asma kilit ile kapatıyorlar. Ne bina ne de seyyar satıcılar denetleniyor. Son derece sağlıksız koşullarda yapılan köfteler, Taksim meydanında satışa sunuluyor.

        “SAATLİ BOMBA”

        Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner; kayıtsız, merdivenaltı yerlerde hazırlanan gıdaların saatli bomba gibi olduğunu ifade etti. Saner, “Et ürünleri en yüksek risk grubu. Normalde de kıyma ile yapılan yemeklerin çok iyi pişirilmesi gerekir. Ancak bu tip yerlerde yapılanlar pişse de fayda etmez çünkü toksin üretirler” dedi. Bu tip yerlerde yapılan yiyeceklerin; tifodan brusellaya, sarılıktan en ağır koli zehirlenmesine kadar birçok sağlık sorununa yol açabileceğini ifade eden Saner, “Özellikle köfte tehlikeli. Köftede ‘E.coli O157’ adlı en zararlı bakteri bulunur ve bu enfeksiyonu geçiren üç insandan birinde ömür boyu böbrek yetmezliği olur” dedi. Saner’e göre; tüketiciler menşei bilinen ürünleri almalı, açıkta satılan ürünler tercih edilmemeli.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ