Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Wing Chun nedir? İşte A'dan Z'ye Wing Chun...

        Sihing Abdullah DEMİR / Wing Chun eğitmeni

        Wing Chun güçlü rakibe karşı hisleri ve açıları kullanarak agresif saldırı yapmayı sağlayan savaş sanatıdır. Çin kökenlidir. Wing Chun, Çince’de “Sonsuz Bahar” ve “Bahar Şarkısı” anlamlarına gelmektedir.

        Wing Chun bir mücadele sporu değildir. Müsabakası olmadığı için faul ve puan kavramları sistemin içinde yoktur. Bu nedenle de spor denilemez.

        KADINLAR, ÇOCUKLAR VE YAŞLILAR İÇİN ETKİLİ SAVUNMA

        Wing Tzun (Wing Chun)‘da insan anatomisinin iyi incelenmiş ve rakibe kas dışında açıları, iskelet sistemi ve denge merkezinin hareketiyle etkili ataklar düzenlenmiştir. Wing Chun kilo, boy, yaş ve cinsiyet faktörü gözetmeden mücadele edebilmenizi ve kendiniz koruyabilmenizi sağlar. Bu nedenle kadınlar, çocuklar ve yaşlılar için etkili savunma sağlayabilmektedir.

        GÖSTERİŞSİZ AMACA YÖNELİK HAREKETLER

        Wing Chun teknikleri, gösterişli hareketlerden arındırılmış ve saldırgana en ağır hasarı, en kısa sürede vermeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle Wing Chun içinde örneğin; yüksek tekmeler, döner tekmeler ve yumruklar bulunmamaktadır.

        BİLİMSEL YÖNTEMLER VE AÇIKLAMALAR

        Wing Chun insan anatomisine son derece uygun düzenlendiği için iskelet ve kas sisteminiz zorlamadan kendinizi savunma şansı bulacaksınız. Wing Chun tekniklerinin nedenselliği fizik, geometri ve anatomi ile açıklanabilmektedir. Bu da onu elit yapmaktadır.

        YÜKSEK KOORDİNASYON

        Wing Chun‘da ataklar ayrı ayrı değil bazen yumruk ve tekme atakları aynı anda gerçekleştirilebilmektedir. Tekme ve yumruklarla birlikte çift yumruklar veya farklı el teknikleriyle farklı ayak hareketleri kombinasyonları vardır. Diğer savaş sanatlarında bulunan zamanlama ve bundan faydalanılan zaman çalma Wing Chun‘da bulunmamaktadır. Dört boyut kavramı bulunan Wing Chun dördüncü boyut zamanı süresiz kullanmaktadır.

        WING CHUN'UN 4 PRENSİBİ

        1- YOL BOŞSA İLERLE

        Rakiple aranızda engel yoksa bir an önce mesafeyi kapatın.

        2- YAPIŞIK KAL

        Rakiple kontak kurduğunuz zaman bunu koparmayın.

        3- GÜCE KARŞI DURMA

        Rakibiniz güçlüyse ona karşı güçle değil yol vererek cevap verin. Rakibinizin gücünü ona karşı kullanın.

        4- TAKİP ET

        Rakibiniz çekilirse onu takip edin.

        Wing Chun prensiplerini mücadele dışında sosyal hayatınızda da kullanabilirsiniz. Sorunlarla mücadele etme yöntemlerinize katkıda bulunacaktır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ