Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Ataşehir’de Türkiye’nin ilk ‘oyun müzesi’ kuruldu
        1

        Erdem ŞAHİN / HT GAZETE

        Ataşehir Belediyesi, Türkiye’nin ilk oyun müzesini 19 Mayıs’ta Mimar Sinan Parkı’nda açtı. Açılışı CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, CHP milletvekillerinden Sezgin Tanrıkulu ve Mahmut Tanal ile Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi gerçekleştirdi.

        2

        60 bin metrekarelik park içinde bulunan tek katlı iki ahşap binada kurulan Düştepe Oyun Müzesi ve Oyun Bahçesi’nin küratörü Sunay Akın. Müzeyi Şehir Tiyatroları sahne tasarım sanatçısı Ayhan Doğan tasarladı.

        3

        20’yi aşkın ülkeden oyuncak var Düştepe Oyun Müzesi’nde, 20’yi aşkın ülkeden ve yaklaşık 150 koleksiyonerden toplanan çocuk oyunları yer alıyor. Müzede, 150 yıllık satranç takımı, Victorya döneminin küp oyunları, 100 yıllık ilk taş ev inşa oyunu, ilk uzay oyunlarına varana kadar yüzlerce oyun bulunuyor.

        4

        Oyun kültürünü geliştiren radyo, roman, edebiyat, sinema ve televizyon dünyasının kahramanlarının da yer aldığı müzede bulunan oyun ve oyuncakların tarihi 1800’lerin başına kadar uzanıyor. Hem izleyecekler hem oynayacaklar Müze kapsamında ayrıca bir etkinlik binası bulunuyor.

        5

        Devasa parkın bir bölümü de çocuklar için çeşitli oyun alanlarına dönüştürülmüş. Bu alanlarda çocuklar için bowling, satranç, mini golf, labirent, masa tenisi ve ahşap salıncaklar yer alıyor.

        6

        Hem etkinlik binasında hem de oyun bahçesinde Afrika çocuk oyunları haftası, Japon çocuk oyunları haftası gibi uluslararası etkinliklerin yanı sıra birçok oyun festivali gerçekleştirilecek. Düştepe Oyun Müzesi ve Oyun Bahçesi’nin yılda 1 milyon çocuğa ev sahipliği yapması bekleniyor.

        7

        Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, “Biz bütün ülke, oyun bahçesine dönüşsün diye bir düş kurduk. Mimar Sinan Parkı’nı Sunay Akın’a emanet ettik. Ortaya Düştepe Oyun Parkı ile Oyun Bahçesi çıktı. Çocuklarımızı alışveriş merkezlerindeki etkinlik alanları ile bilgisayar oyunlarından kurtaralım, parkta doyasıya oynamalarını sağlayalım istedik” dedi.

        8

        Akın: Dünyada benzeri yok Müze’nin yaratıcısı Sunay Akın ise dünyada bu konseptte çocuğa ayrılan başka bir müze olmadığını belirterek müzenin ebeveynler ve çocuklar kadar kültür tarihçileri ve popüler kültür uzmanlarına herkesin ilgisini çekeceğine inandığını belirtti.

        9

        Düştepe’de, Oz Büyücüsü’nün 1950’deki ilk masa oyunu, 1930’lardan Pamuk Prenses ve 7 Cüceler’in ilk oyunu, 1930’lardan Pinokyo’nun ilk oyunu, Cervantes’in Don Kişot romanındaki karakterlerinden yapılan satranç oyunu...