Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Mustafa Alkan, Nepal'de Türk ekiplerinin yardımları hakkında yazdı

        Mustafa ALKAN/HT PAZAR

        malkan@htgazete.com

        CNN International’ın salı günü bütün haber bültenlerinde yayınladığı görüntüler çok tanıdıktı. Yıkılmış veya yan yatmış binalar, çaresizlikle enkazdaki yakınlarının kurtarılmasını bekleyen insanlar, bütün boş alanlara kurulan çadırlar ve ille de Türk arama-kurtarma ekipleri... Arada sırada görülen Budist tapınakları olmasa, buranın 1999 Marmara depreminin vurduğu bir Türk kenti değil Nepal’in başkenti Katmandu olduğuna inanmak güçtü.

        ‘MUHABİR TORPİLİ’

        CNN’in haberinde, uluslararası kurtarma ekiplerinin zamanla yarıştığı aktarılırken, kamera Türk kurtarma ekiplerinden GEA’nın 7.8 büyüklüğündeki depremden yaklaşık 30 saat sonra, 22 yaşındaki Bikram Chepang’ı enkazdan çıkarmasına odaklanıyordu. Ardından GEA ekip lideri Cem Behar’ın Katmandu’daki yapı kalitesinin ve sağlık hizmetlerinin yetersizliğine ilişkin görüşleri aktarıldı. Nepal’de elbette sadece Türk kurtarma ekipleri yoktu. Hindistan’dan, Çin’den, Japonya’dan ve Avrupa’dan onlarca ekip, yaklaşık 1 hafta boyunca enkaz altında kalanlara ulaşmaya çalıştı. Mucizeler de yaşandı. Depremden 5 gün sonra, 22 yaşındaki bir genç enkazdan canlı kurtarıldı. Ancak CNN’in haberlerinde Türk ekipleri hep ön plandaydı. Belki de bunun bir nedeni “muhabir torpili”ydi. Kanalın tecrübeli muhabiri Ivan Watson, Nepal’de haber peşinde koşarken 12 yıl yaşadığı Türkiye’den simalarla karşılaşınca memleketlisini görmüş gurbetçi gibi sevinmiş olmalı. Üstelik Watson Türk ekiplerine övgüsünü haberleriyle sınırlı bırakmadı, Twitter hesabında GEA’nın 2010 Haiti depreminde de kahramanca çalıştığını hatırlattı.

        8 DAKİKADA HAREKET

        Kuşkusuz muhabirin muhabbeti, Türk ekiplerinin Nepal’deki kahramanlıklarını gölgeleyemez. Türkiye, son yılların en büyük felaketlerinden birinde yine iyi bir sınav verdi. Başbakan Davutoğlu’nun söylediğine göre Katmandu’ya inen ilk yardım uçağı Türkiye’den gitti. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD), depremin ilk saatlerinde, hatta Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü’ne göre depremden 8 dakika sonra harekete geçti ve yardımlarını örgütledi. Türk Hava Yolları (THY), depreme rağmen Katmandu uçuşlarını kesmeyen tek havayolu oldu. Bir THY uçağı AFAD’dan 26, Sağlık Bakanlığı Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri´nden (UMKE) 10, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı’ndan (İHH) 16, GEA’dan 15, Yeryüzü Doktorları’ndan ise 3 kişinin yer aldığı ilk ekibi depremin ertesi günü sabah saatlerinde Katmandu’ya indirdi. 20 kişilik AKUT, 4 kişilik Kızılay ve 12 kişilik Asya Arama Kurtarma ekibi de birkaç saat sonra Katmandu’ya ulaştı. Böylece afet bölgesinde görev yapan Türk arama-kurtarma ve yardım personeli sayısı 101’e çıktı. Türkiye’den giden 36 sağlık personeli, Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen ve afet alanına kurulan 10 yataklı sahra hastanesinde afetzedelere hizmet vermeye başladı.

        FİLİPİNLER, GAZZE, NEPAL

        Türkiye Filipinler’den Gazze’ye pek çok çatışma ve afet bölgesine anında ulaşıyor. Türkiye’nin becerisini birçok defa kanıtladığı insani yardım, aynı zamanda bir kamuoyu diplomasisi aracı...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ