Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Uçurtma Zamanı

        HT CUMARTESİ/NEŞE ŞENOL

        Hayal kurmanın yaşı yok, uçurtma uçurmanın da... Ve şimdi tam sırası... Hazır 23 Nisan gelirken uçurtma festivallerinde temiz havada koşabilir, çocuklarınızla birlikte zaman geçirebilirsiniz. Zekeriyaköy’deki La Fontaine Masalevi Anaokulu’nun kurucusu Meltem Öner, 8 yıldır her 23 Nisan herkese açık bir “Uçurtma Şenliği” düzenliyor, çocukları, ailelerini ve eski mezunlarını uçurtma uçurmak üzere bir araya topluyor. Üsküdar’daki 2 bin parçalık Uçurtma Müzesi’nin sahibi ve İstanbul Uçurtmacılar Derneği Başkanı Mehmet Naci Aköz ise 1985’ten beri hayatını uçurtmalara adamış bir isim. Öner ve Aköz, hem 23 Nisan etkinliklerini hem de kendi “uçurtma hikâyelerini” anlatıyor.

        Meltem Öner: Çocukları çok yönlü geliştiren bir oyun

        Uçurtma şenliği fikri nasıl doğdu? 8 yıl oldu. Çocukları çok yönlü geliştiren seramik, müzik ve satranç branş derslerine zaten önem veriyorum. Motor becerileri ve görsellik çok önemli benim için. Uçurtma da birkaç aşamadan geçen birkaç yeteneği çalıştıran geleneksel bir oyun. O yüzden bizim için değerli.

        Şenliklerde neler gözlemliyorsunuz?

        Çocukların yoğun iş hayatı olan aileleri ile birlikte heyecanlı ve keyifli bir gün geçirmeleri özel oluyor. Böyle özel zamanlara ne kadar ihtiyaçları olduğunu fark ediyoruz. Mutlulukları gözlerinden okunuyor. Anne babaların da içlerindeki çocuk ortaya çıkıyor. Özellikle babalar bu işten çok keyif alıp çocukluklarına geri dönüyorlar. Birlikte çocuklar gibi zaman geçiriyorlar.

        Uçurtma size ne ifade ediyor?

        Çocukluğumda her nisan mahallemizdeki tüm çocuklar toplanırdı. Küçüklere şeytan -aslında bir o kadar güzellerdi-, büyüklere çıtalı uçurtma yapılırdı. Uçurtma bana baharı çağrıştırıyor. Kışın bitişi gibi oluyor. n Biraz ipucu verir misiniz? Şu anda çok farklı uçurtma çeşitleri var. Ama bence olmazsa olmazı kuyruğu... Dengeli ve yeterli uzunluktaki bir kuyruk hafif rüzgârda bile uçurtmayı uçurur. Tabii biraz da tecrübe. Uçurdukça havayı ve uçurtmayı tanıyorsun. Ona hâkim olmayı öğreniyorsun. La Fontaine Masal Evi - 8. Uçurtma Şenliği NE ZAMAN? 23 Nisan Perşembe NEREDE?

        Kilyos Tırmata Beach, Sarıyer n Uçurtma Müzesi’ni nasıl kurdunuz?

        İlk olarak 1986’da Eyüp Kardeş Uçurtmacılar Birliği’ni kurdum. Dernek kurmak istediğimde, dernekler masasındaki polis bana “Yürü git, bir uçurtma derneğimiz kalmıştı” dedi. Ben de dernek yerine Uçurtmacılar Birliği’ni kurdum. Kart bastırdım. Tüm imzalarımda bu unvanı kullandım. Ama kimse “Sen de kimsin, nedir bu birlik?” demedi. 1991’de Hollanda Uluslararası Uçurtma Festivali’ne katıldım. Ama çok kötü geçti benim için. Mansiyon bile alamadım. Çünkü çocukluğumda tanıdığım uçurtmanın sadece “üç çıta bir kâğıt” olmadığını fark ettim. “Gözümü kapatmadan mutlaka kurmalıyım” dediğim, ülkemizin ilk ve tek uçurtma müzesini kurduğumda içim rahat etti. Müzede yer alan uçurtma atölyesinde çalışmalar yapıyoruz. Küçük büyük herkesin katılabildiği uçurtma atölyesi çalışmasında uçurtma yapmayı, nasıl ve nerelerde uçuracaklarını öğreniyorlar. n Yaş sınırı var mı? Uçurtma atölyemizde 3 yaş itibarıyla öğrenci alabiliyoruz. Çünkü makas tutabilmesi gerekiyor. Diğer tüm aşamalarda eğitmenler yardımcı oluyor.

        Uçurtma için nereleri tercih etmeli? Piknik alanları, parklar, top sahaları veya deniz kenarları uygun yerler. Uçurtma uçurmak için türbülans oluşturmayan düz esen rüzgâr gerekli. Boğazın iki yakasının sahil kenarları güzeldir. İstanbul’da merkezin biraz dışı olan yerler de uygun. Mehmet Naci Aköz: Boğaz kenarı ve şehir dışını öneririm 400 Türkiye’de her yıl 400 civarında uçurtma etkinliği yapılıyor Etkinlik takvimi n Yarın, Beylikdüzü Belediyesi Uçurtma Şenliği-Beylikdüzü sahil n 23 Nisan, İTO Cemile Sultan Korusu Uçurtma Şenliği-Kandilli Cemile Sultan Korusu

        23 Nisan, Alev Okulları 23 Nisan Etkinlikleri-Ömerli

        14 Mayıs, Bağcılar Belediyesi Uçurtma Şenliği-Güneşli

        17 Mayıs, Çekmeköy Belediyesi Uçurtma Şenliği-Belediye önü

        31 Mayıs, Glakso Smith Kline Uçurtma Şenliği-Bolluca Köyü

        Uçurtma zamanı Uçurtma nasıl yapılır? Malzemeler

        Biri 60, diğeri 50 cm uzunluğunda 2 adet çıta. n 1 kurşun kalem. n Plastik, naylon çöp poşetleri. n Koli bandı. n Renkli ipler. n Makas. Yapılışı

        Uçurtmanın iskeleti için uzun çıtayı dik olarak yere yerleştirin. Çıtayı, yukarıdan 15’inci santimetresini işaretleyin. Kısa çıtayı tam bu noktaya değecek şekilde yatay olarak yerleştirin. 2 çıtayı birbirine ip ile sıkıca bağlayın.

        Sıra geldi iskeleti kaplamaya! Plastik naylonu yere serip üzerine iskeleti yerleştirin. Dört tarafında, iskeleti 2-3 santimetre aşacak şekilde naylonu kesin. Kalan payları içeri katlayarak koli bandı yardımıyla iskelete sabitleyin.

        Uçurtmanın üst ve alt bölümünde naylona birer delik açın. Sonra da 60 cm boyunda ip kesin. Bunun bir ucunu üstteki, diğer ucunu da alttaki delikten geçirip iskelete bağlayın. n Uçurtmanın kuyruğu için hayal gücünuz kadar ip kesebilirsiniz. Bunu da uçurtmanın altındaki deliğe bağlayın. Plastik naylonun geri kalan parçasından şeritler kesin. Bunlarla kuyruk yapın. Sıkıca bağlayın. Kuyruk ne kadar uzun olursa, o kadar havalı olursunuz! n En son, geriye kalan ipi, çıtaların birleşme noktasına bağlayın. İşte uçurtmanız hazır!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ